Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Tomašević u studiju Večernjeg: Ljudima se nije dalo čekati na Bandićevu birokraciju, neki su sami obnavljali

Zakon o obnovi zakona predviđa da država obnavlja svoje oštećene objekte sa 100% sredstava, grad svoje također sa 100%, a privatno i mješovito vlasništvo će se obnavljati po modelu 60% na teret države, 20% jedinice lokalne samouprave i 20% građani sami
27. srpnja 2020. u 17:35 67 komentara 4110 prikaza

Tomislav Tomašević, čelnik platforme Možemo gostovao je u studiju Večernjeg lista gdje je govorio o novom sazivu Sabora, Zakonu o obnovi Zagreba, rejtingu stranaka, poplavama s kojima se metropola suočila ali i mnogim drugim pitanjima...

Što možemo očekivati na prvom čitanju Zakona o obnovi?

- Danas je bila rasprava po odborima. Bila je duga rasprava, trajala je tri sata, što je rijetko. Postoje mnoge polemike oko ovog zakona, ali bila je konstruktivna rasprava. I predlagatelj je vidio puno rupa. Čini mi se da su i oni neke naše prijedloge prihvatili. Nadam se i sutra isto konstruktivnoj raspravi - kazao je navodeći kao primjer 'rupe' u zakonu pitanje osiguranja od potresa.

- Država potpomaže konstrukcijskoj obnovi, tako da će privatnim vlasnicima biti potreban novac od osiguranja za obnovu drugih stvari koje država ne sufinancira i zato smatramo da nije pravedno da moraju uplaćivati državi novac od osiguranja ako dobiju subvenciju - kazao je Tomašević dodajući da će inzistirati na razlikovanju socijalno ugroženih građana od imućnijih pri raspodjeli sredstava.

Zagreb: Dolazak novoizabranih saborskih zastupnika na konstituirajuću sjednicu 10. saziva ANALIZA CROBAROMETRA Možemo je postala treća politička snaga u zemlji, ali Tomašević i dalje ima samo jednu poruku

Ako je kuća predviđena za rušenje, predviđena je ponovna gradnja, ali ne onakva kakva je bila. Bit će dogovoren jedan tip objekta za sve, objašnjava Tomašević.

Kao problem navodi i ne postojanje podatka koliko je obiteljskih kuća, koliko stanova, koliko poslovnih zgrada... Još nije provedeno sortiranje oštećenih objekata, a o tome će ovisiti koliko će u konačnici obnova koštati.

'Država preuzela na sebe veći dio tereta'

- Država obnavlja svoje sa 100%, grad svoje također sa 100%, a privatno i mješovito vlasništvo će se obnavljati po modelu 60% na teret države, 20% jedinice lokalne samouprave i 20% građani sami.

Zamjeraju jer nije osnovan jedinstveni zavod zadužen za obnovu Zagreba i okolnih županija, nego je zato zadužen Zavod za prostorno uređenje grada.

pozvao na solidarnost Tomašević priskočio u pomoć i susjedima ispumpavao stan: 'U par minuta sve je bilo pod vodom'

- S obzirom na činjenicu tko je na vlasti u Zagrebu, bojim se da će doći ponovno do natezanja između države i grada, kao što je to bilo i za vrijeme pisanja ovog zakona.

Smatra da Bandićev prijedlog za obnovu fasada zgrada nije naišao na zainteresiranost kod građana jer je zahtijevao puno dokumentacije, a građani nisu bili sigurni hoće li im se na kraju odobriti subvencija. Uz to, neki su procijenili da će jeftinije proći ako sami obnavljaju, bez gradske pomoći.

Rast podrške

- To su samo ankete. Ne zanosimo se njima. Bitno je da smo dobili podršku birača. Moramo opravdati povjerenje građana. Vidimo to kao odgovornost. Ankete su jedno, a izbori drugo - kazao je Tomašević.

Hoće li ih SDP podržati znat će se, kaže, nakon stranačkih izbora unutar SDP-a. 

CIJELI INTERVJU POGLEDAJTE U VIDEU S POČETKA TEKSTA! 

 

Rajko Dujmić
ODLAZAK LEGENDE
Kakav oproštaj od Rajka Dujmića! Naježit ćete se kad ovo vidite
Gorenje
Pametni savjeti
Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti
 • stefj:

  Koliko prostora dobivaju ovi boljševici. Zar se novinarima toliko svidjela ideja o uzimanju štednje i imovine?

 • robertek:

  Ljevičarski ekstremist kojeg mediji guraju da uskoči na mjesto potponulog SDP-a. Takvi su stvorili probleme koje sada ima Zapadna Europa i SAD - prste dalje od Hrvatske!

 • Avatar Dvoglavapartija
  Dvoglavapartija:

  Ovaj bolesnik je već počeo iz paštete iskakat.