Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA CROBAROMETRA

Možemo je postala treća politička snaga u zemlji, ali Tomašević i dalje ima samo jednu poruku

Zagreb: Dolazak novoizabranih saborskih zastupnika na konstituirajuću sjednicu 10. saziva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
27.07.2020.
u 17:08

HDZ jedini čvrsto drži standardnu potporu birača, SDP-u podrška pala, a Možemo! pravo iznenađenje

Tko bi gori, eto je doli; a tko doli, gori ustaje - tako bi se mogli opisati rezultati najnovijeg Crobarometra za Novu TV, osim u slučaju HDZ-a, na koji se rečenica iz Gundulićeva Osmana ipak ne može primjeniti. Jedina je to stranka koja čvrsto drži svoju standardnu potporu birača od 30-ak posto, a politička analitičarka Ankica Mamić to objašnjava činjenicom da uspjeh ne potiče ništa kao - sam uspjeh.

- HDZ ima jednostranačku vladu, a i sintagma projektne suradnje bit će, čini mi se, vrlo česta. Tako da je to stranka koja trenutačno nema čime biti nezadovoljna - kaže Ankica Mamić, koju pitamo i za pad popularnosti SDP-a, koji, prema najnovijem istraživanju, uživa potporu 18,4 posto birača, dok je desetak dana prije parlamentarnih izbora bio na gotovo 25 posto. Tada, doduše, unutar Restart koalicije.

Most s 8,2 posto podrške

- Teško je predvidjeti što će se događati s SDP-om, ali puno će toga odrediti njihovi unutarstranački izbori. Važno je da u stranci shvate da onaj tko je bio dio problema ne može biti dio rješenja. SDP mora napraviti "reinvent" jer doveli su se u poziciju da ne znamo ni za što se stranka točno zalaže ni koje su joj politike. A i prema onome što govore, recimo v.d. predsjednika Zlatko Komadina podržao bi Tomislava Tomaševića za zagrebačkog gradonačelnika, u posljednje se vrijeme stalno žele nakalemiti na tuđi uspjeh ili druge krive za pogrešne odluke, kao kad su govorili da na izbore ipak nisu trebali ići u koaliciji - objašnjava A. Mamić, koju pitamo i što se dogodilo s Domovinskim pokretom koji je s predizbornih 11,1 posto potpore birača pao na 6,9.

- Domovinski pokret je više politički projekt nego prava platforma. Cijela ideja koalicije bila je da oni budu "kingmakeri", a kako se to nije dogodilo, jednostavno su se ispuhali. Dva njihova viđenija čovjeka ne žele biti u Saboru, dogodio se unutarnji gubitak energije - objašnjava politička analitičarka pa dodaje da se pokazalo da je Most, koji je sad na 8,2 posto, napravio fantastičnu odluku što s Pokretom nije išao na izbore.

>> VEČERNJI TV Ankica Mamić o novom sazivu Sabora: Saborskom odboru za obitelj i mlade ne treba nikakav ekstremizam

A što je sa zeleno-lijevom koalicijom Možemo!, koja je sada, s 8,7 posto potpore birača, treća politička opcija u zemlji, a pred izbore joj Crobarometar nije predviđao ni prelazak praga? Njezin lider Tomislav Tomašević kaže da se rezultatima anketa ne zanose, no čini se da je u posljednjih nekoliko mjeseci trend rasta kontinuiran.

- Međutim, pred nama stoji veliki posao kako bismo opravdali povjerenje koje su nam birači dali na posljednjim izborima - kazao je Tomislav Tomašević. A hoće li se trend rasta platforme Možemo! nastaviti?

Možemo! ne ugrožava SDP

- Vidjet ćemo sad kako će proći saborska rasprava o Zakonu o obnovi i ima li Možemo! i dalje potencijala za rast na zagrebačkim nevoljama. A onda i kako će se hvatati ukoštac s drugim temama - kaže Ankica Mamić, dok politički analitičar Davor Gjenero kaže da je Možemo! sad u fazi u kojoj je bio Orah u vrijeme premijera Zorana Milanovića.

Oni imaju snažne i dobro utrenirane pojedince za rad u nevladinim sektorima, kaže Gjenero, koji sad sva stečena znanja primjenjuju u politici.

- Jedino nisam siguran može li se podrška i dalje stvarati isključivo tom gerila kampanjom, gdje se Tomašević slika kako pomaže susjedima. Čini mi se čak da se njihova snaga u Zagrebu precjenjuje jer izbori se dobivaju obično u Dubravi i Sesvetama, a ne u samom centru grada - pojašnjava nam Davor Gjenero, a mi pitamo postoji li mogućnost da Možemo! možda uskoro postane i glavna opcija lijevih glasača u Hrvatskoj. Za sada ne, kaže Gjenero.

- Velika prednost SDP-a jest njihova vrlo snažna organizacija, kao i još uvijek relativno velik kadrovski bazen - objašnjava Gjenero, koji se dotaknuo i hrvatske desnice. Domovinski pokret, kaže, u potpunosti se raspao.

- To je potrošena priča. Imaju 16 zastupnika, a onda na prvoj saborskoj sjedinici konstatiraju da ih je ipak 12. Njima će biti najteže jer sad se ukida i emisija Lijepom našom pa neće moći demokratska pitanja ni tamburicom dovoditi na red - kazao je Gjenero.

Komentara 12

Avatar lijevipokvarenibrisač
lijevipokvarenibrisač
17:51 27.07.2020.

Uvijek se s radosšću sjetim onih velebnih stručnjaka i stručnjakinje koji su ushitno komentirali TV sučeljavanja i u njima vidjeli ponekad "blagu prednost Bernardića". Ne može se baš svatko pohvaliti ovakvim stručnjacima.

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
17:23 27.07.2020.

Kada ti Možemci dođu na vlast u zagrebu (a bolest bandića nalaže njegov poraz), tek će tada vidjeti kako će im biti mučno voditi grad. Možda čak krenu i bandićevim rođaških koracima... Ovo vam govorim iz primjera francuskog grada Dijona.

IV
Ivandobrila
19:37 27.07.2020.

Kome ove ankete predviđaju rast popularnosti loše im se piše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije