Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIDEN 235, TRUMP 213

MRTVA UTRKA Trump: Pokušavaju nam ukrasti izbore! Biden: Imamo put prema pobjedi!

Foto: Reuters/Pixsell
04.11.2020.
u 07:38

Većinu večeri je Biden imao sigurno vodstvo, ali Trump ima dosta dobru situaciju u većini preostalih ključnih država. Biden je poručio da se mora nastaviti prebrojavanje glasova, a Trump tvrdi da ima veliko vodstvo

Tko će biti 46. američki predsjednik? Usred smo izborne večeri u kojem Amerika, ali i cijeli svijet prate hoće li Donald Trump osvojiti i drugi mandat ili će ga iz Bijele kuće izbaciti demokratski kandidat Joe Biden. 

U SAD-u se birališta otvaraju i zatvaraju u šest vremenskih zona, a posljednja će to učiniti Aljaska, u sedam ujutro u srijedu po srednjoeuropskom vremenu. Večernji list će vam kroz cijelu noć donositi najnovije procjene i rezultate po svim saveznim državama. 

REZULTATI UŽIVO: Pratite projekcije pobjeda po saveznim državama

Pratite tijek izborne noći:

>>Ovdje možete pratiti tijek događaja nakon 8 sati

7.40 - Zahvaljujući jednom otetom glasu u Nebraski, Biden je došao u zanimljivu poziciju. Ako Biden osvojio Nevadu (gdje sada vodi), Wisconsin i Michigan postat će 46. američki predsjednik s točno 270 elektora!

7.29 - Biden je uspio u saveznoj državi Nebraski ugrabiti jedan glas, osvojio ga je u tamošnjem 2. kongresnom okrugu koji je prije 4 godine osvojio Trump. Nebraska je jedna od rijetkih saveznih država koji razdjeljuje raspodjelu glasova, a ne daje sve glasove elektora onom kandidati koji osvoji najviše glasova u državi. Tako je Biden došao do 235. elektora.

7.10 - NBC javlja da Trump osvaja i Texas koji ima čak 38 elektora. Trump osvaja i Montanu pa se sa 213 elektora sasvim približio Bidenu.

7.00Prema Fox Newsu Biden vodi 237:213, a prema New York Timesu Biden vodi 223:174 (NYT nije Bidenu još uračunao Arizonu s čijih 11 elektora Biden ima 234) 

6.53 - Nakon Bidena, oglasio se i Donald Trump, ali na Twitteru: "Dat ću izjavu večeras. Velika pobjeda! Imamo VELIKO vodstvo, ali pokušavaju nam UKRASTI izbore. Ne može se glasati nakono što se zatvore birališta!", poručio je Trump. 

6.42 - "Znam da smo na putu da pobijedimo. Mora se pričekati da se prebroji svaki glasački listić, ali vjerujemo u pobjedu. Neki su već potvrdili da smo pobijedili u Arizoni, a još imamo šanse u Georgiji. Pobijedit ćemo u Pennsylvaniji, a imamo dobre šanse i u Michiganu i Wisconsinu. Trebat ćemo još pričekati. Nije moja greška što Trump želi čim prije proglasiti pobjednika. Hvala vam", rekao je Joe Biden u kratkom govoru pred svojim pristašama u Delawareu. Najavio je da očekuje da će se brojanje glasova nastaviti.

6.40 - CNN i NBC News projiciraju da Trump osvaja Floridu (29). To je velika pobjeda za Trumpa i uvjerljiva pobjeda u jednoj od ključnih država. Očekuje se da će Biden uskoro dati prve izjave.

6.36 - Fox News i CNN projiciraju da Biden osvaja Minnesotu i tamošnjih 10 elektora. 

6.27  - Trump osvaja Montanu i Iowu, što zajedno čini 9 elektora, projicira New York Times. Također, projiciraju da Biden očekivano pobjeđuje na Havajima (4). Biden vodi 224:145

6.15 - Evo kakva je situacija u tri ključne države koje još mogu otići na bilo koju stranu: Trump je vrlo blizu da ponovno tijesno osvoji Sjevernu Karolinu, tamo je prebrojano čak 95 posto glasova, a Trump vodi za 76.000 glasova. Puno veće vodstvo Trump ima u Pennsylvaniji, rodnom mjestu Joe Bidena. Ovdje su demokrati imali veliku predsnost u anketama, ali ipak Trump vodi sa gotovo 600.000 glasova prednosti. No prebrojano je tek 57 posto glasova. Trump vodi i u Michiganu za 300.000 glasova, a prebrojano je 52 posto glasova. Ako Trump zadrži prednost i osvoji sve tri države ostat će američki predsjednik. Čeka se i još potvrda za Floridu i Texas koje nose zajedno čak 67 elektora, a posve je izgledno da će ići Trumpu.

6.11 - Prema Fox Newsu Biden vodi 227:204 (uračunali su Trumpu pobjede na Floridi i Texasu gdje uvjerljivo vodi), a prema New York Timesu Biden vodi 209:136 (nisu još uračunali Arizonu za Bidena). 

6.00 - Fox News projicira da Biden osvaja Virginiju, ali i Arizonu, do sada bazu republikanaca. CNN projicira da Trump pak i ovog puta osvaja Ohio

5.47 - Cijelu večer se čekao veći uzorak glasova iz Virginije gdje je ispočetka vodio Trump i time dodatno zadavao brige demokratima. No, sada kada je prebrojano oko 75 posto glasova, pokazalo se da tamo Biden uvjerljivo vodi, što i je bilo očekivano. Obzirom da Trump dosta dobro stoji u Michiganu, Sjevernoj Karolini i Pennsylvaniji, nikako si ne smiju dopustiti gubitak "sigurnih" država poput Virginije.  

5.40 - Kako se približava ponoć na američkoj istočnoj obali predsjednička utrka je i dalje vrlo neizvjesna. Evo kakvo je stanje po saveznim državama dosad: Biden je projiciran da pobjeđuje u 14 država, a to su: Vermont, Delaware, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New York, Connecticut, Colorado, New Mexico, New Hampshire, Illinois, Kalifornija, Oregon, Washington i Washington DC. 

Trump je zasad osvojio 17 država: Indiana, Kentucky, Oklahoma, Tennessee, West Virginia, Arkansas, Južna Dakota, Sjeverna Dakota, Alabama, Južna Karolina, Louisiana, Nebraska i Nebraskin 3. okrug, Utah, Missouri, Kansas, Wyoming, i Mississippi.

5.30 - Više stotina građana okupilo se na Black Lives Matter trgu, samo jednu ulicu dalje od Bijele kuće. Nose transparente i pjevaju o demokraciji. 

5.24 - Američki demokrati zadržat će većinu u Zastupničkom domu i vjerojatno ju i povećati, javili su u utorak američki mediji Fox News i ABC.

Demokrati bi trebali dobiti između četiri i pet dodatnih mjesta u Zastupničkom domu na parlamentarnim izborima koji se održavaju istovremeno kada i predsjednički, kažu te dvije tv postaje. Demokrati trenutno imaju 232 od 435 mjesta u donjem domu.

5.17 Trump očekivano osvaja saveznu državu Utah i 6 elektora. 

5.12 - NYT projicira da Biden pobjeđuje u New Hampshireu (4 elektora) gdje se Trump nadao napraviti iznenađenje, ali nije uspio. 

5.00 - Stižu glasovi sa zapadne obale koja je sigurna baza demokratskih birača. CNN i NBC projiciraju da Biden osvaja Kaliforniju koja donosi čak 55 elektora, Oregon (7) i Washington (12). Biden je stigao do 192 elektora, potrebno mu je 270. Sve je izglednije da nas čeka još dugo do konačnog raspleta. Trump, pak, osvaja Idaho i još 4 elektora pa ima 112. Također, Trump dosta dobro stoji u većini ključnih država, vodi u Pennsylvaniji, Michiganu, Sjevernoj Karolini i Wisconsinu. S druge strane Biden vodi u republikanskim utvrdama Arizoni i Iowi. U ovih 6 država rasplest će se konačni ishod i pobjednik.

4.38 - Donald Trump osvaja Missouri i novih 10 elektora, javlja NYT. 

4.12 - Trump je preuzeo vodstvo i u Sjevernoj Karolini

4.05 - Počeli su dolaziti glasovi iz Arizone, još jedne utvrde republikanaca, ali tamo vodi Biden sa 55 posto nakon 69 posto prebrojanih glasova. 

4.02 - Trump osvaja Kansas, projicira NYT. Biden vodi 131:98. Trump je preuzeo vodstvo u Ohiju i sada tamo ima prednost od 130.000 glasova, a Bidenova prednost u Sjevernoj Karolini pala je na samo 6.000 glasova.

4.00 - Bidenova prednost u Sj. Karolini pala je na ispod 40.000 glasova, a u Ohiju na samo 13.000 glasova. Istovremeno Trump ima blagu prednost u Wisconsinu kojeg demokrati planiraju vratiti u svoje redove. Florida, Texas i Georgia sada izgledaju gotovo posve sigurno da idu na Trumpovu stranu. 

3.38 - Biden osvaja Colorado i novih 9 elektora. Sada Biden vodi sa 131:92. 

3.35 - Trump smanjuje Bidenovu prednosti i u Ohiju, inače čvrstoj utvrdi republikanaca. Trump si ne može dopustiti gubitak Ohija. Bidenova prednost i dalje se topi i u Sj. Karolini, tamo sada vodi sa manje od 100.000 glasova, dok Trump vodi u Texasu samo sa 17.000 glasova. Trump zasad neočekivano uvjerljivo vodi u Michiganu (58 posto prema 39 posto), ali tamo je zasad prebrojano samo 19 posto glasova. 

3.34 NYT projicira Bidenovu pobjedu u District of Columbia što mu donosi još 3 elektora. Biden vodi 122:92

3.15 Trump je 'za dlaku' preuzeo vodstvo u Texasu, također smanjio je i Bidenovu prednost u Sjevernoj Karolini, saveznoj državi koju je preoteo demokratima prije 4 godine. Biden sada ima prednost od samo 120.000 glasova u Sj. Karolini.

3.04 - NYT projicira sljedeće pobjede: Trump osvaja Louisianu, Sjevernu Dakotu, Južnu Dakotu, Wyoming i Nebrasku. Biden pak osvaja: New Mexico. Biden sada vodi sa 119:92

3.00 - CNN projicira da Biden osvaja saveznu državu New York i 29 elektora.

2.57 - NYT potvrđuje da Trump osvaja Indianu i dodatnih 11 elektora.

2.53 - Trump smanjuje Bidenovu prednost u Texasu, sada je Biden u vodstvu za nešto malo više od 100.000 glasova nakon 64 posto prebrojanih glasova. No, Biden drži zasad solidna vodstva u Ohiju, Sjevernoj Karolini i Pennsylvaniji, sve redom vrlo bitne savezne države.Trump i dalje uverljivo drži Floridu i Georgiju.

2.42 - Priprema se moguće iznenađenje u utvrdi Republikanaca gdje demokrati nisu pobijedili od 1976. godine! Naime, Nakon 61 posto prebrojanih glasova u Texasu Biden je i dalje u vodstvu, za oko 240.000 glasova zahvaljujući glasovima u Houstonu i Dallasu. Puno je prerano za njegovo slavlje, no zasad je njegovo vodstvo iznenađenje. 

2.38 -  Associated Press javlja da je republikanac Mitch McConnell ponovno osvojio mandat u Senatu. Demokrati se nadaju preuzeti nekoliko mjesta u Senatu kako bi preuzeli većinu.

2.35 - Trump je osvojio Arkansas (6), projicira New York Times. Biden vodi 85:61

2.30 - Sve je izglednije da će Trump i ove godine osvojiti Floridu, no Biden i dalje ima vodstvo i Trump će jako ovisiti o ishodu u Sjevernoj Karolini i Pennsylvaniji. Također, Biden zasad vodi i u Ohiju. Biden vodi čak i u Texasu nakon 44 posto prebrojanih glasova, no tu je vrlo vjerojatno riječ o ranije poslanim glasovima u kojima ima više demokratskih glasova. 

2.30 U Las Vegasu je produljeno glasovanje na 30 mjesta za sat vremena, zbog kašnenja u otvaranju birališta. Odlučio je tako sudac nakon žalbi iz Trumpove kampanje. 

2.23 - Biden zasad vodio u Ohiju, još jednoj važnoj državi. Nakon 42 posto prebrojanih glasova Biden ima 55.2 posto, a Trump 44.8 posto glasova. 

2.20 - Stižu sada i konkretniji rezultati iz još jedne ključne države - Sjeverne Karoline. Nakon 55 posto prebrojanih glasova vodi Joe Biden sa 55.8 posto (1.83 milijuna glasova), a Donald Trump zasad drži 43.1 posto (1.42 milijuna glasova). OVu saveznu državu je prije 4 godine tijesno osvojio Trump i preoteo je demokratima. 

2.18. Trump je povećao prednost na Floridi, vodi sa 50.3 posto (5.230.533), dok Biden ima 48.7 posto (5.057.980). Prebrojano je već 89 posto glasova na Floridi pa je Trump sve bliži tome da osigura pobjedu u toj iznimno važnoj državi. 

VIDEO Reakcije Večernjakovih reportera i komentatora na uzbudljivu utrku u Americi

2.10 - AP projicira da Trump osvaja još 33 elektoralna glasa u ove 4 države: Alabama, Mississippi, Oklahoma i Tennessee, dok Biden osvaj 69 elektora u ovim državama: Connecticut, Delaware, Illinois, Maryland, Massachusetts, New Jersey i Rhode Island. To su sve očekivani ishodi za te savezne države. 

2.08 - Najnovije stanje na Floridi: Trump vodi sa 49,8 posto i 5.033.633 osvojenih glasova, Buden ima 49.1 posto i 4.961.748 osvojenih glasova. 

2.00 Američke TV mreže projiciraju da Biden osvaja savezne države Maryland (10), Delaware (3) i District of Columbia (3)  Trump osvaja Oklahomu (7). Biden zasad vodi 30:26 u elektoralnim glasovima, 270 je potrebno za pobjedu

1.54 - Za sada Trump izgleda malo bolje od Bidena u ključnim saveznim državama koje bi trebale donijeti prevagu

1.51 - Topi se Bidenova prednost na Floridi, sada je 49,6 za Bidena i 49,8 za Trumpa na prebrojanih 80 posto glasova. 

1.48 New York Times procjenjuje da Trump ima 95 % šanse da osvoji Floridu nakon 79 posto prebrojanih glasova. 

1.46 - Ovako stoji situaciju u saveznoj državi Georgia nakon 5 posto prebrojanih glasova: Trump vodi sa 52,4 posto, a Biden ima 46.6. posto

1.45 - Već je 75 posto glasova prebrojano na Floridi. Biden ima blagu prednost 50.8 posto, Trump ima 48.7 posto. Ukoliko bi Biden uspio osvojiti Floridu mnogi drže da bi to bio kraj za Trumpa.

1.34 AP projicira da Donald Trump osvaja i saveznu državu West Virginia koja ima 5 elektoralnih glasova.

1.27 - Prvi uzorci iz druge "swing" države Georgije pokazuje prednost Joe Bidena (54 % prema 44 %). Prebrojano je tek oko 4 posto glasova.

1.19 - Biden vodi na Floridi sa 50.1 %, Trump ima 49 posto, što sugerira očekivanu mrtvu utrku kao što su svi očekivali, iako je Biden malo povećao prednost u toj državi. Kandidati se stalno izmijenjuju u tijesnom vodstvu.

1.13 - Glasovi se brzo zbrajaju na Floridi, Biden tijesno vodi sa 49,9 posto, a Trump ima 49.8 posto

1.11 - AP javlja da Trump osvaja i Kentucky (8 elektroralnih glasova), a Biden Vermont (3). 

1.10 - Trump vodi na Floridi sa 53 posto, dok Biden trenutno ima 46 posto u toj "swing" saveznoj državi

1.05 - Trump vodi na Floridi, jednoj od ključnih saveznih država. Za sada je osvojio 764.000 glasova, dok Biden ima 680.000

1.00 - CNN je objavio prvu projekciju večeri da Trump osvaja Indianu i 11 njihovih elektora

0.55 - Trump je ponovno preuzeo vodstvo u Kentuckyju.

0.38 - Kentucky je sada prešao u plavu boju s blagom prednosti za Bidena (102.000 glasova u odnosu na 87.000 glasova za Trumpa), no radi se većinom o ranije poslanim glasovima koji su poslali većinom demokratski glasači, javlja CNN. Tijekom večeri očekuje se veći broj republikanskih glasova.

0.33 - Donald Trump je već objavio svoj prvi tweet u izbornoj noći, i djeluje vrlo zadovoljno:

"Izgledamo stvarno jako dobro diljem zemlje. Hvala vam!

0.25 - Trump očekivano uvjerljivo vodi i u saveznoj državi Kentucky, koja je republikanska utvrda, javlja CNN. I ovdje je riječ tek o malom uzorku obzirom da su tek počela zatvaranja prvih birališta i prva prebrojavanja glasova.

0.18 - CNN je objavio da prema prvom malom uzorku iz Indiane, Trump ima veliko vodstvo (66 posto glasova) u toj saveznoj državi koja ima 11 elektoralnih glasova. I očekuje se da Trump osvoji Indianu.

0.05 - Šest saveznih država zatvorit će svoja birališta u 01.00 sati, to su: Georgia (16 elektoralnih glasova), Indiana (11), Kentucky (8), Južna Karolina (9), Vermont (3), Virginia (13). 

23.50 - Trump će rezultate pratiti iz istočnog krila Bijele kuće. "Vrlo je uzbuđen", kažu njegovi savjetnici. Biden će rezultate čekati iz svog doma u saveznoj državi Delaware. 

23.45 - CNN-ova anketa pokazuje da birači koji glasaju za Donalda Trumpa čine to jer njega snažno podržavaju (više od 80 posto njegovih birača tako osjeća). No, u Bidenovom kampu, većina birača sugerira da daje glas Joe Bidenu "kako bi izbacili Trumpa iz Bijele kuće". 

23.40 - Što ako nas čeka noć pa i jutro bez jasnog odgovora tko je pobijedio? Što će tada uslijediti? Odgovor nudi Večernjakov komentator Božo Skoko: Za odgovor na to pitanje moramo pričekati rezultate. Ako rezultati budu blizu, mogla bi se javiti raznorazna tumačenja. Mogle bi biti optužbe za krađu glasova i to bi se moglo preliti na mase. Ako bude pobjeda sa značajnim prednošću, kandidati će se morati prihvatiti. Opširnije pročitajte ovdje.

23.30 - Večernjakov urednik i reporter Robert Bubalo opisao je iskustvo s prošlim američkim izborima te se prisjetio kako ih krajnji je rezultat iznenadio, zbog toga tvrdi kako treba pričekati dok se ne prebroje glasovi, posebno iz ključnih država. Više pročitajte ovdje. 

- Može se dogoditi vrlo neizvjesna utrka. Mislim da ćemo oko 1 sat, kada se zatvore biračka mjesta na Floridi, moći okvirno vidjeti", tvrdi. "Trump računa da desni birači manje rado daju odgovor anketarima, iako mislim da oni nisu kao prije. Aktivni su na društvenim mrežama, agresivno nastupaju i iznose stavove. Mislim da Trumpova tvrdnja da desni birači nisu iskreni prema anketarima ne drži vodu", rekao je govoreći o rezultatima anketa.

Komentara 59

DU
Deleted user
04:58 04.11.2020.

Uludu vam trud zagovornici kvazisocijalizma,liberali,razne manjinske grupe i sorosevci. SAD-e su još uvijek zemlje bijelog čovjeka i srednje radničke klase. Uludu ste palili i rušili. Ulud Twitter,Facebook,Youtube ,CNN i cenzura.Uludu i covid-19. GAB,Bitchut,Minds,4Chane su ipak jači od vas.QAnon je puno veća sila nego vi sanjate. Lojalnost Trumpovih glasača graniči s fanatizmom.A koliko mu je odana vojska SAD-e - bolje da nikad niste saznali.

Avatar Primarius
Primarius
06:23 04.11.2020.

Šta!!!! Trump ide ka pobjedi ...Kako to????Nije li mainstream mašinerija mjesecima tupila da biden vodi sa 60%..Demokratima savjetujemo da hitno angažiraju Lovru K. da im prebroji glasove...ovo nije istina ajme šta će sad anketari CNN-a---šmrc šmrc

Avatar dzambo
dzambo
02:30 04.11.2020.

Florida do sad prebrojano..90% ....Biden...48.5%...Trump..50.5%.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije