Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji TV UŽIVO

Tomislav Krasnec o tome kako je upoznao Trumpa: Čestitao mi je na pobjedi Hrvatske nad Engleskom

Izbori Večernji TV
Foto: Vecernji.hr
1/28
04.11.2020.
u 01:47

Mnogobrojni ugledni analitičari uključili su se u specijalni program Večernji TV-a, kao što su Borislav Ristić, Tomislav Krasnec i Denis Romac, te komentirali događanja u SAD-u. Emisiju je vodila Večernjakova novinarka Lana Kovačević.

Uz cjelovečernji program Večernji TV-a u društvu političkih analitičara pratite prve rezultate, kao i reakcije na izbore koji bi mogli promijeniti svijet. 

Mnogobrojni ugledni analitičari uključili su se u specijalni program Večernji TV-a, kao što su Borislav Ristić, Tomislav Krasnec i Denis Romac, te komentirali događanja u SAD-u. Emisiju je vodila Večernjakova novinarka Lana Kovačević.

1:59 – Novinar Tomislav Krasnec komentirao je "mrtvu utrku" između Bidena i Trumpa na Floridi. 

– Na Floridi je bilo dosta birača koji su ranije glasovali. Oni to odmah prebrojavaju, za razliku od nekih drugih saveznih država. Kad se gledaju glasovi onih koji su ranije glasovali, u prednosti je Trump, barem kad je riječ o Floridi. Važno je vidjeti prognozu koju donosi New York Times. Oni predviđaju da će Florida otići Trumpu. To i nije neko iznenađenje. 

Prema Krasnecovu mišljenju, ovi su izbori nepredvidljivi čak i za ankete. 

– Još ništa ne znamo. Postaje napeto. 

Upitan o tome koji je dojam na njega ostavio Trump jer ga je upoznao, kazao je: – Bio sam na summitu NATO-a 2018. godine kad je u dva dana gotovo ''rasturio'' NATO. Dobio sam dojam na toj konferenciji da je Trump šarmantan i bilo je jasno kako je osvojio birače. Prvo je prijetio, a onda je na konferenciji bio pozitivan. Pitao sam ga hoće li promijeniti mišljenje i tada je rekao da je ''stable genius''. Prekinuo me usred pitanja kad je čuo da sam iz Večernjeg lista iz Hrvatske i čestitao mi na pobjedi reprezentacije nad Engleskom.  

Krasnec smatra da je Trump vodio svoj mandat protekle četiri godine kao svojevrsni reality show

– Pitanje je kako će Trump podnijeti poraz – istaknuo je dopisnik Večernjeg lista. 

1:38 – Novinar Denis Romac analizirao je što očekuje od novog američkog predsjednika. 

– Kad je riječ o ključnim izazovima koji očekuju novog predsjednika, a njih je s obzirom na kaos u SAD-u i svijetu jako mnogo, ključni je problem pandemija. Trump nije odgovoran za pojavu virusa, no odgovoran je za katastrofalnu reakciju na virus. Trump je odgovoran jer je sustavno umanjivao opasnost virusa i to je radio zbog političkih razloga. On je pokušavao sam sebi ne naškoditi. To je dovelo do paradoksalne situacije da mu je to upravo najviše ugrozilo kampanju – rekao je Romac. 

S obzirom na to da je ekonomija ključna za američke birače, Trumpov reizbor je, prema Romčevu mišljenju, bio gotovo siguran sve do pojave virusa. Kao još jedan važan problem u SAD-u Romac navodi i duboku rasnu podjelu u američkom društvu. 

– Tijekom 15 godina manjina će postati većina, a bjelačka većina će pak postati manjina, što i dovodi do tenzija. Odgovornost Trumpa je i tu velika jer nije pokušao smiriti te napetosti već ih je poticao očekujući da će pobijediti. SAD je sila na zalazu, a Kina je vodeći kandidat za preuzimanje te pozicije. Očekuje se dodatno zaoštravanje ako Trump pobjedi, iako se ne očekuje da će Biden imati mekši stav. 

– Trump u ujedinjenoj Europi vidi protivnika američkom gospodarstvu. On je podržao raspad Europske unije. Ako Trump pobijedi, trgovinski rat s Europskom unijom neizbježan je.

Romac se osvrnuo i na odnos Irana i SAD-a: – Povlačenje iz iranskog nuklearnog sporazuma jedna je od najdalekosežnijih Trumpovih odluka. On je pokušao prisiliti Teheran na novi sporazum, međutim nakon ubojstva generala to je propalo. 

Na pitanje što može očekivati Hrvatska u slučaju da Trump pobjedi, navodi: – Premijer Plenković vrlo je dosljedan kad je riječ o europskoj politici. To je razlog zašto većina europskih čelnika priželjkuje Trumpov odlazak iz Bijele kuće. Trump nije dobra opcija za Europsku uniju. Njegov drugi mandat sigurno bi vodio u raspad NATO-a. Kad je riječ konkretno o američkoj politici prema ovim prostorima, ne treba očekivati nikakve velike promjene jer Balkan već dugo nije u američkom fokusu. Biden bi u tom slučaju bio bolja opcija jer ipak bolje poznaje ovu regiju. 

Na pitanje jesu li ovo povijesni izbori, Romac se s tim slaže i napominje da je Trump došao na valu populizma. 

– Trumpova pobjeda dala je vjetar u leđa brojnim sličnim političarima. Mislim da bi Trumpov reizbor značio veliki udarac globalnom poretku. Njegov poraz poslao bi poruku da je izbor 2016. godine bio svojevrsni eksperiment. 

Napominje kako je Demokratska stranka izabrala slabog kandidata, dok je pak Kamala Harris puna života i da to neće biti dovoljno.

0:54 – Situaciju u SAD-u komentirao je i Borislav Ristić, kolumnist Večernjeg lista. 

Upitan može li Trumpov poraz uništiti Republikansku stranku, kazao je: – Taj je proces već u tijeku. Sjetimo se tea partyja. Oni su se pobunili protiv republikanskog establišmenta. Trump je došao na tom valu pobune protiv vodstva Republikanske stranke. Trump tijekom svojeg mandata nije imao problem samo s demokratima već i republikancima. 

Smatra kako postoje republikanci koji razmišljaju o tome što će biti u stranci nakon Trumpa, čak i ako dobije drugi mandat te očekuje borbu za moć. 

– Demokrati su imali sukob između klana Clinton i klana Obama koji je okončan nakon poraza  Hillary Clinton. Demokratska stranka prolazi kroz proces kroz koji prolaze socijaldemokratske stranke diljem svijeta, a to je da se udaljuju od socijaldemokracije i približavaju se novoj ljevici. Biden je netko tko je iznikao iz te stare socijaldemokratske stranke, no smatra se da je on marioneta radikala. Obama je ta neka prelazna razina, no sam Obama bio je kompromitiran jer je spašavao banke. 

– Biden je politički slaba figura. On od naslijeđa nema ništa osim što je bio Obamin zamjenik. Druga neka obilježja nema i teško je vidjeti što bi on mogao ponuditi. To se vidi i u kampanji. Ta kampanja nije napravljena da hvali svojeg kandidata već je moto "uzmite mene jer je onaj drugi loš" – smatra poznati kolumnist. 

Na pitanje ima li zbog dopisnog glasovanja sumnja u izbore, Ristić smatra kako je to već standard u SAD-u. 

– Dopisno glasovanje bio je sjajan trik da se obeshrabre Trumpovi birači. Računalo se na psihološki moment. Međutim, problem s druge strane je pitanje hoće li pristalice demokratske stranke uopće izići zbog straha od koronavirusa. To je mač s dvije oštrice. 

0:22 – Iz Bidenova stožera javio se HRT-ov novinar Tihomir Vinković. 

– Protekla dva dana sam u Bidenovu stožeru. Mjere su danas nešto jače nego što su bile – kazao je i naveo kako se očekuje da bi Biden mogao danas održati dva moguća govora: onaj u kojem priznaje poraz ili pak pobjednički. 

Upitan o mogućim neredima, kazao je: – To je više medijska psihoza. Ljudi su u strahu, ali više je to zbog medija. Nitko se ne sprema za nerede niti je ozračje takvo. Ne vidim da bi se nešto moglo dogoditi u Wilmingtonu. No, u blizini je Philadelphia. Tamo su bili neredi prije nekoliko dana. 

– Trumpu je bilo važnije napasti Bidena nego govoriti o svojim postignućima. Bidenu je pak dominantna tema bio COVID-19 i ponešto ekonomija. Njemu je nevjerojatno to što se Trump nije više koristio uspjesima u ekonomiji koje je imao. 

Upitan o tome koliko je Trumpova kampanja koristila aferu oko Huntera Bidena, Vinković je kazao kako ga on uopće nije spominjao. Smatra kako će socijalisti u demokratskoj stranici iskoristiti Bidena ako on pobjedi. No, napominje kako bi se danas program Richarda Nixona smatrao socijalističkim iako je Nixon bio konzervativac. 

Naveo je kako su najviše u poreznim olakšicama profitirale kompanije koje su podržale Trumpova protukandidata.  

– Mediji su u potpunosti podržali Bidena. Izgubili su posve objektivnost. To je potpuno fascinantno. Jedan znanstveni časopis dao je svoju podršku Bidenu, to je nezabilježeno. Mediji su bili protiv Trumpa otkad je došao na čelo stranke. Sam Mitch McConnell bio je protiv njega. Htjeli su nekoga mlađeg – kazao je i dodao: – Ovi izbori nisu bili pošteni. Mediji nisu bili nepristrani. Način na koji su oni izvještavali nije bio pošten i prije nego što je došao koronavirus. 

Vinković smatra da su američki mediji pridonijeli polarizaciji društva. 

23:20 – Melaniju Trump Robert Bubalo opisuje suprotnom od njezine prethodnice Michelle Obama. Michelle je bila vrlo aktivna, dok je Melania povučenija. 

"Mislim da je u očima republikanca Melania idealna prva dama. Koliko intimno želi ostati u Bijeloj kući, nikada nije pokazivala. Njezin je dom na Floridi vjerojatno ljepši od Bijele kuće i ne sumnjam da bi se htjela vratiti normalnijem životu", zaključio je.

23:10 – Osvrćući se na Trumpov mandat, Bubalo tvrdi da je teže naći dobre primjere po kojima će biti zapamćen. 

– Dobra je stvar što se povlači iz nekih ratova iako to nije pod idealnim uvjetima. On izvlači svoju državu iz rata, a nije ju u njih upleo. Najviše će obilježiti svoje razdoblje tvitanjem. Njegovi su tvitovi katkada zabavni, pokatkad zločesti. On je oštrouman i zna izraziti misao u nekoliko riječi. Pamtit ćemo ga i po zidu prema Meksiku koji je pao u drugi plan zbog pandemije. Ako pobijedi, on neće odustati od toga – smatra Bubalo. 

Vezano uz pandemiju, tvrdi da Amerikanci vole slobodu te da ih je teško ih natjerati da ostanu u kućama, kao što je to bilo u Wuhanu. "Amerika je stradala zbog svog načina života, a ne zbog Trumpova načina vođenje krize", rekao je. 

23:00 – Robert Bubalo opisao je iskustvo s prošlim američkim izborima te se prisjetio kako ih krajnji je rezultat iznenadio pa stoga tvrdi kako treba pričekati dok se ne prebroje glasovi, posebno iz ključnih država.

– Može se dogoditi vrlo neizvjesna utrka. Mislim da ćemo oko 1 sat, kada se zatvore biračka mjesta na Floridi, moći okvirno vidjeti što se zbiva – tvrdi. – Trump računa da desni birači manje rado daju odgovor anketarima, iako mislim da oni nisu kao prije. Aktivni su na društvenim mrežama, agresivno nastupaju i iznose stavove. Mislim da Trumpova tvrdnja da desni birači nisu iskreni prema anketarima ne drži vodu – rekao je govoreći o rezultatima anketa. 

– Antirasni nemiri pokazali su da je ljevica snažna i spremna tući se na ulicama, a desnica to oduvijek prikazuje. Amerika je inače podijeljena, imamo ljude koji gledaju CNN, demokrate koji uopće ne žele zaći u medijski prostor FOX-a gdje vladaju republikanci. Toliko su u sukobu da se ne mogu čuti, a da se vide, možete misliti kakav bi to bio kaos – rekao je i ustvrdio kako je Amerika dobro pripremljena za najgoru situaciju. – Noćas se neće ništa kontroverzno dogoditi, mislim da će Trumpovo tvitanje i izazivanje demokrata biti krajnji domet sukobljavanja noćas. Neke stvari će se događati na ulicama kada se donesu neke kontroverzne odluke – zaključuje. 

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Noldor
Noldor
23:07 03.11.2020.

Jedino Ristić zna o čemu govori. Sačuvaj nas Bože ovih naših "stručnjaka"...

Avatar Tombstone
Tombstone
00:03 04.11.2020.

Interesantno je kako tzv strucni komentatori slabo poznaju situaciju u USA. Interesantno je kako nitko ne vidi da potez pelosi donosenjem zakona po kojem predajednik s zdravstvenim problemima biva smijenjen istog dana kad je proglaseno da je predajednik Trump pozitivan na kineski virus nije protiv Trumpa nego protiv bidena. Biden je starac s teskom dementijom i to ce ga kostati polozaja u nevjerovatnom slucaju pobjede. Zakon ne dozvoljava harris da postane predajesnik zbog rodjenja i mladosti odnosno problema drzavljanstva rodjenjem ( zato je i postavljena na mjesto bidenovog potpredsjednika) pa opet po zakonu u tom slucaju predajesnik postaje glasnogovornik kongresa, nancy pelosi. Kako ti strucnjaci to ne vide?

Avatar Zippo
Zippo
22:38 03.11.2020.

Go Trup !!! Croatians stand’s with you !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije