Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIJESNA UTRKA

Biden na korak do Bijele kuće: Osvojio drugu ključnu saveznu državu

FILE PHOTO: Democratic U.S. presidential nominee Biden talks to reporters during an appearance in Wilmington, Delaware
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/10
05.11.2020.
u 00:06

Donald Trump, koji pokušava osvojiti novi mandat, obratio se javnosti iz Bijele kuće te ustvrdio kako ne želi da se prebrojavanje glasova nastavi

U SAD-u su održani predsjednički izbori, a mrtva utrka vodi se između aktualnog predsjednika Donalda Trumpa i demokrata Joea Bidena. Nevada bi trebala objaviti svoje rezultate sutra kad bi trebali stići posljednji dopisni listići. U ovom trenutku vodi Joe Biden. S obzirom na to da su pretežno opciju dopisnog glasovanja izabirali birači demokratske stranke, vjeruje se kako bi Biden mogao i povećati svoje vodstvo, međutim sve to službenih rezultata to se neće znati. 

23:59 Biden u ovom trenutku ima 253 elektorskih glasova.  Podsjećamo, čekaju se rezultati još uvijek za Arizonu, Nevadu, Georgiu, Sjevernu Karolinu i Pennsylvaniju.

Brojni mediji proglasili su da će i Arizona pripasti demokratskom kandidatu, međutim u ovom trenutku to nije moguće potvrditi. U slučaju da Arizona uistinu pripadne Bidenu, onda u tom slučaju njemu je dovoljno da osvoji Nevadu čime će imati potreban broj elektorskih glasova.  Prednost Donalda Trumpa pred Joe Bidenom smanjila se u Georgie, uzevši da veliki broj glasova još uvijek nije prebrojan za koje se vjeruje da bi većinski mogli pripadati demokratima. Tamo je do sada izbrojeno 94 posto listića. 

Pennsylvanija bi trebala objaviti rezultate u petak s obzirom da su oni krenuli s prebrojavanjem dopisnih listića tek nakon izbora. Međutim, prednost koju je u ovom trenutku ima Trump kontinuirano se 'topi' i u trenutku pisanja ovog teksta razlika je bila manja od 5 posto.  S obzirom da ova savezna država nosi čak 20 elektorskih glasova, oba dva kandidata itekako žele pobjedu u njoj. 

Mrtva je trka u Sjevernoj Karolini. Trenutno vodi Donald Trump koji ima 50.1 posto glasova. Međutim, prema njihovim zakonima oni će prebrojati sve dopisne listiće koji stignu do 12. studenog pod uvjetom da su najkasnije poslani na dan izbora. 

22:39 - Trumpova kampanja tražit će od Vrhovnog suda da intervenira u slučaju u kojem je Vrhovni sud Pennsylvanije dopustio da se dopisni listići prebroje nakon dana izbora. 

22:23 - Biden je osvojio Michigan, javljaju američki mediji. 

VIDEO: Životna priča Joe Bidena

20:43 Trumpovi ljudi podnijeli su tužbu u Michiganu tražeći od savezne države da zaustavi prebrojavanje sve dok oni ne dobiju pristup procesu otvaranja glasova i prebrojavanja. Oni su u priopćenju naveli kako je tužba predana na sudu u Michiganu, međutim službenik Morgan Adams kazao je CNN da sud takvu tužbu nije zaprimio.

20:03 - Wisconsin ide Joe Bidenu, javlja CNN. 

19:22 - U Wisconsinu prebrojano je 99 posto glasova i ostalo je još oko nekoliko stotinjak glasova za prebrojati. S gotovo dvadeset tisuća glasova više vodi Joe Biden. 

Međutim, budući da će razlika između dva kandidata u postotcima biti manja od 1 posto, Trumpova kampanja najavila je kako će tražiti ponovno prebrojavanje. 

"Usprkos apsurdnim javnim anketama koje se koriste kao sredstvo zastrašivanja birača, Wisconsin je bio mrtva trka kao što smo i uvijek znali da će biti. Prijavljene su neregularnosti u nekoliko okruga u Wisconsinu što budi sumnju u valjanost izbornih rezultata. Predsjednik ima pravo tražiti ponovno prebrojavanje i mi ćemo to odmah i učiniti", izjavio je menadžer Trumpove kampanje Bill Stepien. 

Ponovno prebrojavanje koštat će Trumpovu kampanju 3 milijuna dolara, osim u slučaju ako razlika između kandidata nije manja od 0.25 posto kad to mora platiti država. 

VIDEO: Životna priča Donalda Trumpa

18:42 - Savezna država Georgia na koju je računao Donald Trump mogla bi postati neočekivan problem za njega. Naime, smanjila se razlika između njega i demokratskog kandidata Joe Bidena na samo 87 tisuća glasova. U ovom trenutku prebrojano je oko 93 posto glasova. 

Trump u ovom trenutku ima 50,3 posto, dok Biden ima 48, 5 posto glasova.  Podsjećamo, riječ je o saveznoj državi u kojoj demokrati nisu pobijedili od 1992. godine. 

18:21 -  Joe Biden će osvojiti najmanje tri od četiri elektorskih glasova Mainea, predviđa CNN.  

Naime, ta država ima četiri elektorska glasa, no prema njihovim zakonima moguće je podijeliti. Dva elektorska glasa dobije osoba koja je pobijedila na razini savezne države,  a po jedan elektorski glas ide pobjednu u svakom od okruga. 

18:10 - Donald Trump opet se oglasio na Twitteru te je ponovo sugerirao izbornu prijevaru. Naime, Trumpu se smanjuje prednost u ključnim državama u kojima treba pobijediti kako bi dobio drugi mandat, a to su upravo Pennsylvania, Wisconsin i Michigan.

"Pronalaze glasove za Bidena svugdje - u Pennsylvaniji, Wisconsinu i Michiganu. Tako loše za našu državu!", napisao je Trump na Twitteru.

 

"Trude se kako bi 500.000 glasova prednosti u Pennsylvaniji nestalo. Isto tako, i u Michigan i drugim saveznim državama!

 

 

17:50 - Joe Biden povećao je prednost u Michiganu. Razlika između njega i Trumpa u ovom trenutku je oko 30 tisuća glasova, iako u ovom trenutku prebrojano je 92 posto dospjelih te se moraju prebrojati i ostali, navodi CNN. 

New York Times piše da u ovom trenutku Biden vodi s 49, 5 posto glasova, dok Trump ima 48,8 posto glasova. 

17:26 - Bivša državna tajnica Hillary Clinton navela je na društvenim mrežama da će se znati izborni rezultat kad se prebroje svi glasovi i da je to način na koji demokracija funkcionira. 

 

17:14 - Guverner Pennsylvanije Tom Wolfe poručio je da je prebrojavanje glasova još uvijek u tijeku i da moraju prebrojati oko 3 milijuna dopisnih listića. 

Zbog toliko velikog broja dopisnih listića, kazao je da "možda ni danas nećemo znati rezultate".  Podsjetio je da je najvažnije da imaju točan rezultat, čak i pod cijenu da to traje malo dulje. 

"Više od 200 godina držali smo se i jačali našu obvezu prema pravičnosti i tijeku izbornog postupka. Uvjeren sam kako ćemo se toga držati i na ovim izborima i učinit ću sve u mojoj moći da se pobrinem da su rezultati pošteni i da je svaki glas prebrojen", naveo je guverner Pennsylvanije. 

Državna tajnica te savezne države Kathy Boockvar podsjetila je da su točno gdje su i najavili da će biti. 

FILE PHOTO: Democratic U.S. presidential nominee Biden talks to reporters during an appearance in Wilmington, Delaware
1/27

16:53 - Nije trebalo dugo čekati na odgovor Joe Bidena. 

- Nećemo stati sve dok se svi glasovi ne prebroje - poručio je bivši potpredsjednik. 

 

16:47 - U Michiganu je zabilježen rekordni izlazak birača. U ovom trenutku zabilježeno je čak 5 107 896 glasova. To je jedna od ključnih država u kojoj se trenutno još uvijek prebrojavaju glasova. 

16:27 - Aktualni američki predsjednik Donald Trump oglasio se na Twitteru i komentirao jučerašnje izbore sugerirajući pritom izbornu prijevaru. 

- Jučer navečer sam vodio u mnogim ključnim državama u kojima je gotovo svugdje vlast u rukama Demokrata. I onda prednost u jednoj po jednoj magično se počela smanjivati kako su krenuli prebrojavati iznenadne glasačke listiće. Vrlo čudno! 'Anketari' su sve potpuno pogriješili - stoji u jednom od tvitova koje je objavio Donald Trump. 

 

-  Kako to da su dopisni listići svaki put kada ih prebroje toliko porazni u svom postotku i snazi uništenja?- zapitao se Trump.

 

16:22Pennsylvania je jedna od ključnih država u ovim izborima i u ovom trenutku Trump ima čak 610 000 glasova više od svojeg protukandidata. Međutim, analitičari navode kako nije nemoguće da Biden to dostigne. Nekoliko milijuna dopisnih listića, naime, nije još uvijek prebrojano. 

S obzirom na veliki odaziv u gradovima koji su tradicionalni demokratski, listići ni tamo nisu prebrojani.  Nužno je podsjetiti kako je odaziv bio veliki i u okruzima zapadne Pennsylvanije koji su pak tradicionalni republikanski, što znači da su u ovom trenutku sve opcije otvorene. 

16:10 - Politički komentator i demokratski strateg Kaivan Shroff objavio je na Twitteru da je Joe Biden dobio najveći broj glasova u predsjedničkim izborima u povijesti SAD-a. 

 

16:00 - Državni odvjetnik Pennsylvanije Josh Shapiro pozvao je glasače da budu strpljivi dok država prebrojava glasačke listiće. Tvrdi da će jasniju sliku imati do kraja dana, no da će svi rezultati biti poznati tek krajem tjedna. 

"Glasovi će se zbrojiti, prebrojati i poštivat će se volja naroda", rekao je Shapiro za CNN. 

15:40 - Ako se trenutni rezultati ne promijene i Biden osvoji sve države u kojima je trenutno u vodstvu, pobijedit će na izborima i postati novi predsjednik.

15:13 - Joe Biden prešao je u vodstvo u Michiganu sa 49.2 posto nad Trumpovih 49.1 posto. Michigan, kao jedna od ključnih država, pobjedniku donosi 16 elektorskih glasova. 

15:11 - Fulton u Georgiji počeo je u 8:30, prema lokalnom vremenu, prebrojavati glasačke listiće, nakon što su ga prekinuli u utorak navečer u 22:30 sati. 

Oko 79 tisuća listića još uvijek čeka svoje prebrojavanje i u DeKalb Countyju gdje se brojanje planira započeti tek u 11 sati po lokalnom vremenu. 

14:04 - S prebrojanih 99% glasova, Biden vodi za oko 20 tisuća glasova nad Trumpom u Wisconsinu. prenosi BBC

Trump je u toj državi 2016. godine pobijedio Hillary Clinton s manje od 30 tisuća glasova. 

13:55CNN napominje kako ne postoji pravilo se pobjednik izbora mora proglasiti u izbornoj noći. Iako je Trump više puta rekao da bismo trebali znati pobjednika u izbornoj noći, to zapravo nije istina, naveli su.

13:30 - Biden se u Michiganu još više približio Trumpu. Trumpova je prednost pala na 49.4 posto, dok je Biden svoj postotak povećao na 48.9. Obrađeno je 90 posto glasačkih listića, a Biden je u zaostatku od 12 tisuća glasova, javlja Fox.

12:59 - Rezultat je neizvjestan u šest država - Sjevernoj Karolini, Georgiji, Michiganu i Pennsylvaniji, gdje tijesno vodi Trump, odnosno u Nevadi i Wisconsinu, gdje tijesno vodi Biden. 

Ostane li tako do kraja, predsjednik će postati Trump. Bidenu je, međutim, pod uvjetom da zadrži vodstvo u Nevadi i Wisconsinu, dovoljno da okrene rezultat u Michiganu ili u Georgiji gdje je razlika najtješnja. Pennsylvania mu u tom slučaju neće biti potrebna. 

12:40 - Na razini Michigana, Trump je u vodstvu sa 49.8 posto, no njegova je prednost pala nakon novih rezultata iz Wayne Countyja. Biden sada na razini države ima 48.5 posto, a u Wayne Countyju osvojio je 67.2 posto. Michigan pobjedniku donosi 16 elektorskih glasova. 

GALERIJA Izborna noć u Washingtonu: Građani prate izbore, okupljaju se prosvjednici

FILE PHOTO: Democratic U.S. presidential nominee Biden talks to reporters during an appearance in Wilmington, Delaware
1/11

11:58 - U devet država još uvijek nije proglašen pobjednik, a to su: Alaska, Arizona, Georgia, Michigan, Maine, Nevada, Sjeverna Karolina, Pennsylvania i Wisconsin. 

11:45 - U Nevadi, koja donosi šest glasova, Biden je u vodstvu s 49.4 posto, a Trump ima 48.6 posto. U Michiganu je u prednosti da osvoji 16 elektorskih glasova Trump s 51.4 posto, dok je Biden na 46.8 posto. 

11:33 - Slovenski je premijer Janez Janša, u poruci na Twitteru, američkog predsjednika Donalda Trumpa već proglasio pobjednikom. Više pročitajte ovdje

10:49 - Prema najnovijim rezultatima iz Wisconsina, u kojemu se osvaja 10 elektorskih glasova, Biden je preuzeo vodstvo. Biden sada u toj državi ima 49,3 posto, a Trump 49. 

Rezultate je promijenio grad Milwaukee u kojemu Biden osvaja 69,2 posto glasova, dok je Trump na 29,3 posto. Svi su glasački listići iz tog grada prebrojani, a nikakve nepravilnosti nisu zabilježene, izjavila je Julietta Henry, voditeljica izbora za Milwaukee.

GALERIJA Brojanje glasova u Milwaukeeju, u državi Wisconsin

FILE PHOTO: Democratic U.S. presidential nominee Biden talks to reporters during an appearance in Wilmington, Delaware
1/6

10:41 - CNN predviđa da će Joe Biden osvojiti Havaje koji donose četiri elektorska glasa. 

10:38 - Kampanja Joea Bidena napala je Donald Trumpa zbog toga što se čini da je najavio sudsku borbu kojom želi zaustaviti brojanje glasova upozoravajući da ima u pripremi pravne stručnjake za bitku za prebrojavanje svakog glasa.

"Večerašnja izjava predsjednika o pokušaju da zaustavi brojanje legitimnih glasova šokantna je, bez presedana i pogrešna", kazala je voditeljica kampanje Jen O’Malley Dillon u priopćenju.

09:52 - Izbori još nisu završili u ključnima državama poput Pennsylvanije, Wisconsina i Michigana gdje se izborni listići još uvijek prebrojavaju. Pennsylvania je prebrojala tek 39 posto zaprimljenih listića, navodi država.

09:34 - Biden je osvojio najmanje tri od četiri glasa u državi Maine

Maine je podijelio svoje izborne glasove prije četiri godine, dodijelivši tri Hillary Clinton i jedan Donaldu Trumpu. To je samo jedna od dvije države koja dijeli svoje izborne glasove, a druga je Nebraska. 

09:27 - Joe Biden na Twitteru je poručio kako se zbog trenutnih rezultata dobro osjeća.

"Vjerujemo da smo na putu da osvojimo izbore", tvrdi. 

09:25 - Republikanski kandidati obranili su nekoliko mandata koji su se smatrali upitnim, a u nekoliko utrka rezultati su vrlo tijesni pa se rezultati možda neće znati još danima. 

S obzirom na to da projekcije ukazuju na to da će demokrati ostati većina u Zastupničkom domu, eventualno preuzimanje Senata omogućilo bi im potpunu kontrolu nad Kongresom prvi put u nekoliko desetljeća. 

Pošto su zasad u plusu za jedan mandat, demokratima trebaju još tri da uspiju u preuzimanju Senata

09:15 - Associated press navodi da je Joe Biden pobijedio u Arizoni i osvojio njezinih 11 elektorskih glasova. Donald Trump ovu je državu osvojio na prošlim izborima, a sada bi ga ona mogla koštati mandata. 

Arizona je podržala demokratskog predsjednika samo jednom u posljednje 72 godine. 

U utrci za 270 elektorskih glasova, Biden ih ima 236, a Trump 213.

VIDEO Trump se proglasio pobjednikom pa komentirao izbore: "Ovo je prijevara i sramota za državu!"

09:02 - Trump prema do sada prebrojanim glasovima postiže snažne rezultate u svim ključnim državama i čini se da nadmašuje ankete javnog mnijenja koje su ga označile kao gubitnika.

Rezultati u Pennsylvaniji i Wisconsinu posebno se prate, jer su lokalni zakoni spriječili prebrojavanje poplave glasačkih listića do dana izbora, što znači da bi moglo potrajati danima. Procjenjuje se da će Trump pobijediti na Floridi, u Ohiju i Teksasu, državama koje su demokrati pokušali preokrenuti. Favorit je za pobjedu i u Georgiji i Sjevernoj Karolini. Smatra se da je i Iowa za Trumpa.

Arizona, država s republikanskim naslijeđem, naklonjena je Bidenu, s prebrojanih 75 posto očekivanih glasova, dajući bivšem potpredsjedniku jedino jasno vodstvo među ključnim neodlučnim državama.

08:50 - Demokratski senator Pennsylvanije Bob Casey projicirao je da će Joe Biden pobijediti u njegovoj državi koja je jedna od ključnih. 

"Mislim da ako osvoji Pennsylvaniju, što mislim da hoće, a potom i Michigan i Wisconsin, onda je gotovo", rekao je.

Donald Trump osvojio je sve tri nabrojene države 2016. godine. 

U Pennsylvaniji nije prebrojano 1,4 milijuna dopisnih listića. Prema trenutnih rezultatima, Trump ima 55,6%, a Biden 43%. Kako bi Biden osvojio tu državu, mora osvojiti oko 75 posto preostalih glasova. 

08:30 Donald Trump, koji pokušava osvojiti novi mandat, obratio se javnosti iz Bijele kuće te ustvrdio kako ne želi da se prebrojavanje glasova nastavi. 

8.10 Demokratska stranka nadala se uoči izbora da će preuzeti kontrolu nad Senatom, gornjim domom američkog parlamenta, ali izborni rezultati zasad to ne potkrepljuju. 

7:40 – Zahvaljujući jednom otetom glasu u Nebraski, Biden je došao u zanimljivu poziciju. Ako Biden osvoji Nevadu (gdje sada vodi), Wisconsin (10 elektorskih glasova) i Michigan (16), postat će 46. američki predsjednik s točno 270 elektora!

U tom slučaju Bidenu neće biti nužna ni Pennsylvania ni Georgia, iako i u tim drżavama još ima šanse, pogotovo u Georgiji.

7:30 – Američke televizijske kuće Fox i NBC i novinska agencija Associated Press. proglasili su američkog predsjednika Donalda Trumpa pobjednikom predsjedničkih izbora u Teksasu, državi koja je druga po broju elektorskih glasova. Ukupno 38 teksaških elektorskih glasova iznimno je važno za Trumpovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima održanima u utorak.

>>Tijek sinoćnjih rezultata možete pogledati ovdje

Demokrati su uložili velike napore u pokušaj osvajanja birača u Teksasu, republikanskom uporištu, oslanjajući se na rastuću populaciju Hispanoamerikanaca. Biden još uvijek ima tijesno vodstvo u ukupnom broju do sad osvojenih elektora - 237 prema Trumpovih  213. Ostalo je još sedam država čiji se rezultati čekaju - Sjeverna Karolina, Georgija, Wisconsin, Michigan i Pennsylvania i Nevada. U svima njima zasad vodi Trump na različitim uzorcima prebrojanih glasova.

Komentara 432

PA
Pahor
08:24 04.11.2020.

Kako vi nemate pojma o poslu koji radite to je upravo smijesno.

Avatar manjejeviše
manjejeviše
08:28 04.11.2020.

" Ako Biden osvoji Nevadu (gdje sada vodi)," i onda napišete ispod da u Nevadi vodi Trump !?

AP
apunek
08:43 04.11.2020.

Svi mediji do zadnjega navijaju za Bidena, iako se iz aviona vidi da Trump pobjeđuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije