Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Uzavrela istarska jesen nemirna je zbog sve češćih prosvjeda učenika i studenata

07.11.2008.
u 16:59

U manje od dva mjeseca u Istri su bila četiri veća prosvjeda učenika i studenta. Krajem rujna, mladi iz srednje škole Vladimira Gortana srušili su zid koji ih je dijelio od učenika talijanske škole Leonardo da Vincija u Bujama. Ogorčeni su se mladi tada organizirali putem elektroničke pošte, zid su srušili a roditelji i nastavnici su ih podržali.

Dolje zid, dolje matura
Ni mjesec dana kasnije, nenajavljeno, na pulske je ulice izišlo 300-tinjak srednjoškolaca. Oboružani transparentima na kojima je pisalo: Dolje matura protutnjali su gradom. Učenici su se pobunili zbog toga što se matura radi prema gimnazijskom programu, pa gimnazijalci imaju veće šanse pri upisu na fakultete. Prije nekoliko dana je na pulske ulice i trgove izišlo 300-tinjak studenata. To su jedini studenti, uz zagrebačke, koji su se pobunili zbog skupog studiranja i komercijalizacije znanja.

Dva-tri dana nakon toga je 180 učenika Medicinske škole odlučilo bojkotirati nastavu zato što im odlazi omiljeni učitelj koji nema potreban stručni ispit. Kako se reda nezadovoljstvo mladih u Istri, moglo bi se činiti da mlade netko organizira. Međutim, čini se da nije tako jer su sva okupljanja bila prilično neorganizirana i mladi nisu znali, ili htjeli, pokucati na prave adrese. Primjerice, niti su se obratili pulskom gradonačelniku, niti nekome tko je zadužen za probleme školstva. Sociolozi bi se mogli baviti pitanjem po čemu je Istra posebnija i kada su nezadovoljstva mladih posrijedi?

Lakše i bez posljedica
Saborski zastupnik Furio Radin, po struci psiholog, kaže: - Meni je drago ako se misli da su i češća nezadovoljstva mladih u Istri odraz posebnosti poluotoka. No, ipak mislim da su i protesti mladih ovdje odraz općeg nezadovoljstva u društvu. Takva nezadovoljstva, koja počinju zbog nekih reformi u školstvu, mogu se vidjeti i u Italiji i Francuskoj. Kada je Istra u pitanju, moguće je da su mladi otvoreniji i glasniji i kao rezultat drugačije politike, pa se poluotok doživljava kao mjesto gdje je više stvari moguće i slobodnije napraviti nego drugdje, i to bez posljedica.

Može se očekivati, da takva nezadovoljstva prerastu u nešto drugo i dobiju političke predznake. Sada ne vidim da je tako, ali u povijesti se to znalo događati. Istupanje mladih dobro je za zrelost jednog društva, iako se mladi uvijek bune zbog razloga koji u početku nisu prepoznati kao ozbiljni. Naši su studenti dosad najčešće prosvjedovali zbog menze, što znači da ne stojimo uz bok drugim zemljama. Ali i pitanje menze može se politizirati, jer menza nije pravi razlog.

Ona je tek simptom bolesti u sustavu. Pretpostavljam da bi se pobune mladih mogle politizirati. Dobro je ako politizacija nastane unutar studentskih redova, zbog njihovih interesa. Loše je ako mlade ljude iskoriste i njima manipuliraju političari - pojasnio je Furio Radin.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije