Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Uzalud otvarate afere ako vam je sudstvo sporo"

Pred Hrvatskom je težak zadatak jer treba brzo raditi i donositi dobre odluke, kaže Navracsics.
11. rujna 2010. u 13:50 56 komentara 3 prikaza
Tibor Navracsics
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Mađarska od početka dosljedno podupire Hrvatsku u ulasku u EU i bilo bi nam osobito drago kada bi Hrvatska potpisala pristupni ugovor za vrijeme mađarskog predsjedanja EU, u prvom polugodištu iduće godine. Naravno, tome treba prethoditi da Hrvatska zatvori sva preostala poglavlja i dobije pozitivno izvješće Europske komisije. Hrvatska je strateški partner Mađarskoj i svojim dolaskom u Zagreb na konferenciju "Učinci članstva u EU na pravosuđe" želio sam izraziti podršku Hrvatskoj na putu prema priključenju EU.

1. Potpredsjednica EK-a i povjerenica za pravosuđe i ljudska prava Vivian Reding vrlo je kritična oko poglavlja 23, Pravosuđe i ljudska prava.

– Ne mislim da je Reding bila toliko nemilosrdno kritična. Rekao bih da je naglasila koje još korake Hrvatska mora učiniti. Govorila je tako da bi hrvatske političke čelnike potaknula u kojem smjeru da nastave proces. Pred Hrvatskom je težak zadatak jer treba brzo raditi i donositi dobre odluke. Važno je da postoji suglasje o ulasku u EU.

2. Upravo je podignuta optužnica za korupciju protiv Damira Polančeca, bivšeg potpredsjednika Vlade, koji je najviši državni dužnosnik dosad optužen za kriminal u Hrvatskoj. Hoće li to pomoći u uvjeravanju EK-a da se doista borimo protiv korupcije?

– Čuo sam za taj slučaj. Inače, krećem se u krugovima u EU koji smatraju da Hrvatska poduzima korake u borbi protiv korupcije. Formiranje USKOK-a i poduzimanje drugih mjera dokaz su da je Vlada odlučna dokinuti korupcijsku praksu. Naravno, bitno je da i pravosuđe bude brzo i efikasno. Uzaludno je otvaranje nekih afera ako se ne donesu brze sudske odluke, nego se predmet godinama vuče po sudu. A što se tiče dugotrajnih sudskih postupaka i zaostataka, po tome Hrvatska nije specifična, nego je to problem svih zemalja EU.

4. Koliko ste upoznati sa slučajem Polančec s obzirom na to da je u optužbe u vezi s Podravkom upletena i mađarska OTP banka i MOL?

– Koliko ja znam, mađarski ulagači su u Hrvatskoj postupali u skladu sa zakonom. Nije mi drago ako se mađarska poduzeća u Hrvatskoj povezuju s ovakvim stvarima. Što se ulaganja tiče, mi Hrvatsku smatramo strateškim partnerom i uvjereni smo da mađarska ulaganja služe interesima hrvatskog i mađarskog gospodarstva.

5. Poznato je da je hrvatsko Državno odvjetništvo tijekom istrage o Polančecu i Podravki dio dokaza tražilo u Budimpešti. Znate li što o tome?

– Imamo izjavu Državnog odvjetništva RH da OTP banka nije prekršila zakone u Hrvatskoj.

6. Put Hrvatske u EU jako se odužio i skloni smo vjerovati da je Europska komisija prema nama nepravedna. Pretjerujemo li?

– Mađarska je na samom koncu 80-ih uspostavila kontakte s tadašnjom Europskom zajednicom, a 1994. godine smo uručili zahtjev za ulazak, a ušli smo u EU 2004. godine. Bilo je govora da će u prvom krugu ući Čehoslovačka, Poljska i Mađarska, a na kraju je ispalo da su zajedno s nama ušle gotovo sve bivše socijalističke zemlje.

7. Igraju li u podršci koju dajete Hrvatskoj kakvu ulogu i hrvatski korijeni?

Po očevoj strani vučem hrvatske korijene i to smatram vrlo važnim segmentom osobnog identiteta. Izjašnjavam se kao Mađar, no podrijetlo mi je važno.

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • Velikogoričan56:

    bravi, zvec, sto posto isto mislim i sam.

  • Ugo Kajvez:

    Ma kakvi sporo, .... pravosudje je problem! ........

  • Pippo9:

    Vlada je uložila goleme napore i pravosuđe je učinkovitije i brže te smo se skroz približili standardima i normama EU