Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFERENDUMSKE INICIJATIVE

Ustavnom sucu pričinjaju se duhovi na Ustavnom sudu: Dvoje sudaca ga u tomu podupire

Zgrada Ustavnog suda u Zagrebu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
27.05.2022.
u 08:55

Većina ne navodi kojoj bi to odredbi Ustava pitanje ustavotvornog referenduma bilo suprotno, vjerojatno stoga što nije suprotno niti jednoj jedinoj

Ustavni sudac Andrej Abramović u svom izdvojenom mišljenju o referendumskim inicijativama, a kojem se pridružuju Lovorka Kušan i dr. sc. Goran Selanec, zaključuje:

"Većina ne navodi kojoj bi to odredbi Ustava pitanje ustavotvornog referenduma bilo suprotno, vjerojatno stoga što nije suprotno niti jednoj jedinoj. Bit će da većina smatra da je pitanje suprotno duhu Ustava. Međutim, prizivanje duhova je aktivnost kod koje svaki sudionik čuje ono što bi želio čuti. Kad smo već kod duhova, veliki mislilac i pisac djela „O duhu zakona“ kazao je, otprilike, ovako:

„Tko hoće biti istinski velik, treba stati među ljude, a ne postavljati se iznad njih.“

Slijedom gore navedenog smatram odluku većine u ovoj pravnoj stvari pogrešnom. Držim da je trebalo utvrditi da je referendumsko pitanje za dopunu članka 17. Ustava u skladu s Ustavom te da je trebalo omogućiti izjašnjavanje birača o njemu." 

Međutim, u odluci većine piše sljedeće: "Slijedom svega izloženog, Ustavni sud u konkretnom slučaju utvrdio je da predloženo referendumsko pitanje Organizacijskog odbora nije u skladu s ustavnim vrednotama propisanim člankom 3. Ustava, a osobito vladavinom prava kao jednom od najviših vrednota i temeljem za tumačenje Ustava."

Dakle, nema druge nego zaključiti da se trima sucima koji su pisali izdvojeno mišljenje pričinjaju duhovi na Ustavnom sudu.

Nadajmo se da je do njih još jučer doprlo što je predvečer objavio profesor Mato Palić na svojoj Facebook stranici tako da su onda ipak mogli mirno spavati. Naime, u povodu objave odluke o referendumskim inicijativama napisao je kako se mogu sada vidjeti svi argumenti pa je dodao kako su posebno zanimljivi argumenti i stavovi koje su naveli suci u izdvojenim mišljenjima, osobito u odnosu na ustavotvorni referendum (čl. 17. Ustava RH), pa je objavio snimke isječaka gore citiranih dijelova odluke većine i izdvojenog mišljenja uz komentar:

"Imati drukčiji stav apsolutno je prihvatljivo ako postoje argumenti, ali pisati neistine krajnje je nekorektno.".

>> VIDEO Istospolni partneri mogu ravnopravno pristupiti postupku posvajanja djece: 'Ovo je veliki trenutak'


 

Komentara 8

PA
Pahor
09:38 27.05.2022.

Politicki otpad, mediokriteti, isluzeni politicari koje njihove stranke ne zele a moraju ih nekako uhljebiti, to je nas ustavni sud. Sramota profesije

VE
vesna
11:04 27.05.2022.

Tocno je da je vecina sudaca rekla da pitanje nije protivno nijednom clanku ustava. Na cemu onda temelje odbijenje. Pa tocno na ovome sto novinar ismijava . Njihovo objasnjenje da potpisnici nisu znali sto potpisuju, odgovara frazi da nije u "duhu Ustava"

JA
Jania
13:27 27.05.2022.

Sudac Abramović je dobro napisao. Ustavni sud se postavlja iznad ljudi, smatrajući građane - birače nesposobnima za prakticiranje demokracije. Zapravo su ovim napravili korak u pravcu njezinog ukidanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije