Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanja Barić, profesorica ustavnog prava:

'U ovom slučaju Ministarstvo ne može na Ustavni sud'

Rijeka: Predstojnica Katedre za ustavno pravo Sanja Barić
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/2
27.05.2022.
u 10:00

Premda je Ministarstvo obitelji najavilo da će poštovati ovu pravomoćnu sudsku odluku, Markić je uvjerena da postoji prostor za njezino daljnje pobijanje, i to tako da se putem Državnog odvjetništva pred Vrhovnim sudom pokrene postupak zaštite zakonitosti, odnosno zatraži preispitivanje zakonitosti ove odluke.

Odluku Visokog upravnog suda, prema kojoj država životnim partnerima mora dopustiti pristup postupku procjene podobnosti za posvajanje djece, Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji, smatra izigravanjem volje birača izražene 2014. godine na referendumu o ustavnoj definiciji braka. A za takav razvoj događaja okrivila je – premijera Andreja Plenkovića.

Interesi djece

- Plenkovićevo nametanje da se preko Ustavnog suda i onda dalje kaskadno preko sudova i politike homoseksualnim parovima omogući posvajanje djece izigravanje je volje više od milijun birača izrečene na referendumu o braku i na štetu je djece povjerene na skrb državi - rekla nam je u četvrtak Markić. Uvjerena je da je riječ o političko-sudskom nametanju ideologije, suprotno interesima djece.

- To najbolje ilustrira koliko je bio važan referendum o braku na kojem smo još prije devet godina ukazali na potrebu zaštite braka i djece - ističe Markić.

Premda je Ministarstvo obitelji najavilo da će poštovati ovu pravomoćnu sudsku odluku, Markić je uvjerena da postoji prostor za njezino daljnje pobijanje, i to tako da se putem Državnog odvjetništva pred Vrhovnim sudom pokrene postupak zaštite zakonitosti, odnosno zatraži preispitivanje zakonitosti ove odluke.

VIDEO: Istospolni partneri mogu ravnopravno pristupiti postupku posvajanja djece: 'Ovo je veliki trenutak'

- Suprotno pompoznim medijskim naslovima, na tu odluku može se uložiti žalba. Ministarstvo može podnijeti prijedlog Državnom odvjetništvu RH za podnošenje zahtjeva za preispitivanje zakonitosti te odluke - o tome odlučuje Vrhovni sud, a može podnijeti i ustavnu tužbu. Ministarstvo može ići i na Europski sud za ljudska prava, ako i dalje zastupa interese djece povjerene na skrb državi. Ima prostora, ako za to postoji politička volja - tumači Željka Markić.

Sanja Barić, profesorica Ustavnog prava na riječkom Pravnom fakultetu, uzvraća da je riječ o pojedinačnom aktu i da se Ministarstvo ne može obratiti Ustavnom sudu jer država nije stranka kad je riječ o ljudskim pravima. Što se tiče ustavnog referenduma iz 2014., Barić podsjeća da su i pravna struka i Ustavni sud referendumsku inicijativu otpočetka upozoravali na to da unošenje definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene neće proizvesti nikakve pravne posljedice osim puke zaštite riječi "brak", dok će se prava istospolnih zajednica i dalje širiti i razvijati neovisno o toj odredbi.

Inzistiranje na neistini

- Ustav ne može utvrditi razlike na temelju seksualne orijentacije. Radi se o ustavnopravnoj istini na koju smo otpočetka upozoravali i to je tada jasno rekao i Ustavni sud, no inicijatori referenduma uporno su inzistirali i inzistiraju na pravnoj neistini i time pljuju po pravnoj struci - kaže Barić i dodaje kako je upravo udruga Željke Markić jedina koja, inzistirajući na pravnoj neistini, forsira svjetonazor u tim pitanjima.

Komentara 3

MA
Makbe
11:59 28.05.2022.

Sve suprotno prirodi kad-tad će se pokazati pogubno. Možeš ti reći da si i ovo i ono, ali to su samo riječi. Tvoja svaka stanica govori tko i što si.

MA
Makbe
11:57 28.05.2022.

Treba prvenstveno gledati na djetetovo pravo da ima i tatu i mamu a ne na želje zdravih muškaraca koji mogu imati svoju djecu ako žele pa ne moraju posvajati.

LL
lijepa_li si
11:09 27.05.2022.

profesorica ne bi smjela tako olako diskreditirati svoj ugled, jeftinim politikanstvom, i osobnog animoziteta prema željki i njezinoj udruzi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije