Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica podsjetila:

'Ustaškom režimu suprotstavili su se mnogi Hrvati i poginuli za ljudskost'

Foto: Ured predsjednice
1/8
25.07.2018.
u 22:48

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin održao je jučer na posebnoj komemoraciji u Jasenovcu govor bez popusta

Središnji događaj drugog dana službenog posjeta izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina Hrvatskoj bio je zajednički odlazak naše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Rivlina na posebnu komemoraciju u Jasenovac.

Politički važan čin, pogotovu što već tri godine židovska zajednica u Hrvatskoj ne želi zajednički sudjelovati u državnoj komemoraciji, nego taj dan komemorira autonomno. Rivlin je u svom govoru, bez obzira na dosegnutu visoku razinu prijateljstva između Hrvatske i Izraela, održao govor “bez popusta”.

– Hrvatska je sposobnost suočavanja s prošlošću – a da se to ne ignorira – moralna je obveza koja je temeljni dio svakog pravednog društva i koja će i nadalje biti važan element prijateljstva između Hrvatske i Države Izrael – kazao je Rivlin te dodao da su svi dužni zadržati sjećanje na one koji su nestali te poduzeti sve napore kako se ne bi oštetila ili zaustavila povijesna istraživanja onoga što su nacisti i njihovi suradnici učinili.

1/8

Rivlin je ustaški režim ocijenio kao jedan od strašnih režima nacističkih suradnika, koji je bio aktivan partner u ubojstvima. Osudio je one u Hrvatskoj koji suzbijaju svoju prošlost i vide je kao “crnu rupu” te one koji iz “činjenice da su bili pod nacističkim okupacijom – žele izuzetak od bilo kakve moralne odgovornosti, osobne i nacionalne za strahote koje su se dogodile u njihovoj zemlji”.

Rivlin je spominjao i ukorijenjenu “ustašku zmiju”, o kojoj je govorio predsjednik Josipović u Knessetu, kada je Rivlin bio predsjednik parlamenta. Rivlin je rekao da u Izraelu cijene i očekuju napore Hrvatske da ne zaboravi tamne stranice povijesti, što je u svom govoru potvrdila i naša predsjednica. Stekao se dojam da je hrvatski domaćin očekivao da će Rivlin barem spomenuti da je u Hrvatskoj tada bilo i drugih, odnosno da je tu bio i najjači partizanski pokret, no to se nije dogodilo.

1/10

Na ispravnoj strani

U svom je govoru Grabar-Kitarović, pak, upravo to i naglasila i rekla: “Naglašavam kako su se tom režimu suprotstavili mnogi Hrvati, poginuvši za slobodu i ljudskost, svrstavši našu domovinu na ispravnu stranu povijesti. Suprotstavili su mu se i mnogi hrvatski pravednici među narodima, koji su bili simbolom svjetla i hrabrosti u tami rata i zločina. Na njihovoj hrabrosti iznimno smo im zahvalni”.

Prije toga predsjednica je naglasila da želi iskazati duboku tugu za sve žrtve holokausta u Hrvatskoj i žrtve kolaboracionističkog ustaškog režima tijekom Drugoga svjetskog rata koji je donio strašna stradanja židovskoj zajednici, ali i Srbima, Romima i Hrvatima te svima onima koje se smatralo neprijateljima režima onoga vremena.

“Već sam to učinila i na ovom mjestu stradanja, kao i u Yad Vashemu, Auschwitzu i Muzeju Holokausta u Washingtonu i sada ponovno izražavam najdublje suosjećanje sa stradanjem žrtava Holokausta podrijetlom iz Hrvatske, članovima obitelji i potomcima onih kojih više nema”, rekla je predsjednica.

Prijateljstvo učinimo većim

U govoru je osudila svaki totalitarni režim – nacizam, fašizam, komunizam, a osudila je oštro “manipulacije brojem žrtava holokausta u koncentracijskom logoru Jasenovac, koje nisu utemeljene na povijesnim činjenicama i koriste se u dnevnopolitičke svrhe ili pak za nametanje kolektivne krivnje Hrvatskoj i hrvatskom narodu”.

Prije Jasenovca dvoje je predsjednika sudjelovalo i na susretu predstavnika obrambenih industrija Hrvatske i Izraela u zagrebačkom Westinu. Ministar obrane Damir Krstičević na konferenciji je istaknuo kako RH od izraelskih tvrtki obrambene industrije, koje su u svjetskom vrhu u proizvodnji, inovativnosti te konkurentnosti, očekuje investicije, prijenos znanja i tehnologija kako bi se potaknulo zapošljavanje i gospodarski rast u RH. Odgovorio mu je predsjednik Izraela Rivlin i rekao da dvije zemlje povezuju mnogo stvari kao što je srčanost i borbenost.

– Hrvatska i Izrael su male zemlje pune energije. Upravo zato ova konferencija znak je naše suradnje, povjerenja, prijateljstva i savezništva, znak je naše želje da ovo prijateljstvo učinimo još većim – kazao je predsjednik, oduševljen hrvatskim vojnim proizvodima. Na konferenciji su sudjelovale hrvatske tvrtke Agencija Alan, Šestan Busch, HS Produkt, DOK-Ing, Zrakoplovno-tehnički centar, Pomorski centar za elektroniku, CS Computer Systema Izrael su predstavile IAI-IsraelAerospace Industries, Elbit Systems,Rafael, IMI Systems – IsraelMilitary Industries, Aeronautics – Defense Systems, Verint Systems i MER Group.

U Westinu je potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu između hrvatske tvrtke DOK –ING i izraelske tvrtke Israel Aerospace Industries (IAI) za proizvodnju autonomnog robotskog sustava za djelovanje u ekstremnim uvjetima bez rizika za ljude. Ti se sustavi koriste i u civilne i vojne svrhe. Direktor DOK – Inga Vjekoslav Majetić jako je ponosan na sklopljeni ugovor jer to dokazuje da ova tvrtka posjeduje visoku tehnologiju na svjetskoj razini. – Drago mi je zbog ove suradnje, a posebno mi je drago što dobivamo na uvid i upotrebu visoke izraelske tehnologije upravljanja koje su otišle daleko, čak su i iznad našeg stupnja razvoja koji smo postigli. Vrijednost ovog zajedničkog projekta je neprocjenjiva – kazao je Majetić. Direktor tvrtke IAI Joseph Weiss također je izrazio zadovoljstvo zbog sklopljene suradnje i izrazio zadovoljstvo zbog suradnje s hrvatskom kompanijom. – Ovo je izvrsna prilika za unapređenje suradnje i razvoj obrambenih industrija dviju država – kazao je Weiss.

1/6

Komentara 137

DU
Deleted user
00:18 26.07.2018.

Zašto onda nije pitao Josipovića u čijem stanu živi on i slični ''proleteri''???

NE
nevjerujženikojalaže
23:47 25.07.2018.

1/2: u vojnim formacijama ndh bilo je 28 visokih časnika (oficira) židova. to su bili: nikola štajnfel, admiral i posljednji ministar oružanih snaga ndh; general ladislav aleman, pomoćnik glavara upravnog stožera i zamjenik zapovjednika garnizona u zagrebu; rikard kubin, admiral mornarice ndh; edgar angeli, kontraadmiral mornarice ndh; general julije fritz, zapovjednik desete domobranske divizije; general dr. milan praunšperger, zapovjednik pravnog odjela oružanih snaga ndh; glavnostožerni pukovnik ferdinand hala; glavnostožerni pukovnik dragutin helbiš; pukovnik julio reš, zapovjednik garnizona u koprivnici, kasnije zapovjednik paške brigade sa sjedištem u karlobagu; emanuel balei, pukovnik domobranstva i zapovjednik prve pješačke divizije; ing. hinko alabanda, djelatni pukovnik ustaške vojnice; oton čuš, pukovnik domobranstva; pukovnik ivan šarnbek, zapovjednik šeste pješačke divizije; pukovnik josip šolc, zamjenik zapovjednika prve hrvatske udarne divizije; pukovnik rudolf vanero, upravnik obavještajnog odjela ministarstva oružanih snaga ndh; pukovnik juraj-đuro iser, zapovjednik drugog domobranskog zbora; pukovnik jozef-josip metzger, zapovjednik četvrog hrvatskog zbora; pukovnik julio saš, zapovjednik drugog zaštitnog područja narodne zaštite; pukovnik mirko zgaga, zapovjednik prve pješačke divizije; pukovnik božidar zorn, najprije zapovjednik druge brdske brigade, kasnije zapovjednik devete brdske brigade, ..

DH
dalibor.hren
08:12 26.07.2018.

Nadam se da će se osvrnuti i na beogradsku objavu iz 1942. u kojoj piše da je "U Beogradu pitanje jevreja rešeno"!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije