Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA I IZRAEL

Rivlin: Sigurnost znači i suradnju i ona mora uključivati mnoga područja

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/13
25.07.2018.
u 13:50

Kitarović: Ovaj odnos naših zemalja je tek na početku, postoji ogroman potencijal za daljnje širenje naše suradnje

Na Konferenciji obrambenih industrija Hrvatske i Izraela, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i izraelski predsjednik Reuven Rivlin u srijedu su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom dviju zemalja, ali i naglasili kako ima još dosta prostora za razvoj i unapređenje odnosa u obrambenoj industriji, ali i u drugim područjima gospodarstva.

Suradnjom je zadovoljan i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević

Krstičević: Kruna suradnje je nabavka borbenog aviona F16 Barak 

"Iznimno sam zadovoljan odličnom suradnjom naših prijateljskih zemlja, kao i izgradnjom našeg strateškog partnerstva", rekao je Krstičević na otvorenju konferencije koju je organiziralo je Ministarstvo obrane u cilju intenziviranja suradnje obrambenih industrija dviju zemalja.

1/13

Podsjetivši na prošle godine potpisani Memorandum o razumijevanju na području obrane, hrvatski ministar obrane rekao je da se time stvorio temelj za unapređivanje obrambene suradnje, kao i za razmjenu iskustava te različite oblike školovanja i obuke.

"Otvorile su nam se mogućnosti suradnje i u području opremanja i modernizacije, ali i u području suradnje obrambenih industrija i znanstveno-istraživačkih institucija", istaknuo je.

Kao krunu dosadašnje suradnje izdvojio je odluku hrvatske Vlade o nabavci borbenog aviona F16 Barak od Izraela.

"Dobili smo priliku surađivati s najboljima i učiti od najboljih, izraelskog ratnog zrakoplovstva. A naš san je 2020., kada Hrvatska prvi put predsjeda Europskom unijom i kada slavimo 25 godina Vojno- redarstvene operacije Oluja, na hrvatskom nebu vidjeti prva dva višenamjenska borbena aviona u rukama hrvatskih pilota", rekao je Krstičević.

Istaknuo je također da višeborbeni zrakoplovi nisu jedina komponenta obrambene suradnje.

"Vjerujemo kako izgradnja strateškog partnerstva između dviju zemalja te dugoročna politička i gospodarska suradnja otvara prostor za nove investicije s utjecajem na razvoj hrvatske obrambene industrije i gospodarstva u cjelini", rekao je Krstičević te dodao kako ima još dosta prostora za razvoj i unapređenje suradnje.

Grabar Kitarović: Suradnja je na početku, ovo je prekretnica   

Hrvatska predsjednica i Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović također je istaknula važnost suradnje kako obrambenih industrija tako i mogućnosti na drugim područjima gospodarstva.

Tijekom proteklih dviju godina bili smo svjedoci jednog procesa uspostavljanja strateškog partnerstva između Hrvatske i Izraela. Taj proces bio je potaknut našom međusobnom obrambenom suradnjom i postupkom nabave izraelskog borbenog zrakoplova F 16 Barak kao i drugih naprednih sustava za naše obrambene snage, kazala je.

Ocijenila je "da je ovaj odnos naših zemalja tek na početku i da postoji ogroman potencijal za daljnje širenje naše suradnje".

Izrazila je nadu da će se "suradnja proširiti izvan obrambene industrije i sigurnosti na druga područja gospodarstva". Sastav izraelskog izaslanstva daje mi puno razloga za optimizam, poručila je predsjednica svom gostu, izraelskom predsjedniku.

Izrazila je zadovoljstvo što su najvažnije hrvatske i izraelske tvrtke iz područja obrane nazočne današnjoj konferenciji.

U našem interesu i država i tvrtki je podići tu suradnju na višu razinu, ocijenila je istaknuvši da su na konferenciji nazočni visoki predstavnici i hrvatskih i izraelskih poduzeća koje se bave obrambenom industrijom.

"Uvjerena sam da ćemo na ovaj događaj gledati kao na prekretnicu u partnerskim i prijateljskim odnosima između Hrvatske i Izraela", poručila je predsjednica.

Rivlin: Želimo suradnju u obrani, ali i u poljoprivredi, zelenoj energiji, znanosti

Izraelski predsjednik Rivlin izrazio je nadu u rast i produbljivanje suradnje dviju zemalja, ne samo u području obrane, već i u drugim područjima poput poljoprivrede, zelene energije, znanosti i gospodarstvu.

"Ovdje smo da pomognemo hrvatskim obrambenim snagama koje su najprofesionalnije i najbolje, ne samo u ovoj regiji, da postanu još bolje", rekao je Rivlin.

"Sigurnost i mir se ne smiju uzeti zdravo za gotovo. Sigurnost je sloboda od nasilja, obrana naših granica, zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta, zaštita od cyber napada, sposobnost da komuniciramo u svim uvjetima.

Sigurnost znači i suradnju i ona mora uključivati mnoga područja. Izrael želi proširiti i produbiti suradnju između naše dvije zemlje. Puno je toga postignuto proteklih godina, ali možemo učiniti još više", kazao je Rivlin.

Ministru Krstičeviću poručio je da je "divan prijatelj Izraela", a predsjednicu je nazvao "predsjednicom svih predsjednika".

Nakon svečanog otvaranja konferencije potpisan je i Ugovor o strateškoj suradnji proizvodnje robota za djelovanje u ekstremnim situacijama između hrvatskog poduzeća DOK ING i izraelskog Izrael Aerospace Industries prema kojem će hrvatsko poduzeće ponuditi platformu, a izraelsko tehnologiju za zajedničku proizvodnju robot vozila koje će moći djelovati u uvjetima nuklearnih, kemijskih i drugih katastrofa.

Ugovor su potpisali Joseph Weiss u ime izraelske strane i Vjekoslav Majetić, predsjednik Uprave DOK ING-a.

>> Pogledajte i video 'Kolinda Graba-Kitarović i Reuven Rivlin dali izjave nakon sastanka'

 

Komentara 9

Avatar rubinet
rubinet
14:11 25.07.2018.

poglečte Kolindu!!! prava Dama..kao novovjeka Jackie O.

PU
Pukovnik
14:05 25.07.2018.

Kako to da udruge kao Dokumenta, Gong, HHO i izrodi kao Puhovski, Pusići, Goldstein i drugi lijevičarski paraziti na sisi državnog proračuna tvrde da smo mi Hrvati fašističko društvo? Jer od laži žive. Fašizma u Hrvatskoj nema oni ga “stvaraju” jer od navodne borbe protiv njega žive. Jedini fašisti su oni. Da li ima lijepši demanti nego prisni odnosi sa prijateljskom državom IZRAELOM? Čak su odnosi toliko dobri da VOJNO surađujemo i da šaljemo kanadere našim prijateljima kad gore šume. Hvala našim prijateljima da su raskrinkali lažove sad je na državnim institucijama da istraže tokove novce do i od tih udruga štetočina.

VA
vadis1
18:29 25.07.2018.

Je li licemjerka Kolinda osudila ustaske zlocine? Valjda je, trebalo je ispred izraelskog predsjednika. Ona to radi po potrebi. Zar ona misli da Zidovi to ne znaju? Zidovi znaju da ona koketira s ustasama kao sto je Perkovic i Bujanac itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije