Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izraelski predsjednik u posjetu Hrvatskoj

Počast žrtvama Jasenovca, ali i Domovinskog rata

Reuven Rivlin
Foto: Reuters/PIXSELL
24.07.2018.
u 15:48

Grabar-Kitarović i njezin izraelski kolega Reuven Rivlin održat će sastanak s predstavnicima MORH-a i izraelske vojne industrije

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin danas i sutra u državnom je posjetu Zagrebu u kojem će se sastati s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejem Plenkovićem.

Nakon Hrvatske izraelski predsjednik odlazi u Srbiju. Izraelski list Jerusalem Post piše da je glavni razlog Rivlinova posjeta Zagrebu jačanje trgovine vojnim naoružavanjem i poljoprivrednim proizvodima, ali i jačanje razvoja tehnologije i turizma.

Putuje najjeftinijim letom

Rivlin u Zagreb dovodi brojno izaslanstvo. S njim idu ministri gospodarstva te poljoprivrede Eli Cohen i Uri Ariel. Trgovinsku delegaciju predvodi predsjednik gospodarske komore Shraga Brosh. U izaslanstvu su i predsjednik izraelskog Instituta za izvoz Adiv Baruch, umirovljeni brigadni general Mishel Ben Baruch iz SIBAT-a, Međunarodne uprave izraelskog ministarstva obrane za obrambenu suradnju, predstavnici izraelskog inovacijskog centra, hotelijera, poljoprivrednika i predstavnici tamošnje zrakoplovne industrije, Elbit i Aeronautics. Planiran je susret i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek.

Reuven Rivlin
1/10

– U sklopu posjeta dvoje će predsjednika zajedno posjetiti i Spomen-područje Jasenovac – kažu iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, na čiji poziv izraelski predsjednik Rivlin i dolazi u Hrvatsku. Izraelski će predsjednik položiti i vijenac na spomenik Glas hrvatske žrtve – Zid boli na Gradskom groblju Mirogoj, dodaju. Grabar-Kitarović i Rivlin održat će sastanak s predstavnicima MORH-a i izraelske vojne industrije te se obratiti sudionicima Konferencije obrambenih industrija dviju država.

Jerusalem Post piše da Rivlin obožava nogomet te da će imati o čemu razgovarati s hrvatskim dužnosnicima s obzirom na sjajan plasman Hrvatske na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Rivlin je poznat po tome da troškove putovanja želi svesti na minimum. I na ovom putu odlučio se na kasne, pa i noćne letove izraelskih komercijalnih kompanija.

Avioni i ulaganja

Hrvatska je u proljeće donijela odluku da će od Izraela kupiti 12 borbenih zrakoplova F-16 po cijeni od 500 milijuna dolara.

Izraelci su tada otvoreno najavili niz investicija i zajedničkih projekata suradnje: gradnju tvornice streljiva, pilotsku školu, partnerstvo u remontnom zavodu u Velikoj Gorici i druge, u raznim područjima.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na poziv predsjednika Rivlina bila je u radnom posjetu Izraelu prije točno tri godine – od 21. srpnja do 24. srpnja 2015. Hrvatski premijer neformalno se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom na tribinama na polufinalnoj utakmici Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Engleske, na koji je poveo dječaka kojemu je prije nekoliko godina presađeno srce koje je stiglo iz Hrvatske. Ministar obrane Damir Krstičević pak početkom mjeseca bio je u službenom posjetu Izraelu te se sastao s predsjednikom Rivlinom i ministrom obrane Avigdorom Liebermanom.

Komentara 17

NE
nevjerujženikojalaže
15:53 24.07.2018.

treba izraelce pozvati na proslavu oluje.

Avatar majmunranko
majmunranko
16:48 24.07.2018.

Počast žrtvama Jasenovca koje nitko nikada nije našao niti će ih naći. Slava im.

VA
vadis1
18:09 24.07.2018.

Predsjednica KGK po potrebi. Nekad je antifasist a nekada suruje s fasistima kao Perkovic i Bujanac, itd.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije