Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednici Hrvatske i Izraela odali počast žrtvama logora

Koristim i ovu prigodu, još jednom osuditi svaki totalitarni režim – nacizam, fašizam, komunizam - te istaknuti kako nam je upravo obrazovanje najsnažnije oružje protiv svakog oblika radikalne ideologije, podjela, mržnje i rasizma
25. srpnja 2018. u 14:32 49 komentara 948 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović i Reuven Rivlin
Foto: Ured predsjednice
Pogledajte galeriju 1/15

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je, zajedno s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom posjetila spomen-područje Jasenovac gdje su zajedno odali počast svim žrtvama ovog ustaškog logora.

Kolinda Grabar Kitarović KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ Ključ našeg predsjedanja EU 2020. jest ‘plavi rast’

Tom prigodom je, kod spomenika "Cvijet" Bogdana Bogdanovića dala sljedeću izjavu:

"Potresno je čuti svjedočanstva onih koji su preživjeli ovo jasenovačko mjesto užasa, kojima je glas dao predsjednik Rivlin. Dugujemo sjećanje svakom pojedincu stradalom u Holokaustu. Vjerujem kako je to najbolje činiti u tišini, iskrenim ljudskim poklonom žrtvi.

Kolinda Grabar Kitarović i Reuven Rivlin
1 / 8
Kolinda Grabar Kitarović i Reuven Rivlin

Na ovom mjestu, podno jasenovačkog cvijeta, želim iskazati duboku tugu za sve žrtve holokausta u Hrvatskoj i žrtve kolaboracionističkog ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata koji je donio strašna stradanja židovskoj zajednici, ali i Srbima, Romima i Hrvatima te svima onima koje se smatralo neprijateljima režima onoga vremena.

Već sam to učinila i na ovom mjestu stradanja, kao i u Yad Vashemu, Auschwitzu i Muzeju Holokausta u Washingtonu i sada ponovno izražavam najdublje suosjećanje sa stradanjem žrtava Holokausta podrijetlom iz Hrvatske, članovima obitelji i potomcima onih kojih više nema.  

Naglašavam kako su se tom režimu suprotstavili mnogi Hrvati, poginuvši za slobodu i ljudskost, svrstavši našu domovinu na ispravnu stranu povijesti. Suprotstavili su mu se i mnogi hrvatski pravednici među narodima, koji su bili simbolom svjetla i hrabrosti u tami rata i zločina.

Državni vrh poklonio se na Oltaru domovine povodom Dana državnosti DAN DRŽAVNOSTI Državni vrh odao počast poginulima za Domovinu

Na njihovoj hrabrosti iznimno smo im zahvalni. Suvremena Republika Hrvatska utemeljena je na antifašističkoj borbi i na Domovinskom ratu koji je za nas bio iznimno važan jer nam je napokon donio slobodu.

Bili smo prisiljeni obraniti se od agresije koja je sa sobom donijela strašne zločine i razaranja. Nakon Drugog svjetskog rata bili smo uvjereni da se ništa slično ne može ponoviti na europskom tlu. A onda su se dogodile tragedije Škabrnje, Vukovara i Srebrenice

Te nam tragedije svjedoče kako mir i vrijednosti ljudskosti i demokracije nikada ne smijemo uzimati zdravo za gotovo. Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime. Stoga, Hrvatska nastavlja svoju brigu o kolektivnom sjećanju na zločine koji su se ovdje dogodili, na tragediju hrvatskih građana i zločin nad hrvatskim građanima prije svega.

Svjesni da je na taj dio naše prošlosti bačena sjena, s tim smo se suočili, prihvativši odgovornost za budućnost temeljenu na poznavanju istine i izgradnji boljega društva na vrijednostima ugrađenima u Ustav naše države.

Antifašistički prosvjed zbog komentara o jasenovcu Antifašistička liga RH uputila otvoreno pismo Vladi i HRT-u

Hrvatska je danas ponosna članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza zasnovanima na zajedničkim vrijednostima - koje dijelimo s Državom Izraelom i međunarodnom zajednicom - vrijednostima demokracije, slobode i poštivanja svakoga pojedinca bez obzira na njegovo podrijetlo.  

Koristim i ovu prigodu, još jednom osuditi svaki totalitarni režim – nacizam, fašizam, komunizam - te istaknuti kako nam je upravo obrazovanje najsnažnije oružje protiv svakog oblika radikalne ideologije, podjela, mržnje i rasizma.

Upravo zato najoštrije osuđujem manipulacije brojem žrtava holokausta u koncentracijskom logoru Jasenovac, koje nisu utemeljene na povijesnim činjenicama i koriste se u dnevno-političke svrhe ili pak za nametanje kolektivne krivnje Hrvatskoj i hrvatskom narodu.

Ovdje smo prije svega kao ljudska bića, kao roditelji, sestre i braća, sinovi i kćeri. Moramo odgovorno ustrajati na istini. Da se ne zaboravi. Da se ne ponovi. Tikkun Olam." - rekla je predsjednica u Jasenovcu.

Otvoreno pismo HRT-ova voditeljica: Kriva sam, nisam se ogradila od o stavova o Jasenovcu

Prije nje, govor je održao i predsjednik Izraela Reuven Rivlin podsjetivši kako je u Hrvatskoj prije Drugog svjetskog rata postojala mala, ali snažna i domoljubna židovska zajednica koja je ponajviše stradala u Jasenovcu.

"Hrvatska je stotinama godina bila topao dom za Židove, ali je tijekom Drugog svjetskog rata postala masovna grobnica za većinu hrvatskih Židova" - rekao je Rivlin nazvavši Jasenovac Auschwitzom na Balkanu.

"Bio sam prisutan u Knessetu kad su predsjednici Hrvatske ovih godina pričali i prepoznali svoju moralnu i nacionalnu odgovornost. Zatražili su oprost i pozvali na borbu protiv 'zmije' koja još postoji.

Mi smo tad podržali njihove riječi i nadali se kako ćemo vidjeti napore Hrvatske kako se crni dijelovi prošlosti ne bi ponavljali. Suočavanje s prošlosti je dug put, treba imati veliku odlučnost i hrabrost bez obzira na sve poteškoće", rekao je Rivlin poručivši  da je moralna obveza Hrvatske da se suoči s prošlošću i ne ignorira je.

Jasenovac Novi projekt? 'Srbija spremila 20 milijuna eura za film o Jasenovcu, angažirat će hollywoodske zvijezde'

"Svi imaju obvezu da se ne zaborave ubijeni, a ne da se donose zakoni koji narušavaju ono što su nacisti i kolaboracionisti učinili." - istaknuo je Rivlin koji je ispričao i sudbinu Miriam Bibe Aviezer, Židovke iz Slovenije koja je kao šestogodišnja djevojčica završila s majkom u logoru Stara Gradiška, odakle ju je otac uspio izvući.

No ubrzo su svi zajedno završili u talijanskom logoru, a nakon kapitulacije Italije pridružili se partizanima te uspjeli preživjeti rat. 

Miriam Biba se 1971. preselila u Izrael, a 1964. je svoja sjećanja na holokaust na području NDH opisala u romanu "Vojnik sa zlatnim gumbima".

>> Jasenovac – mjesto u kojem je ploču sa ‘za dom spremni’ skinuo ‘Isus’

Kolinda Grabar Kitarović i Reuven Rivlin
1 / 8
Jasenovac
OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • Makinja:

  A sta cemo sa Palestinom? Zapadnom obalom? Gazom? Golanskom visoravni??

 • Avatar Infinity
  Infinity:

  Izrael još uvijek nije shvatio da Hrvatska nije birala NDH već da je NDH bila vojno nametnuta od fašista i nacista

 • Avatar mars3486
  mars3486:

  Velika sramota Izraela je da krivotvore povijest i žmire na Juden Frei u Srbiji. Sve što su zapravo tamo Srbi napravili sad se lijepi na Jasenovac i Hrvate. Na to je Predsjednica ukazala kad je rekla da se ne smije ... prikaži još!je krivotvorili broj žrtava radnog logora Jasenovac. A još nismo ni dotakli pitanje komunističkog pravog likvidacijskog, ne radnog, logora nakon 45...