Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK U BRUXELLESU

VIDEO Uskoro zabrana ulaska u EU

Ilustracija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
16.03.2020.
u 18:00

Druga mjera koju je predložila Komisija je da se na graničnim prijelazima unutar EU, kojih je svakim danom sve više, uvedu brze trake s prioritetom za prolazak kamiona s robom.

U Bruxellesu upravo traje sastanak na kojemu se odlučuje o zabranu ulaska u Schengensku zonu kao izvanrednoj mjeri za zaustavljanje širenja koronavirusa, doznaje ekskluzivno Večernji list.

Još nismo vidjeli pravni tekst te odluke koju Europska komisija planira objaviti kasnije tijekom dana, i koja nakon objave treba biti usvojena u Vijeću EU, no Financial Times, koji je prvi javio vijest, piše da je odluka skrojena kao da se odnosi na Schengensku zonu, ne na vanjsku granicu Europske unije. Pokušavamo doznati što to znači za Hrvatsku, koja je u EU, ali nije u Schengenskoj zoni.

 

Financial Times piše da će Bugarska, Cipar, Hrvatska, Irska i Rumunjska (sve države članice EU izvan Schengena) biti pozvane da primijene ista ograničenja. No, hoće li hrvatskim građanima netko raditi probleme prilikom prelaska vanjske granice Schengenske zone? Neće. Naši izvori tvrde da, iako prvi sastanak na tu temu još traje i iako još nije jasan tekst pravne odluke koja će se uputiti na usvajanje, formulacija teksta koji će biti usvojen na Vijeću ne bi smjela biti na štetu Hrvatske i drugih država članica Unije koje nisu unutar Schengenske zone. Ali Hrvatska bi uskoro, nakon usvajanja odluke, mogla zabraniti ulazak svim državljanima trećih zemalja (izvan EU) preko naših graničnih prijelaza sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom, kao i u zračnim lukama. 

Iznimke od zabrane ulaska vrijedit će za građane EU, strance sa stalnim prebivalištem u EU i članove obitelji, kao i za strane radnike u zdravstvu i ključnim industrijskim sektorima.

Ilustracija
1/7

Nešto iza 16 sati detalje je o ovom prijedlogu dala je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen:

- Što manje putovanja, to bolje možemo ograničiti širenje virusa. Predlažem stoga šefovima država i vlada da uvedu privremena ograničenja za sva nenužna putovanja u EU. Ograničenja bi trajala 30 dana - rekla je Ursula von der Leyen.

Iznimke od zabrane ulaska vrijedit će za državljane EU, državljane trećih zemalja s prebivalištem u EU, njihove obitelji, diplomate, radnike iz pograničnih područja koji legalno putuju na posao u EU, kao i strance čije su profesije važne za nošenje s ovom krizom, kao što su liječnici, znanstvenici, istraživači, vozači koji prevoze robu. 

Druga mjera koju je predložila Komisija je da se na graničnim prijelazima unutar EU, kojih je svakim danom sve više, uvedu brze trake s prioritetom za prolazak kamiona s robom

Kako izgleda testiranje na koronavirus?

Ključne riječi

Komentara 36

Avatar HILARIUS FELIX
HILARIUS FELIX
15:59 16.03.2020.

Sad su se sjetili kad su Italija, Francuska, Njemačka i Španjolska opustošene. Kasno, kao i uvijek kada je riječ o EU.

Avatar drug Joža
drug Joža
17:14 16.03.2020.

Jel ta zabrana vrijedi i za ilegalne migrante?

DU
Deleted user
18:16 16.03.2020.

Pripadnici religije mira će i dalje nesmetano nadirati, a Mutti će se svakome pokloniti jer oni donose svoj plemeniti DNK za mlade arijevke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije