Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković: Dinamiku 4. vala određuju u najvećoj mjeri necijepljeni

Sjednica Vlade RH, premijer o stanju  s koronavirusom u Hrvatskoj
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
04.11.2021.
u 12:23

Vlada se najčvršće protivi bilo kakvoj politizaciji hrvatske vojske, nastojat ćemo na odgovoran način riješiti ova pitanja i to već u utorak na Vijeću za obranu, komentirao je na Vladi premijer Plenković sukob ministra Banožića i predsjednika Milanovića

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održala se sjednica Vlade. Na početku sjednice premijer Andrej Plenković govorio je o situaciji s koronavirusom i sve većem broju zaraženih, a osvrnuo se i na sukob ministra obrane Marija Banožića i predsjednika Zorana Milanovića.

 

– Vidjet ćemo što će se zbivati u sljedećim danima. Stožer prati situaciju, razgovara o različitim koracima koje možemo poduzeti. I dalje je najbolja i najsigurnija mjera cijepljenje – kazao je premijer  Plenković.

– Dinamiku četvrtog vala određuju u najvećoj mjeri necijepljeni. U listopadu je zabilježeno 65 tisuća novih slučajeva zaraze, od kojih je 70 posto slučajeva ljudi koji nisu bili cijepljeni – dodao je.

– Svih 22. preminulih u listopadu od COVID-19, a koji su bili mlađi od 50. godina, nisu bili cijepljeni. Svaka četvrta osoba starija od 65. godina nije cijepljena i zbog toga pozivamo da se cijepe – istaknuo je Plenković te dodao kako cjepiva ima u izobilju.

– Druga izrazito važna tema jest velika konferencija stranaka UN-ove konvencije o borbi protiv klimatskih promjena. Okupljeni su bili svi svjetski lideri, razgovaralo se  tome što je nužno poduzeti kako bi se usporilo globalno zatopljenje koje sve više prijeti. Ako se nastavi sadašnji trend globalnog zagrijavanja, idemo na 2.7 stupnjeva, ako se to dogodi, posljedice će biti katastrofalne – kazao je Plenković.

– Do 2030. ćemo smanjiti emisiju CO2 za 40 posto. Do 2030. cilj je postići stopu od 39 posto obnovljivih izvora energije u konačnoj potrošnji. Sve ovo podrazumijeva ulaganja u inovativne tehnologije. Izrazito je važno međuresorno djelovanje, a to za Hrvatsku znači veliki zajednički napor u godinama koje su pred nama – istaknuo je premijer.

Osvrnuo se i na svađu predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića.

– Cijela tema koja se tiče ministra obrane i pitanja funkcioniranja Oružanih snaga opterećuje vojsku i javnost. Vlada se najčvršće protivi bilo kakvoj politizaciji hrvatske vojske, nastojat ćemo na odgovoran način riješiti ova pitanja i to već u utorak na Vijeću za obranu. U ponedjeljak ćemo održati pripremni sastanak s kolegijem zapovjednika hrvatske vojske kako bih čuo koji su to problemi i otvorena pitanja u HV-u, kako vide da bi Vlada mogla dati dodatni doprinos. Što se tiče pozicija članica i članova Vlade, one su stabilne, a kako vrijeme odmiče, ministar Banožić je najstabilniji – rekao je Plenković.

Ministar Vili Beroš govorio je o koronavirusu.

– Današnji broj zaraženih, 6310 osoba, daleko je najveći broj koji smo dosad zabilježili. Uzroci naglog rasta leže u nama samima. Udio novozaraženih u broju testiranih je 43,90 posto – kazao je Beroš.

Ministar Davor Božinović rekao je da su inspektori pojačali nadzor poštovanja epidemioloških mjera.

– Provedeno je 11578 nadzora, nepravilnosti se najčešće odnose na pružanje ugostiteljskih usluga nakon 24 sata, nenošenje zaštitnih maski... Izdano je 27 prekršajnih naloga, 176 pisanih upozorenja, naplaćeno je 17 novčanih kazni. Stožer razmatra novi set mjera koje bi se odnosile na stvaranje sigurnijeg okruženja, još traju razgovori – rekao je Božinović i dodao:

– Unatoč svim mjerama, najučinkovitije su temeljne protuepidemijske mjere, izbjegavanje okupljanja, nošenje maski, prozračivanje zatvorenih prostora, higijena ruku i naravno – cijepljenje.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar gunner12345
gunner12345
13:07 04.11.2021.

kralj demagogije, laži i populizma

JO
jorgen
13:06 04.11.2021.

"Do 2030. ćemo smanjiti emisiju CO2 za 40 posto" - molim!??! Jel on svjestan što govori, koliko to košta i kakav će to biti financijski šok za građane!?!? RH je jedan od beznačajnijih generatora CO2 - a Plenković se ulizuje svojim gospodarima s ovakvim radikalnim najavama!??

PV
prcko.vita
13:16 04.11.2021.

Plenković: Dinamiku 4. vala određuju u najvećoj mjeri necijepljeni ??? Halo??? Pa svakim danom je sve više cijepljenih (dakle sve manje necijepljenih) a sve više zaraženih??? Izgleda premijer nije bio u školi kada su učili određene pojmove u matematici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije