Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štrajkaši ne odustaju

Malenica: Pozivam sve koji su u štrajku da se vrate na radna mjesta i prihvate ponudu Vlade

Zagreb: Sabor o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
17.07.2023.
u 16:26

Šefica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković najavila je danas da su se štrajkaši u pravosuđu usuglasili da će prestati obavljati hitne poslove te obavljati samo one nužne. Radovan Dobronić predsjednik Vrhovnog suda rekao kako za ovu situaciju smatraju odgovornom izvršnu vlast. Zbog svega se javnosti na konferenciji obratio i ministar Ivan Malenica. On je pozvao štrajkaše da se vrate na svoja radna mjesta, prihvate ponudu Vlade i nastave zajedno raditi na poboljšanju uvjeta rada.

Nakon što se štrajk u pravosuđu definitivno komplicira ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sazvao je konferenciju za novinare. Istaknuo je na početku kako je prošlog tjedna Vlada donijela odluku o tome kako se od danas neće isplaćivati plaća za vrijeme provedeno u štrajku (isplaćivat će se samo doprinosi op.a.), te kako je bilo 'izrazito teško donijeti takvu odluku'.

'Ja i danas pozivam službenike i namještenike da se vrate na svoja radna mjesta. Svjesni smo kao Vlada svih problema koji imaju i to je jedan od najvećih razloga zašto su i plaće u reformi, zato smo i pokrenuli sve aktivnosti proteklih godina. Zato ih pozivamo da zajedno s nama rade na poboljšanju uvjeta njihovog rada', rekao je ministar Malenica.   

'Upravo zbog svega toga smo u Nacionalni plan 2020. pravilnik o plaćama u javnim službama stavili kao prioritet. U mandatu Vlade napravljeni su značajni pomaci u sustavu plaća, ne samo za službenike u pravosudnim tijelima, već za sve službenike u državnoj i javnoj upravi. To govori odluka o trajnom dodatku za 220.000 službenika gdje je s tim za neke povećanje iznosilo i 20 posto.Možemo vidjeti koliko je u mandatu ove Vlade povećana plaća - ukupno 64%. Politika ove Vlade je kontinuirano povećanje plaća u državnim i javnim službama, pa i u pravosuđu', kaže ministar. 

Podržavate li štrajk pravosudnih djelatnika?

'Vlada je u četiri navrata povećavala koeficijente za službenike i namještenike u pravosuđu – 2019., 2022. i 2023. godine. Vidimo da je od 549 eura do 904 eura plaća porasla za otprilike 64 posto. Ovo povećanje odnosi se na oko 7.000 zaposlenika', tvrdi Malenica koji je iznio jedan konkretan primjer sudskog zapisničara. 'Od 495 eura 2016. do 843 eura danas. Tu se može vidjeti povećanje plaće u mandatu ove Vlade. Svjesni smo činjenice da su za pojedine kategorije radnih mjesta plaće i dalje male, ali zato smo i krenuli u Zakon o plaćama i zato idemo u sustav novih uredbi. S druge strane prosječna mjesečna neto plaća rasla je 49 posto što pokazuje da je plaća službenicima u pravosuđu rasla više od prosječne neto plaće.' 

Ministar kaže kako su razgovarali sa sindikatima prošlih mjesec dana te su predložili potpisivanje sporazuma u kojem bi se Vlada dodatno obvezala na povećanje plaća. 'U taj bi sporazum svakako ugradili i novo povećanje koeficijenta za službenike i namještenike koji idu za tim da neto plaća bude oko 1.000 eura. Predložili smo povećanje plaće u dva koraka, prvo povećanja sada a drugo sljedeće godine', rekao je te na novinarsko pitanje neodređeno rekao kako bi to povećanje sljedeće godine nastupilo negdje od siječnja do ožujka, 'nakon što bi uredba stupila na snagu'. 

Osvrnuo se i na današnje izjave Radovana Dobronića. 'Predsjednik Vrhovnog suda ušao je u politizaciju teme što definitivno ne doprinosi rješenju situacije'. 

VEZANI ČLANCI 

Ministar je istaknuo kako neprestano nailaze na kritike predsjednika Vrhovnog suda i oporbe kako se ne ulaže dovoljno u pravosuđe. 'U idućem razdoblju osigurali smo oko 300 milijuna eura iz sstranih i domaćih izvora kako bi ulagali u pravosuđe. To pokazuje namjeru Vlade da se riješe loši prostorni uvjeti, prati ulaganje u digitalizaciju. Želim reći da smo mi spremni na razgovore i sigurno ćemo ovih dana opet otvoriti razgovore s predstavnicima sindikata. Dobrodošao je svaki konstruktivan doprinos završetku štrajka'. 

'Apeliram na sindikalne predstavnike da razgovaramo o realnim i racionalnim načinima na koje možemo riješiti ovaj problem. Prošli smo tjedan na sastanku dali prijedlog sporazuma sa prijedlozima koeficijenata i tražili smo ih da slobodno dodaju nešto što misle da nedostaje. No oni su odbili potpisati bilo kakav sporazum. Razgovarali smo o tome i da se predstavnike sindikata uključi u izrađivanje uredbe. Moja vrata su otvorena ne samo predstavnicima sindikata, nego i predsjedniku Vrhovnog suda. Spremni smo sve saslušati, razgovarati sa svima, ali nismo spremni pristati na ultimatume. Nalazimo se u situaciji gdje se povećava plaća u sudstvu, gdje se ulaže u infrastrukturu, ne znam na što se još može ukazati. Ne vidim što smo propustili učiniti', zaključuje Malenica te dodaje kako je Vlada sprema na eventualni upit Europske komisije, te da će na njega odgovoriti tako da će jasno istaknuti što je sve Vlada učinila.  

Na upit o kritikama oporbe Malenica je rekao da je 'oporba licemjerna'. 'Oni traže svoj prostor na političkoj sceni. Posebno Možemo, gradonačelnik je  nedavno imao štrajk u Čistoći pa je rekao da neće platiti štrajk, a sad predstavnici njegove stranke likuju na Vladinom odlukom'.

GALERIJA Vođu štrajkaša Ivu Šušković zvali su 'mala' i 'plavuša', ali sada joj vjeruju

Zagreb: Sabor o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor
1/10

Štrajkaši zaoštrili svoje aktivnosti

'Članstvo i štrajkaši su raspoloženi, s obzirom na to da do dogovora s Vladom o povećanju plaća još uvijek nije došlo, obustaviti i rad na hitnim postupcima, vodeći računa da se nužni poslovi koji dovode u pitanje život, zdravlje i sigurnost pučanstva nastavljaju dalje obavljati", rekla je Iva Šušković na konferenciji za medije nakon sastanka svih sindikalnih povjerenika u tijelima sudbene vlasti u državnom odvjetništvu. Nakon toga održali su sastanak s glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj-Šipek.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić održao je sastanak s predsjednicima županijskih i visokih sudova na kojem se raspravljalo o radu sudova za vrijeme štrajka pravosudnih djelatnika. "Slanje interventne policije razjarila je službenike i smatramo da je Vlada u punoj mjeri odgovorna za ovu situaciju. Za ovu situaciju smatramo odgovornom izvršnu vlast. Premijer uopće ne želi sa mnom razgovarati. On se uopće ne odaziva", kazao je Dobronić. Za sutra je najavio sastanak s predstavnicima sindikata. 

VIDEO Štrajkaši u pravosuđu stigli pred NSK, čuva ih interventna policija

Šušković je poručila kako daljnje sindikalne akcije idu u smjeru toga da se i dalje ostaje u štrajku do postizanja dogovora s Vladom o povećanju plaća. Također je navela i kako nisu dobili poziv za razgovor u Ministarstvu pravosuđa, ali ga očekuju s obzirom na to da su ušli u sedmi tjedan štrajka i da je "alarm već odavno upaljen". Dodala je kako je zadnja komunikacija s ministrom bila kada je članstvo Sindikata odbilo ponudu Vlade da im se plaće povećaju tek početkom iduće godine i odlučilo da ostaju u štrajku po cijenu da im neće biti plaćeni dani provedeni u štrajku.

Ministar Malenica na Vladinoj je sjednici prošlog četvrtka naveo da će se službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima, dok su u štrajku, za cijelo vremensko razdoblje uplaćivati obvezni doprinosi, a plaća i dodaci na plaću umanjit će se razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, počevši od 17. srpnja. Dvjestotinjak pravosudnih djelatnika koji štrajkaju u četvrtak je u povorci i uz zviždanje prošlo pored zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK), nakon sjednice Vlade na kojoj je donesena odluka o umanjenju njihovih plaća i dodataka za vrijeme štrajka, a predsjednica SDLSN-a Iva Šušković najavila je da se štrajk nastavlja i po cijenu neplaćanja dana provedenih u štrajku.

Štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima počeo je 5. lipnja i najduži je štrajk do sada u Hrvatskoj.

VIDEO Štrajk u pravosuđu ulazi u radikalniju fazu

Komentara 44

ČI
Čife
15:12 17.07.2023.

Hrvatsko pravosuđe je simbol jugoslavenskog zapošljavanja

DE
deps
16:47 17.07.2023.

Ljudima trebaju veće plaće, ali ne samo ovima koji sada štrajkaju. Vlada to i radi; u čemu je problem? Ovi hoće sad i odmah! Sve ih žalim jer ih zavode Milanović, čija vlada im je plaće smanjila, i sljedbenici. Ako dođu oni, bit će "nema, jer je HDZ pokrao". To je priča za naivne, koji sada rade za svoju štetu. Vjerujem Plenkoviću, obeća i ostvari.

EJ
ejStef
15:07 17.07.2023.

Eto, do sada smo im plaćali štrajk, plaćamo ga djelomično i sada, no zar je tih par sati koje nećemo platiti u potpunosti sada neka frka? Pravo rješenje bi bilo ukinuti te službe te uzeti outsource po potrebi. Građani neće vidjeti neku veliku razliku, kao što ne vide niti sada...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije