Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mutne vode

USKOK istražuje Husarića zbog safarija u Namibiji

\'namibia1_nnn_unu_180311\' Jadranko Husarić
Arhiva VL
22.03.2011.
u 19:10

Istražitelji sumnjaju da su Božidar Deduš i Zoran Crneković Husariću platili put u Afriku, a zauzvrat tražili da njihovim tvrtkama namješta poslove

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića i dvoje njegovih poslovnih partnera. Istražitelji sumnjaju da je trojac počinio niz kaznenih djela, između ostalog primanja i davanja mita i zloporabe položaja i ovlasti. Riječ je o Husarićevu lovačkom safariju u Namibiji gdje je boravio na račun vlasnika tvrtke Proning DHI koja često posluje s Hrvatskim vodama.

>>Uzbuna u HSS-u: Pankretić šalje inspektore u Hrvatske vode

I Pankretić istražuje

Spomenutu aferu javnosti je otkrio Večernji list još prošlog tjedna. Uz Husarića istraga je pokrenuta i protiv Božidara Deduša, vlasnika Proninga DHI, te Zorana Crnekovića, direktora Vodoprivrede Lonja – Zelina, tvrtke koja također često dobiva unosne poslove od Hrvatskih voda.

Crnekovića i Deduša USKOK tereti da su direktoru Hrvatskih voda ponudili da će mu podmiriti troškove putovanja u Namibiji (rujan 2009.) kao i troškove dopreme lovačkih trofeja iz Namibije u Hrvatsku.

Zauzvrat su od Husarića zatražili da i dalje njihovim tvrtkama osigurava poslove s tom državnom tvrtkom. Husarić je na taj “dil” i pristao. Crneković je dogovorio organizaciju puta za svu trojicu, a kao razlog puta naveo je stručno usavršavanje. Nadalje, USKOK tvrdi da je Crneković avionske karte platio s računa svoje tvrtke i knjižio ih kao “usluge cestovnog prijevoza”, a u evidenciji boravka na radnome mjestu izlet u Namibiju prikazao je kao da je radio.

>>Direktor Voda pod istragom: Namjestio posao i dobio safari

Lovački trofeji sa safarija dopremljeni su u Hrvatsku o trošku tvrtke koja je kooperant tvrtke Vodoprivreda Lonja - Zelina, na čelu koje je Zoran Crneković.

Nakon naših tekstova o sumnjivim javnim natječajima u Hrvatske vode resorni ministar Božidar Pankretić poslao je jučer inspekciju svom stranačkom drugu Jadranku Husariću. Dokumentaciju o provođenju natječaja teških 2,5 milijardi kuna Husarić je, kako sam kaže, već predao istražiteljima.

Novac i donatorima HSS-a

Podsjetimo, Večernji je otkrio da su u samo tjedan dana (od 11. do 18. ožujka) Hrvatske vode sklopile ugovore sa 29 tvrtki ukupne vrijednosti 2,496 milijardi kuna. Poslove su dobili i donatori Hrvatske seljačke stranke (HSS). Sedam tvrtki koje financiraju HSS dobile su poslove ukupne vrijednosti 700,09 milijuna kuna.

Svi se poslovi odnose na “radove preventivne, redovite i izvanredne obrane od poplava” na 29 branjenih područja. Stvoren je oligopol tvrtki koje su međusobno i s Hrvatskim vodama povezane kroz vlasničke udjele i upravljačke strukture, a sve pod pokroviteljstvom HSS-a, tvrde predstavnici tvrtki koje nisu dio tog oligopola i koje su o svemu tome u nekoliko navrata pismeno upozorile Vladu, odnosno premijerku Jadranku Kosor. Osim što je stvoren oligopol, naši sugovornici tvrde da je svih 29 natječaja namješteno!

Komentara 36

ŠE
šestnapet
08:25 23.03.2011.

odma ga smijenit nek prdi debeli doma

DU
Deleted user
02:02 23.03.2011.

AAaaaAAaaa HAHAHAHAHAHAHAHAHA!

MI
mica1111
19:56 22.03.2011.

...vraga bi vi nešto istražili da vam ovi iz Uskoka nisu došapnuli... ...znači čovik ne smi ići na safari da ne završi u zatvoru... ...ne možemo mi ipak raditi takve konstrukcije...ako posao nije patio jedan safari nije ništa strašno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije