Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKUCAJI SRCA

Uređaj koji hvata ilegalce toliko je osjetljiv da bilježi i kretanje miševa

AVIAN
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/3
13.12.2014.
u 09:27

Osjetljivi senzori postavljaju se na čvrste dijelove u podvozju vozila

Bježeći od ratova i siromaštva, oni su spremni na sve. Na najrazličitije načine pokušavaju nezakonito ući u Hrvatsku i tako se domoći zemalja EU.

Mala škola korištenja

I dok, imaju li sreće, termovizijske i druge kamere koje im se nalaze na putu nekako i mogu izbjeći, AVIAN, uređaj za detekciju otkucaja srca, ne mogu. Riječ je o relativno novim uređajima koji detektiraju sve, pa i one najsitnije vibracije, a namijenjeni su otkrivanju ilegalnih emigranata koji se skrivaju u kamionima i autobusima. Prema riječima Luke Domaćinovića, načelnika Granične policijske postaje Bajakovo, jedan je AVIAN već neko vrijeme postavljen i na MGCP-u Bajakovo i uz pomoć njega kontrolira se svaki kamion na ulasku u Hrvatsku.

– Ključan dio AVIAN-a njegovi su senzori. Uređaj ima četiri senzora koji se postavljaju na čvrste dijelove u podvozju kamiona. Nakon što su postavljeni, a vozač izađe iz kabine, počinje provjera. Ako je sve u redu, pokazuje zeleno svjetlo, što znači da u kamionu nema nikoga. Međutim, ako nakon provjere pokaže crveno svjetlo, to je znak da je unutra još netko – rekao nam je policajac koji nam je objašnjavao rad AVIAN-a. Pokazujući nam kako uređaj radi, policija je jedan te isti kamion provjeravala nakon što je vozač napustio vozilo i kada je sjeo za upravljač.

Smeta mu jak vjetar

I dok je u prvom slučaju pokazivao zeleno, u drugom je AVIAN odmah registrirao vibracije u prednjem dijelu kamiona. Provjera jednog kamiona traje do dvije minute s time da najveći dio vremena odlazi na postavljanje senzora, a provjera ima li nekoga unutra ne traje ni desetak sekundi. Uređaj je toliko osjetljiv da, kako kažu policajci, bilježi i kretanje miševa u kamionu. AVIAN se ne može koristiti ako puše jak vjetar i u blizini jačih vibracija.

Komentara 3

IV
Ivanveliki
09:55 13.12.2014.

znaci imigranti odsad putuju kad puse jak vjetar. super ste im dali savjet.....

MO
Milka Oreo 300g.
09:36 13.12.2014.

znači da ima manu, dobro je to znati ako budem ja htio pobječi iz hrv za slucaj ako se bude kriza pogorsala.

BA
bajo2
17:06 13.12.2014.

uvijek brojke i samo brojke,a sada nista?iiiiiiii koliko je miseva otkriveno i privedeno do sada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije