Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

Umro jer su ga tukli i ispitivali u Dretelju

Željko Rodin
Foto: interpol
03.04.2015.
u 16:58

Marinko Marić i Željko Rodin bili su pripadnici brigade HVO-a Knez Domagoj, a radili su kao istražitelji SIS-a

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Marinka Marića (47) i Željka Rodina (50), koji se terete za ratni zločin počinjen nad civilima u logorima Gabela, Silos i Dretelj na području BiH. Obojica optuženika imaju hrvatsko i državljanstvo BiH te je protiv obojice zbog ratnog zločina bila podignuta i optužnica u BiH, protiv Marića 2006., a protiv Rodina 2012.

Kako nisu izvedeni pred tamošnje sudove, temeljem Protokola o progonu počinitelja ratnih zločina sklopljenog između tužiteljstva Hrvatske i BiH, susjedna je država DORH-u ustupila informacije na temelju kojih je dvojac, koji živi u Splitu, sada optužen.

Tužiteljstvo je zatražilo i da im se produži mjera opreza budući se obojica moraju redovito javljati nadležnoj policijskoj postaji u Splitu.

Marića i Rodina se tereti da su u drugoj polovici 1993., za vrijeme rata u BiH te trajanja sukoba između HVO-a i Armije BiH, u logorima Silos, Gabela i Dretelj, kao pripadnici brigade HVO-a Knez Domagoj, radeći kao istražitelji SIS-a, psihički i fizički zlostavljali te ponižavali zarobljene bošnjačke civile. Tereti ih se da su civile prilikom ispitivanja ozljeđivali, a zbog tog zlostavljanja jedan je od zarobljenih civila preminuo.

>> Gračanin svjedoku: Zašto ste me tukli?

>> Pripadnik Tutine bojne osumnjičen za ratni zločin priveden, pa pušten

Komentara 25

DU
Deleted user
17:17 03.04.2015.

Ajde, dobro da su počeli kažnjavati zločince... a sad bih ja pitao- kad će kazniti muslimane za ... pazi ovo : suborci, vojnici Hvo, muslimani i Hrvati.. zajedno na početku rata drže crtu prema četnicima,naoružanje i opremu dobili od HVO -a... i suborci muslići osnuju armiju bih,zarobe svoje dosadašnje drugove Hrvate, strpaju ih u logore i pobiju ih.. Tako u Mostaru, tako u Bugojnu, tako u Jajcu i po cijeloj Bosni... ha? kad će kazniti tu stoku? ili za ritualna klanja zarobljenih Hrvata i Srba...

PA
pacijent
17:32 03.04.2015.

kakvi muslimani to su poturice pradjedovi su bili ili hrvati ili srbi a ljiljani koje nosaju bili su simbol hrvatskog kralja od bosne tvrtka

DU
Deleted user
18:11 03.04.2015.

jako pohvalno što hrvatsko pravosuđe kontinuirano procesuira Hrvate iz BIH za ratne zločine i svesrdno pomaže svima iz "regiona" da ih procesuiraju. No čisti je zločin da to isto hrvatsko pravosuđe i aktivno i pasivno potpomaže izbjegavanje procesuiranja zločina gdje su žrtve Hrvati iz BIH. Takva diskriminacija žrtava po nacionalnoj osnovi neviđena je u svijetu. Mnogi Hrvati optuženi za zločine već su odslužili svoje kazne a protiv plejada bošnjačkih ratnih zločinaca nije niti počelo procesuiranje niti za najgore zločine, nakon cijelih 20 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije