Naslovnica Vijesti Svijet

Umro Charlie Gard - dječačić koji je patio od ekstremno rijetkog poremećaja

On je tjednima bio predmet sukoba između njegovih roditelja i londonske bolnice koja ga je liječi
28. srpnja 2017. u 23:38 3 komentara 1171 prikaza
Roditelji
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nekoliko dana prije prvog rođendana umro je Charlie Gard, jedanaestomjesečni dječačić koji je patio od ekstremno rijetkog genetskog poremećaja koji uzrokuje oštećenje mozga i slabljenje mišića, objavila je u petak njegova obitelj.

Djevojčica pronađena u Sesvetama Otkriven identitet oca i majke Roditelji male Eme u pritvoru, oduzeli im i dječaka od tri godine

"Otišao je naš divan mali dječak, jako smo ponosi na tebe Charlie", rekla je Connie Yates, majka djetata, nakon što je isključen s aparata.

On je tjednima bio predmet sukoba između njegovih roditelja i londonske bolnice koja ga je liječi. Roditelji su pet mjeseci vodili pravnu bitku i obratili se i sudu u Strasbourgu, ali 27. lipnja Europski sud za ljudska prava je odbacio njihovu žalbu i dječak nije pušten iz bolnice na eksperimentalno liječenje u Sjedinjene Države.

Kasnije su Charliejevi roditelji željeli da o njemu u hospiciju brigu vodi privatni tim liječnika kako bi sa svojim sinom proveli što više vremena. Uprava bolnice Great Ormond Street upozorila je da to nije u interesu dječaka, a sudac Francis odobrio je plan po kojemu će mali Charlie vrlo brzo nakon premještaja na odjel palijativne skrbi biti isključen s aparata. 

"Nije u Charliejevu interesu da ga se nastavi održavati na životu uz pomoć aparata. U skladu sa zakonom je i u njegovu najboljem interesu da se aparati isključe", stoji u Francisovom zaključku.

U ponedjeljak su Charliejevi roditelji obustavili svoju bitku ocijenivši da je prekasno da ga se spasi. Odbijena je i njihova molba da bude pušten kući, jer su liječnici ocijenili da tamo ne bi mogao biti priključen na aparate.

policija Varaždin Udar groma usmrtio 28-godišnjeg trkača Upozorenje Apel roditeljima - Ne objavljujte slike djece na društvenim mrežama Sporna fotografija BURNA RASPRAVA Beckham ovom fotografijom razbjesnio. Oglasili se psiholozi
ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

  • weAreCro:

    Pratio sam ovaj slucaj, bilo je peticije na svijetskom nivou koju je potpisalo vise miliona ljudi. Evo malo vise o slucaju, novinari kao i uvijek prenose pola vijesti. Great Ormond Street bolnica odbila je ispuniti želju Charlievih roditelja koji su ... prikaži još! koji su svog sina željeli odvesti u SAD-e još u siječnju, kako bi ga liječio dr. Michio Hirano, stručnjak za stanja u kakvom se našao Charlie. Dr. Hirano je pristao liječiti Charlia jer je vjerovao kao i drugi vodeći stručnjaci na tom području da Charli ima značajne šanse za oporavak. Ispada kako je Charli imao najviše šanse za normalan život u siječnju. Great Ormond Street bolnica odbila je pružiti Charliu ovu priliku za život. Umjesto toga, obitelj Gard je četiri puna mjeseca provela na sudu boreći se kako bi im bilo dopušteno Charlia odvesti u Sjedinjene Američke Države. 27. lipnja 2017. Europski sud za ljudska prava odbio je žalbu Charlievih roditelja kojom su tražili da se poništi ta odluka Kraljevskog suda pravde u Londonu. Činilo se da je to kraj puta. Nisu iz bolnice djetetu dopustili da ode u Ameriku na eksperimanetalno ljecenje a najgore sto je i sud za ljudska prava to odbio. Americki je doktor u ozujku rekao da su sanse za oporavak od 10 do 55%.