Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon unije

Umjesto hrvatskog zračnog prostora, EU potiče da kontroliramo nadnacionalni blok

avion
Duško Marušić/PIXSELL
08.12.2014.
u 10:19

Komisija je već u srpnju upozorila Hrvatsku i još 17 država da kasne u uspostavi tzv. FAB-ova, funkcionalnih blokova zračnog prostora

Zbog sustava koji je fragmentiran prema granicama 28 država, Europa troši dvaput više novca na kontrolu zračne plovidbe nego SAD koji ima gušći zrakoplovni promet, izračunala je Europska komisija i predložila rješenje: zakonodavni paket pod imenom Jedinstveno europsko nebo II+.

Komisija je već u srpnju upozorila Hrvatsku i još 17 država da kasne u uspostavi tzv. FAB-ova, funkcionalnih blokova zračnog prostora, koji će ukinuti granice u zračnom prostoru i uspostaviti nadnacionalne blokove prema prometnim tokovima. Procjenjuje se da troškovi kontrole zračne plovidbe čine između 6 i 12 posto u cijeni aviokarte.

>> Bruxelles Hrvatskoj: Zaboravite nacionalne granice u zračnom prometu

Komentara 7

GO
goran2hr
10:50 10.12.2014.

Svaka zemlja kontrolira prelete iznad svog teritorija i to se naplaćuje. U članku nedostaje ono bitno. Da li taj prijedlog znači da bi RH kontrolirala letove i nad tuđim teritorijem ili bi bilo suprotno. I također u konačnici, da li bi to značilo više naplaćenog novca za RH ili obratno. Ovako nedorečeno, liči na novu EU smicalicu koju nam žele podvaliti.

Avatar Jorge
Jorge
09:35 09.12.2014.

Dobar razlog da se angažiraju vanjski konzultanti i potroši još koja desetina mil eura...

CC
crosoft.cro
16:17 09.12.2014.

sa čime da konroliramo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije