Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIVEDENI

Uhićeni osumnjičeni za ubojstvo devet Bošnjaka i zagrebačko ubojstvo

23.06.2002.
u 00:00

TOMISLAVGRAD - U Tomislavgradu, na području Perića mosta, policajci su preksinoć oko 21.30 uhitili dvojicu za kojima je potragu raspisao Interpol, točnije njegova zagrebačka podružnica. Uhićeni su Ivan Baković (30) iz Mokronoga u općini Tomislavgrad, te Dražan Gadža (28) iz Dobrića u općini Tomislavgrad. Obojica imaju i hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo. Jučer im je obojici određeno 60 dana pritvora. Za Bakovićem je Interpol raspisao tjeralicu zbog ubojstva 9 osoba bošnjačke nacionalnosti u Mokronogama. Inače, do sada je već bilo nekoliko bezuspješnih pokušaja njegova uhićenja u suradnji s IPTF-om.

Baković je u Zagrebu u odsutnosti bio osuđen na 15 godina zatvora. Kako mu se sudilo po starom Kaznenom zakonu. djelo nije okvalificirano kao ratni zločin. Optužnica ga je teretila da je 10. kolovoza 1993. oko 23 sata s još jednom osobom u Mokoronogama ubio devet članova obitelji Bešlaga i Toro. Odveo ih je u šumu, naredio im da legnu licem prema zemlji te u njih ispalio najmanje 51 hitac. Osim Bakovića, za masakar u Mokronogama bili su optuženi Albert Topić Poglavnik (29) i Petar Majić (29), no, oni su oslobođeni optužbi.

Vrhovni sud ukinuo je presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, smatrajući da je izreka presude proturječna njezinim razlozima, te da nisu navedni razlozi o odlučnim činjenicama. Prema rješenju Vrhovnog suda, "izostala je ocjena svih dokaza o međusobnoj povezanosti što je rezultiralo pogrešno ustanovljenim činjeničnim stanjem".

Bakovića je tražio i Općinski sud u Livnu, zbog umiješanosti u neku tučnjavu. Za vrijeme jučerašnjeg Bakovićevog ispitivanja u policijskoj postaji u Livnu, zgradu su čuvali policajci naoružani dugim oružejm te pripadnici SFOR-a.

Dražan Gadža osumnjičen je pak za ubojstvo Ivice Crnogorca (36) 11. rujna 1999. u sesvetskom "Mig klubu", poznatijem kao bivši "Intim bar". Crnogorac, inače vlasnik "Miga", noćnog kluba pozanatog po narodnoj glazbi, bio je u društvu sa svojim rođakom Zlatkom Crnogorcem i još jednim prijateljem. Posvađali su se s društvom u kojem je bio Gadža. U naguravanju na plesnom podiju, Gadži je ispao pištolj na pod. Podignuo ga je i u Crnogorca ispalio dva hica, nakon čega je pobjegao. Policija je tada privela desetak osoba, no, nakon ispitivanja svi su pušteni. Gadža je od tada bio u bijegu, a kuloarske priče govorile su da se skriva negdje u Bosni, otkud je rodom, što se na kraju pokazalo istinitim. (dm, žm, ija)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije