Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ugostitelji o novim mjerama: Prilagodili smo se uvjetima, nova ograničenja nas ugrožavaju

Podsjetio je i da je pandemija sektoru ugostiteljstva neupitno ugrozila poslovanje te da je pred ugostiteljima niz izazova u radnom procesu, kao i da iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a pozdravljaju pristup civilnog stožera u kojemu se uvažava struka.
20. studenoga 2020. u 14:45 1 komentara 1546 prikaza
Bjelovar: U znak prosvjeda ugostitelji simbolično na sat vremena zatvorili objekte
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u petak je poručio da su svjesni ugroze od koronavirusa pa se stoga u ugostiteljskim objektima strogo poštuju sve epidemiološke mjere, no daljnje ograničavanje radnog vremena dodatno im ugrožava poslovanje.

Zagreb: Nacionalni stožer za civilnu zaštitu održao konferenciju za medije Mjere traju do 15. prosinca Ograničavaju se okupljanja na 25 osoba, zatvaraju se noćni klubovi, kafići rade do 22 sata

Iz Ceha HOK-a reagirali na tako na nove mjere o dodatnom ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata do 22 sata (sa dosadašnjih 24 sata) te zabrane rada u pojedinim objektima i županijama.

"Hrvatski ugostitelji u potpunosti su prilagodili poslovanje uvjetima pandemije, poštujući mjere fizičkog distanciranja ljudi i visoku razinu higijene. Napravili su sve da zaštite svoje goste i zaposlenike i stvorili prostore s kontroliranim uvjetima. Bilo kakvim daljnjim ograničavanjem rada ili, pak, zatvaranjem ugostiteljskih objekta, potiče se neorganizirano okupljanje ljudi koje je puno opasnije jer se održava u nekontroliranim uvjetima", upozorio je predsjednik tog Ceha Joso Smolić.

Iznosi pritom primjer iz jedne njemačke studije o mjestima i vjerojatnosti dobivanja zaraze u Španjolskoj, koja je pokazala da se tek 3 posto ljudi zarazilo koronavirusom u ugostiteljskim objektima, a sličan trend je, kako kaže, i u Hrvatskoj, u kojoj nije zabilježeno da je ugostiteljski sektor generator širenja virusa.

Davor Božinović i Robert Kohorst obišli Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ministar božinović o novim mjerama 'Razmotreno je ograničavanje na okupljanjima, radno vrijeme ugostiteljskih objekata, rad od kuće...'

Slijedom toga smatra i da ograničavanje rada u bilo kojem segmentu, a zbog troškova u poslovanju koji time nastaju, traže nastavak mjera za pomoć sektoru i nakon 1. siječnja 2021. te primjeren model financijske kompenzacije.

"To se posebno odnosi na one kojima je rad u potpunosti zabranjen te ćemo uputiti molbu hrvatskoj Vladi za nadoknadom štete proizašle iz ovakve odluke", najavio je Smolić.

Podsjetio je i da je pandemija sektoru ugostiteljstva neupitno ugrozila poslovanje te da je pred ugostiteljima niz izazova u radnom procesu, kao i da iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a pozdravljaju pristup civilnog stožera u kojemu se uvažava struka.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

 

Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta