Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima nade

Udruga međunarodnih novinara: 'Govor mržnje raste u Hrvatskoj

sloboda medija
Foto: Thinkstock
01.06.2018.
u 14:43

Predlažu da zakonodavci u raspravu o novom zakonu o HRT-u uključe novinare HRT-a i ojačaju ulogu novinara, civilnog društva i publike u procesu odabira uprave HRT-a, te da zakon zajamči neovisnost HRT-a

Međunarodna misija novinarskih udruga i organizacija za zaštitu slobode izražavanja, koja je u siječnju ove godine posjetila Zagreb po drugi put da bi stekla uvid u stanje medijskih sloboda u Hrvatskoj, objavila je izvještaj 'Hrvatska: govor mržnje u porastu, ali ima nade za promjene', izvijestilo je u petak Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Nakon što je zajednička misija organizacija koje se bave slobodom medija u lipnju 2016. utvrdila loše stanje, novo izaslanstvo u kojoj su bili predstavnici Medijske organizacije za jugoistočnu Europu (SEEMO), Udruženja europskih novinara (AEJ), Europske radiodifuzijske unije (EBU), Europskog centra za medijske slobode (ECPMF), Europske federacije novinara (EFJ) i Reportera bez granica (RSF), zatekla je bolju situaciju početkom 2018. godine.

U priopćenju misije povodom objave novog izvještaja o Hrvatskoj navodi se kako je Hrvatska dobila novu Vladu, da nova konzervativno - liberalna koalicija (HDZ–HNS) u najmanju ruku u svom programu ima medijske slobode kao pitanje važno za zemlju članicu Europske unije, dok političari iskazuju jasno stajalište protiv ugrožavanja života novinara.

Ističe se da su 2017. hrvatski premijer Andrej Plenković i Saborski odbor za medije osudili napade i prijetnje upućene novinarima te da od iste godine policija reagira brže nego prije u slučajevima napada ili prijetnji novinarima. Iako je zabilježeno smanjenje broja fizičkih napada na novinare, napadi i prijetnje, pogotovo upućene on line, još su uvijek velik problem, kao što je to i destruktivni utjecaj govora mržnje na društvo, koji se zapravo povećao od 2016. godine. 

Misija podsjeća da se Hrvatska na ljestvici Index medijskih sloboda u svijetu 2018. popela za pet mjesta – sa 74. na 69. mjesto, pozdravlja to poboljšanje, ali smatra da tu ima još mnogo posla. Za daljnje poboljšanje preporučuje da vlasti provedu temeljite istrage u vezi sa svim zasad nerazriješenim slučajevima fizičkih napada na novinare.

Suzdržati se od prljave kampanje i retorike pune mržnje

Političari, novinari i javne osobe moraju se suzdržavati od sudjelovanja ili podupiranja, pa i percepcije da podupiru prljave kampanje ili retoriku punu mržnje protiv novinara i medija. Političari takve kampanje i retoriku moraju osuditi čim se pojave, smatraju u Misiji te poručuju kako se političke stranke moraju suzdržati od uplitanja u uredničku politiku javnog servisa - Hrvatske radiotelevizije (HRT-a).

Predlažu da zakonodavci u raspravu o novom zakonu o HRT-u uključe novinare HRT-a i ojačaju ulogu novinara, civilnog društva i publike u procesu odabira uprave HRT-a, te da zakon zajamči neovisnost HRT-a.

Novinarske organizacije (udruženja i sindikati) bi se trebali suzdržati od političkog aktivizma te čuvati profesionalne standarde i kolegijalnost u svojim javnim aktivnostima. Uprava i novinari HRT-a trebali bi raditi u dugoročnom najboljem interesu tog servisa te pokazati solidarnost u odbacivanju uplitanja bilo kojih političkih stranaka.

Pravila ne mogu biti prijetnja slobodi medija i slobodi govora. Hrvatski sabor treba ukinuti članak 148 Kaznenog zakona o 'sramoćenju'.

Pogledajte galeriju: Programsko vijeće HRT-a: Najveći broj prigovora upućen je emisiji ''Nedjeljom u dva'

sloboda medija
1/3
Ključne riječi

Komentara 23

DU
Deleted user
14:56 01.06.2018.

protiv hrvata se cine djela mrznje citavu povijest....

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
15:52 01.06.2018.

V.L. širitelj mržnje jer ostavlja a ne sankcionira komentare pisane ćiriličnim pismom a to dovodi do porasta međunacionalnih napetosti!

MU
Mukowsky
15:03 01.06.2018.

Da, počelo je s ili mi ili oni!! Prednjače Novosti. To je jedinstven slučaj na svijetu u kojem manjinski narod teško optužuje i vrijeđa većinski narod i još za to dobiva novce iz proračuna!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije