Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKAZIVANJE NEZADOVOLJSTVA

VIDEO Prosvjed Udruge Franak: Građani skandiraju: 'Bande, lopovi' i 'Vratite nam pare'

Zagreb: Prosvjed i obraćanje medijima Udruge Franak u parku Zrinjevac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/23
24.05.2022.
u 10:54

"Mi nećemo odustati od borbe sve dok traje bezakonje koje omogućuje bankarima zadržavanje opljačkanog novca", navodi se u pozivu udruge Franak

Udruga Franak prosvjedovala je na Zrinjevcu jer, kako navode, četiri godine nakon pravomoćnosti kolektivne presude u slučaju Franak, još uvijek na najvišem sudu nije odgovoreno na pitanje ništetnosti ugovora s valutnom klauzulom CHF.

Snimila Valentina Wiesner

– Jedini lijek protiv nepravomoćne kamate je ništavnost ugovora o kreditu. Nema predaje. Idemo dalje do konačne odluke jer svi ugovori o švicarskim francima su ništavni – rečeno je na konferenciji.

– Udruga Franak postoji 11 godina. Pravomoćna presuda postoji 4 godine. Mi još uvijek nemamo riješena pravna pitanja. Zašto Vrhovnom sudu treba toliko vremena? Zakon o obveznim odnosima vrlo je jasan – kazao je Goran Aleksić te je optužio hrvatsku Vladu za lažni iskaz na Sudu EU.

– Vlada na čijem je čelu Andrej Plenković izdala je 55 tisuća potrošača. Kako je Europska komisija mogla dati pozitivno mišljenje, a naša vlada stala je protiv svojih građana. Sramota! Lopovi su i Vlada i HNB i banke – ustvrdio je Aleksić.

Na skandiranje jednog od organizatora: "Što možemo poručiti Vladi?" građani su vikali: "Lopovi" i "Vratite nam pare."  Aleksić je naveo da su neki od dokaza da nisu obeštećeni to što im nisu vraćene preplaćene kamate, kao ni to što im nije vraćena preplaćena razlika tečaja. Istaknuo je da im se na sve to što su preplatili mora isplatiti i zatezna kamata.

– Plenkovićeva Vlada je najgora je Vlada u povijest Republike Hrvatske. Prije ovog prosvjeda uputili smo prosvjedne zahtjeve Vrhovnom sudu, Vladi Republici Hrvatskoj i HNB-u – kazao je Goran Aleksić i podsjetio, ako su ništavni ugovori, onda su ništavni i aneksi ugovora.

Prosvjednu notu uputili su Sudu EU, Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, Hrvatskoj narodnoj banci i Vladi.

– Kad sam bio saborski zastupnik, premijer Plenković nikad nije sa mnom želio govoriti o ovoj temi. Plenković, licemjer! – poručio je Aleksić.

Zagreb: Prosvjed i obraćanje medijima Udruge Franak u parku Zrinjevac
1/13

– Vlada je rekla da su se potrošači prihvaćanjem konverzije odrekli svojih potraživanja. To je laž – objasnio je bivši zastupnik navodeći da je riječ oko 15 milijardi kuna koje nisu vraćene potrošačima. Naveo je da prigovaraju Vladi što nisu pomogli građanima, već su pomogli bankama.

– Posebno nas boli pismo Vlade sudu EU. Radi se metku, donosno kazetnoj bombi u životima 55 tisuća građana – kratko je kazao vukovarski branitelj i aktivist Vlado Iljkić.

Okupljenima su se obratili i prisutni saborski zastupnici.

– Dragi ljudi, ja nisam ovdje samo uime Mosta. Nisu sve institucije protiv vas. Ima zastupnika i ima političkih opcija koje vas podržavaju. Samo ne znam zašto se mi čudimo da je sud EU donio jednu odluku za poljske i mađarske potrošače, a drugu odluku za hrvatske potrošače. Poljska i mađarska vlada rade u interesu svojih građana, a hrvatska protiv njih – kazao je Mostov Nikola Grmoja.

– U ovome sam do 2012. godine od prvog okruglog stola kao aktivistica. Tada sam govorila da je sav rizik kod kredita u švicarcima bio prebačen na građane i da to ne može biti zakonito. To je tada bilo jasno. Bez vaše borbe ne bi se dogodilo ništa, a dogodilo se jako puno. Činjenica je da više nitko ne može osporiti da je HNB propustio na vrijeme zaštiti građane. Nitko ne može osporiti da su ugovori ništavni jer, kad su u ugovoru sastavni dijelovi ništavni, onda je ugovor ništetan. Ona strana koja je preplatila treba to dobiti natrag. To je vrlo jednostavno. Ovo više nije komplicirani pravni spor, stvar je jednostavna. Kad 55 tisuća građana čeka odluku jednog suda o jednoj stvari, tada ta odluka mora biti prioritet. Ona se donosi u nekoliko mjeseci, a ne nekoliko godina – ustvrdila je Sandra Benčić iz Možemo!.

Podsjetila je da je donesen lex Agrokor, ali nije donesen lex Franak za ljude koje treba obeštetiti.

– Za to nije kriv Bruxelles ni Luxemburg, već hrvatska Vlada koja nije stala na stranu građana – rekla je i  dodala kako je i dalje sav rizik kredita na građanima.

Video snimila: Valentina Wiesner

Počeli su se okupljati građani, među njima su i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja te saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić.

Zagreb: Prosvjed i obraćanje medijima Udruge Franak u parku Zrinjevac
1/7

"Pitajte zašto pomažu bankama u pljački stoljeća"

Udruga Franak na svojem Facebooku pozvala je građane da dođu na prosvjed.

"Pokažimo da znamo što nam rade godinama HNB, Vlada RH, a sada neočekivano i Sud EU! Na okupljanju ćemo javno iskazati svoje nezadovoljstvo zbog višegodišnje podrške HNB-a i Vlade RH bankarima lopovima, kao i nezadovoljstvo radom Suda EU koji nas je ostavio na cjedilu. Lažno svjedočenje Vlade RH na Sudu EU neoprostivi je čin izdaje i kazneno djelo! Vrhovnom sudu ćemo poručiti da je njegova sporost uzrokovala i konverziju i pravnu nesigurnost zbog konverzije! Mi nećemo odustati od borbe sve dok traje bezakonje koje omogućuje bankarima zadržavanje opljačkanog novca!" navodi se u pozivu udruge Franak.

 

Ključne riječi

Komentara 56

ZA
zagi101
11:38 24.05.2022.

mislim da u svakom kreditnom ugovoru stoji klauzula o kamati i jeli vezana uz euro ili franak i jel promjenjiva, tak to kaj je potpisano niko ne može osporiti, tak je kak je

TA
Tarantula
11:21 24.05.2022.

Naime svi vi koji ste uzimali kredite u švicarcima, uzeli ste ih zato jer su kamatne stope bile niže, mogli ste uzeti u eurima kredite ali niste, nego ste se hvalili okolo kako ste dobro tada prošli, naime vas nitko nije prisilio da dignete kredit u švicarcima, te apsolutno sami morate odgovarati za svoje postupke, na kraju krajeva vi ste pristali na uvjete banke i to ste potpisali.

ST
stomiovotreba
11:44 24.05.2022.

Ovi nesretni ljudi su se jednostavno polakomili za nizim kamatama i pogresno procijenili. Ostavite nas vise na miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije