Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poticanje mladih

Učenicima deficitarnih zanimanja stipendija od 9000 kuna godišnje

Zagreb: Dodijeljene stipendije učenicima koji se obrazuju u obrtničkim zanimanjima
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/5
19.03.2019.
u 13:12

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavilo je projekte - “Obrtnik od formata - umjetnik od zanata” i „Pametno s pametnim tehnologijama - zaštita potrošača u digitalnom svijetu“

Važan faktor za edukaciju i obrazovanje novih generacija, mjera poticanja poduzetništva i obrta, podupiranje onih koji su budućnost zemlje, ali i snažna demografska mjera. Sve to mogu biti, ako su dobro osmišljeni i kvalitetno provedeni, programi za mlade nadležnih tijela i institucija. Da bi ih trebalo biti više, slažu se svi, a pogotovo oni za koje se provode i upravo je zato Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta jedno od onih koji su se u posljednjih nekoliko godina još snažnije orijentirali na osmišljavanje i provođenje projekata za poticanje mladih. Dva su takva predstavljena ovaj mjesec – “Obrtnik od formata - umjetnik od zanata” i „Pametno s pametnim tehnologijama - zaštita potrošača u digitalnom svijetu“.

Suradnja ministarstava

U fokusu projekta “Obrtnik od formata - umjetnik od zanata” jest dodjela stipendija za deficitarna zanimanja učenicima srednjih škola. Njih 3017 sufinancirano je s 9000 kuna godišnje, a među njima je 15-godišnji Vinko Bogomolec, učenik prvog razreda Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu. On i njegovih 135 kolega iz škole dobilo je stipendiju koja im je, kažu, veliki poticaj.

– Mislim da bi više učenika trebalo ići u obrtničke škole, sada su još uvijek gimnazije nepravedno popularnije – kaže Bogomolec. Ravnatelj njegove škole Anto Delač također smatra da bi cijelo društvo trebalo početi više cijeniti majstore i obrtnička zanimanja. Upravo zato dio novca od ukupno 70 milijuna kuna koliko je namijenjeno za poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja, odlazi onim obrtnicima koji odluče primiti nekog od mladih učenika na praksu.

– Cilj nam je iznos participacije za poduzetnike i obrtnike povećati s trenutačnih 150.000 na 500.000 kuna iduće godine. Također, želja nam je da se broj stipendija barem udvostruči te da njezin iznos poraste s 9000 na 18.000 kuna – rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te dodao kako je cilj svih programa oživjeti tržišta radne snage i poduzetništva, što je ujedno i jedna od demografskih mjera, ali i način zaustavljanja odljeva kvalitetnih radnika. No za to je potrebno ostvariti kvalitetnu suradnju i sinergiju s drugim ministarstvima i tijelima. Stoga Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta blisko surađuje s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvom znanosti i obrazovanja…

– Na raspolaganju imamo 14 milijardi iz europskog socijalnog fonda, od čega dvije milijarde kuna godišnje ulažemo u programe zapošljavanja. Cilj nam je tim novcem mijenjati društvo te promovirati poduzetništvo doslovno od vrtića do doktorata – objasnio je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić. Istaknuo je i da svi mladi učenici koji su od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta dobili stipendiju, u budućnosti mogu otvoriti obrt te dobiti do 70.000 kuna za samozapošljavanje. S tim ciljem jedna od pokrenutih kampanja ministarstava nosi ime “Zaposli se u Hrvatskoj”. Također, komentirajući projekte svojih ministarstava, predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je kako je važno naglasiti i educirati mlade o važnosti članstva u EU za provođenje cijelog niza ovakvih i sličnih akcija.

– I ove stipendije i mnogi drugi projekti mogući su upravo zahvaljujući novcem koji je Hrvatska povukla iz EU – istaknuo je Plenković te dodao kako je jedan od glavnih ciljeva uskladiti obrazovni sustav i potrebe tržišta rada. Također, izrazio je nadu da će se svi oni kojima je to želja jednog dana pridružiti brojci od 200.000 ljudi koji rade u obrtničkom sustavu Hrvatske.

A „Pametno s pametnim tehnologijama – zaštita potrošača u digitalnom svijetu“ još je jedna akcija Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta usmjerena na učenike osnovnih i srednjih škola. Organizirana u povodu Svjetskog dana potrošača, pri čemu je proveden natječaj među učenicima koji su pozvani da pripreme radove na temu zaštite potrošačkih prava u digitalnom svijetu.

Edukativni program

Najuspješniji su bili učenici OŠ Zrinskih i Frankopana iz Otočca, Trgovačke i tekstilne škole iz Rijeke, Srednje škole Glina te Osnovne škole Blaža Mađera iz Novigrada Podravskog, a nagrade su im dodijeljene prošli tjedan u Tehničkom muzeju Nikola Tesla gdje je osim svečane ceremonije organiziran i bogat edukativni program za djecu o potrošačkim pravima u 21. stoljeću.

Jako smo sretni i ponosni! – rekli su Doris Rogić i Ivan Biškupović, učenici Trgovačke i tekstilne škole iz Rijeke i autori pobjedničkog videorada. A inicijativu je pohvalila i ravnateljica njihove škole Antonija Bukša. – Nagrada nam znači jako puno i pozdravljam ovakve natječaje i inicijative Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Na taj način ohrabrujemo naše učenike da pokažu svoje vještine i izvan školskih klupa te ih ohrabrujemo da postanu samosvjesne i snažne mlade osobe – zaključila je Bukša. Na natječaj se prijavilo 75 škola sa 118 radova, a pobjednici su nagrađeni pametnim i interaktivnim ekranima za učionice.

>>Panel obrazovanje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije