Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski učenici

Uvedite klimu kao predmet: Greta Thunberg (16) im je inspiracija

Laura Skala, organizatorica prosvjeda za klimu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
15.03.2019.
u 14:55

Laura Skala: Neka političari počnu razmišljati, klimatske promjene utječu na naše živote!

Hrvatska se priključuje globalnom štrajku učenika protiv klimatskih promjena. Danas učenici u čak 1693 grada u 106 zemalja diljem svijeta odbijaju ići u škole te traže da se posveti pažnja ovom gorućem problemu koji će, kažu, utjecati na njihovu budućnost više od ičeg drugog. Zagreb, Varaždin, Pula i Split gradovi su koji slijede ovaj globalni buntovni pokret mladih, a sve ih je okupila inicijativa koju je pokrenula mlada Šveđanka Greta Thunberg. Ona je u kolovozu sama počela prosvjedovati svakog petka ispred švedskog parlamenta kako bi upozorila na klimatske promjene. A uoči najvećeg prosvjeda ta 16-godišnja aktivistica nominirana je za Nobelovu nagradu za mir.

“To nije markiranje”

– Ona to apsolutno zaslužuje, motivirala nas je sve. Možemo joj zahvaliti što je ovako velik odaziv u svijetu na štrajkove – rekla nam je Laura Skala (17), jedna od učenica koja organizira prosvjedni štrajk u Zagrebu. Učenici će se u 12.30 okupiti na Europskom trgu te će nakon nekoliko govora otići u šetnju prema Markovu trgu, na mjesto gdje žele da ih se posebno čuje.

>>Laura Skala, organizatorica prosvjeda za klimu

– Možda će nas biti 500, možda tisuću, možda pet tisuća, ali želimo jasno poručiti političarima da tražimo da počnu razmišljati o klimatskim promjenama koje utječu na naše živote – rekla je ova učenica Privatne klasične gimnazije.

No u zemlji poput Hrvatske, gdje rasprava o klimatskim promjenama nije ni blizu otišla toliko daleko kao u nekim najrazvijenijim zemljama Zapada, ovi mladi učenici imaju još jedan važan zadatak: alarmirati sve građane o kako se važnom problemu radi.

– I u tim su zemljama morali od nekud početi. Trebamo potaknuti druge na djelovanje, i nadamo se to učiniti na ovom prosvjedu – rekla nam je Skala.

Prosvjednici žele, kažu, prije svega da se u škole uvede predmet na kojem bi učenici mogli učiti o klimatskim promjenama, a uključivao bi ekologiju, geologiju i druge znanosti koje objašnjavaju fenomen. Također bi htjeli da ljudi oko njih postanu svjesni da se toplinski udari i slične pojave koje su posljedice klimatskih promjena ne “događaju samo ove godine”, već će biti sve intenzivniji i češći. Ti događaji neće zaobići Hrvatsku.

Neki će zasigurno učenike prozvati da im je glavni motiv jednostavno izbjegavanje odlaska na nastavu, kao i brojnim generacijama prije njih. Laura Skala odbija svaku pomisao na to.

– Da sam htjela markirati, jednostavno bih otišla na kavu, a ne bih se bavila organizacijom ovog prosvjeda. Meni je matura za tri mjeseca i radije bih da se mogu baviti učenjem i ispitima, ali klima ne može čekati – govori ova maturantica u jednom dahu.

Klima će biti uzrok ratova

Greta Thunberg, koja je postala zaštitno lice i prosvjeda i borbe za klimatske promjene, jučer je zbog nominacije za Nobelovu nagradu za mir, ali i najave novog štrajka opet postala jedna od glavnih tema svjetskih medija.

– Počašćena sam i vrlo zahvalna zbog nominacije – napisala je ona na Twitteru. Nominirala ju je nekolicina norveških političara, a jedan od njih, Freddy André Øvstegård, socijalistički parlamentarac, rekao je da vjeruje da će, ako se ne spriječe klimatske promjene, izbiti ratovi i konflikti koji će rezultirati povećanjem broja izbjeglica.

Thunberg je u siječnju otišla u Davos, na Svjetski ekonomski forum kako bi i tamo održala predavanje o klimatskim promjenama, a zalaže se za to da se povećanje temperature do 2100. godine u odnosu na predindustrijsko vrijeme, ili 1850., ne bude veće od dva Celzijeva stupnja. Neki su znanstvenici zaključili da postoji samo pet posto šanse da se ne prijeđe ta granica.

>>Split: Liberalni forum Obrazovanje i mladi

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
15:32 15.03.2019.

Osim predmeta klima, treba uvesti i predmet prava mačaka i džukela kao i predmet sprečavanje medijskog zatupljivanje fejsbuk zatupljene generacije...

SO
soki
15:21 15.03.2019.

Neka političari razmišljaju, a vi djeco učite u školi da budete bolji od njih. Ako ćete štrajkove onda protestirajte subotom, a ne petkom gubiti nastavu.

DI
damir.ilic.54
14:36 16.03.2019.

Djeca nikada nisu politički aktivno sudjelovala u politici. Djeca nemaju pravo glasa, djeca nemaju pravo kandidiranja za izborima, djecanemaju pravo biti članovima stranke Djeci je zabranjeno sudjelovati u političkim predizborinim kampanjama. Naravno, zapravo je obratno . Ali tu zamjenjujte subjekt i objakt.Političkim strankama zabranjeno koristiti djecu u predizborne stvrhe i stranačke kampanje, stranlama je zabranjeno ulaziti u škole i provorita svoje političke ideje (uključujući i ove oko kojih se protestira). Jednostavno zato jer djeca nemaju znanja niti relusti da još racionalno prosuđuju. Ako se djete politički aktivira, to nužno znači da izmanipulirano. Slično kao i kod seksa odrasle osobe i djeteta. I kad djete samovoljno želi seks sa odraslom osobom, to s e smatra da je djete to ne želi, nego da je izmaipulirano od strane odrasle osobe. Naravno da se politika bavi djecom, Zato djeca imaju roditelje kojima je zatak da se birnu o njima i njihovim interesima, Pa ta djeca nemaju odgovornosti ni potpisati se na najobičniji obrazac, kamo da imaju moć rasuđivanja istine od nanipulacije. Ova djeca protestiraju kako su im odrasli rekli. Pa nije slučajno da u cijelom svijetu baš na ist dan svi pretestiraju. Ako oni koji su ih podučavali o klimi,ugljičnom dioksidu i slično imaju politički stav i preference, neka se slobodno sami aktiviraju, ali neka ne huškaju djecu da to čine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije