Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA U TIJEKU

U SAD-u 300 svećenika pod optužbom za pedofiliju, zlostavljano više od 1.000 djece

Fernando Ramos
RODRIGO GARRIDO/REUTERS/PIXSELL
15.08.2018.
u 00:15

U završnom izvješću koje je sastavila narodna porota kojoj su bili predani zaključci istrage, navodi se da su "gotovo svi slučajevi" danas otišli u zastaru i ne mogu se kazneno goniti.

Istraga koju je vodio ured državnog tužitelja Pennsylvanije o kojoj je izvješće objavljeno u utorak, pokazuje da je više od 300 "svećenika predatora" spolno zlostavljalo najmanje tisuću djece a Katolička crkva te američke savezne države je to prikrivala.

U završnom izvješću koje je sastavila narodna porota kojoj su bili predani zaključci istrage, navodi se da su "gotovo svi slučajevi" danas otišli u zastaru i ne mogu se kazneno goniti.

Ipak, dva su svećenika optužena, jedan za opetovano spolno zlostavljanje nekoliko djece od kojih se posljednje dogodilo 2010. Premda ih se ne može kazneno goniti, porotnici su odlučili objaviti imena desetak crkvenih ljudi optuženih za pedofiliju na temelju zaključaka istrage.

U izvješću se govori o spolnom zlostavljanju kojega su neke navodne žrtve bile mlađe od deset godina. Biskupi i kardinali su "uglavnom bili zaštićeni. Mnogi, od kojih se neka imena navode u izvješću, su promaknuti. Sve dok se to ne promijeni mislimo da je prerano zatvoriti poglavlje spolnih afera Katoličke crkve".

Komentara 54

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
01:40 15.08.2018.

A licemjeri sute.

DU
Deleted user
10:58 15.08.2018.

Hina pronasla okruglo 300 svecenika, za rusenje katolicke crkve. Tako je onaj britanki antropolog Zivanovic u 60-ima iskopao 110.000 djecijih kostura u Jasenovcu. Jako vjerodostojno!

BM
branko.mihalic1
11:48 15.08.2018.

kod nas se samo premjeste u drugu župu i sve po starom sodoma i gomora.Njihov je moto uzase i podase zalosno na što je crkva spala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije