Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nadprosječni rezultati

U rujnu imamo znatno više turista nego rekordne 2019. a jedan grad svakako prednjači

Zagreb: Turisti iz Azije uživaju u društvu zagrebačkih golubova
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL
1/10
03.10.2023.
u 12:06

Rujan je, poput predsezonskih mjeseci, donio nadprosječno dobre turističke rezultate. Tijekom proteklog mjeseca u Hrvatskoj se odmaralo 2,5 milijuna gostiju, koji su ostvarili 13,5 milijuna noćenja.

Brojke su bolje nego lani u rujnu za čak 15 posto u dolascima i četiri posto u noćenjima, ali ostvaren je i zavidan rast prema rekordnoj 2019. - ovog rujna turista je bilo devet, a noćenja pet posto više nego te godine. - U Hrvatskoj je u tijeku odlična posezona tijekom koje smo uspješno zadržali pozitivne trendove i rezultate ostvarene u samoj špici sezone. U našoj zemlji trenutno boravi oko 200 tisuća gostiju, dok ih je lani u ovo vrijeme bilo oko 150 tisuća. Posebno nas vesele odlični rezultati ostvareni s nama najbližih i najvažnijih europskih tržišta, ali i onih dalekih poput SAD-a na kojem u rujnu bilježimo visoke poraste i to od 33 posto u dolascima te 25 posto u noćenjima što je izvrstan rezultat. Ušli smo u listopad, na mnogim tržištima i dalje imamo aktivne kampanje i promotivne aktivnosti za posezonu pa do kraja godine očekujemo zadržavanje pozitivnih turističkih trendova - kaže Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Inače, gledano po županijama, tijekom rujna najviše je noćenja ostvareno u Istri (oko 4 milijuna noćenja što je +3% u odnosu na 2022.), Splitsko-dalmatinskoj županiji (2,7 milijuna noćenja što je +5% u odnosu na 2022.), Kvarneru (2,3 milijuna noćenja što je +6% u odnosu na 2022.), Zadarskoj (1,7 milijuna noćenja što je +1% u odnosu na 2022.) te Dubrovačko-neretvanskoj županiji (1,2 milijuna noćenja što je +6% u odnosu na 2022.). Pritom je u Zagrebu ostvareno 257 tisuća noćenja što je 12% više nego lani, dok je na ostatku kontinenta ostvareno više od 254 tisuće noćenja što je 8% više nego lani. Gledano po destinacijama u rujnu je najviše noćenja ostvareno u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu, Umagu, Medulinu, Zadru te Malom Lošinju. Najviše noćenja u tom je mjesesu ostvareno s tržišta Njemačke (3,8 milijuna noćenja), Austrije (1,3 milijuna noćenja), Slovenije (1 milijun noćenja), Poljske (859 tisuća noćenja) te Češke (682 tisuće noćenja).  

VEZANI ČLANCI 

- Nakon najbolje predsezone, i u posezoni ostvarujemo rekordne rezultate u turističkom prometu i to potvrđuje kako se Hrvatska na tržištu profilira upravo onako kako želimo, kao destinacija koja je turistima privlačna tijekom cijele godine. Vlada Republike Hrvatske nastavit će podupirati razvoj u smjeru cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženijeg turizma te smo za novi investicijski ciklus osigurali 1,3 milijardi eura, koji će omogućiti dodatni iskorak u kvaliteti ponude. Novim Zakonom o turizmu dajemo gradovima i županijama dodatne alate za upravljanje destinacijama, kako bismo naš turizam i u budućnosti učinili konkurentnim i održivim te vjerujem kako će sve ove aktivnosti osigurati da Hrvatska ostane jedna od najpoželjnijih destinacija, ne samo tijekom ljetnih mjeseci, već tijekom cijele godine - komentira Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.   

Dobre rujanske brojke dodatno su učvrstile dotadašnje rezultate. Tijekom prvih devet mjeseci bilo je 18,7 milijuna gostiju i nešto više od 102 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od devet  posto u dolascima i dva posto u noćenjima. U odnosu na rekordnu 2019., rezultati su izjednačeni.  Pri tom, u jadranskim županijama odmaralo je 16,7 milijuna turista, a zabilježeno je 98,1 milijuna noćenja što u odnosu na lani predstavlja rast od osam posto u dolascima i dva posto u noćenjima. U Zagrebu je, pak, ostvareno 974 tisuće dolazaka (+22% u odnosu na lani) i 1,9 milijuna noćenja (+15% u odnosu na lani), dok je u ostatku kontinenta ostvareno 1 milijun dolazaka (+15% u odnosu na lani) i 2,1 milijun noćenja (+14% u odnosu na lani). Gledano prema destinacijama, u istom je razdoblju najviše noćenja ostvareno u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu te Umagu. Najviše noćenja tijekom prvih devet mjeseci ostvarili su gosti s tržišta Njemačke (22,6 milijuna noćenja), Hrvatske (11,9 milijuna noćenja), Slovenije (10,2 milijuna noćenja), Austrije (7,9 milijuna noćenja), Poljske (6,5 milijuna noćenja), Češke (5,4 milijuna noćenja), Italije (4 milijuna noćenja), Mađarske (3,5 milijuna noćenja), Velike Britanije (3,4 milijuna noćenja) i Slovačke (3,3 milijuna noćenja).

VIDEO Sin Zlatka Dalića se oženio! Ponosni otac objavio prvu fotografiju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije