Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrlo dobri rezultati

Istra je turistička perjanica, a rekorde ruše i zadarski domaćini

PXL_210622_94212222
Srecko Niketic
25.09.2023.
u 11:21

Poziciju turističkog dobitnika sezone suvereno drži najsjevernija regija. Već je nadmašila 2019., a ove sezone svoju je poziciju dodatno ojačala sa šest posto više gostiju i četiri posto više noćenja nego te rekordne godine

Turističke brojke iz dosad najbolje godine, pretpandemijske 2019., domaćem su turizmu nadohvat ruke. Ne ide, dakako, svima jednako dobro. Trima jadranskim županijama nedostaje nekoliko postotaka da uhvate taj rezultat, kontinent ga već prebacuje za čak desetak posto, a Kvarner se, recimo, uspio brojem gostiju izjednačiti s tom najboljom godinom, ali u noćenjima za 2019. kaska četiri posto. Poziciju turističkog dobitnika sezone, pak, suvereno drži Istra.

Ta je regija već nadmašila 2019., a ove sezone svoju poziciju turističke perjanice, sa šest posto više gostiju i četiri posto više noćenja nego te rekordne godine samo dodatno utvrđuje. U društvo ovosezonskih pobjednika ulazi još jedna regija, koja je od početka godine do polovice rujna upisala jedan posto više gostiju i dva posto više noćenja nego spominjane 2019. Radi se o zadarskoj rivijeri, a kako je i zašto to uspjelo ovom sjevernodalmatinskom dragulju, tumači direktorica tamošnje Turističke zajednice.

Vratila se i konkurencija

– U prvih osam mjeseci ove godine ostvareno je više od 1,7 milijuna dolazaka, te gotovo 13 milijuna noćenja. Stranih noćenja je 9,6 milijuna što je povećanje od tri posto naspram 2019. Ovo je godina globalne financijske nestabilnosti i recesije, ali i povratka konkurencije na tržište, koja je kaskala za Hrvatskom tijekom pandemije i možemo posebno biti ponosni na naše rezultate – zadovoljna je Mihaela Kadija, ravnateljica Turističke zajednice. – Podsjećam kako smo mi i u proteklim pandemijskim godinama ostvarivali pretpandemijske rezultate u mjesecima kada je putovanje bilo moguće.

POVEZANI ČLANCI:

Blizina ključnih emitivnih tržišta, odnosno doseg cestovnim prometom, odlična priprema uvjeta koje su naši gosti tražili u obliku sigurnosti i testiranja, ali i naši jaki segmenti kampinga, nautike i kuća za odmor koji su odgovarali uvjetima distanciranja, ohrabrili su mnoge nove goste da se upoznaju s našom destinacijom te smo tu ostvarili određenu prednost. Vjerujem da smo to kapitalizirali ove godine koja je prva “normalna” i cjelovita turistička godina – govori M. Kadija i podsjeća kako Zračna luka Zadar ove sezone nudi povezanost sa 70 destinacija. Od toga je čak sedam novih linija, te je naša zračna luka i ove godine ostvarila rekordne rezultate.

 Sezona za nautičare je, pak, počela već od Uskrsa i u prvih osam mjeseci imamo plus od 12 posto u usporedbi s 2019. U prvih šest mjeseci imali smo 11 posto više noćenja nego 2019. Trenutačno je u Zadarskoj županiji oko 45.000 gostiju, a za prvih 20 dana rujna imali smo osam posto više noćenja nego 2019., a stranih čak 15 posto više. Gledano po županijama, više gostiju i noćenja od zadarskog područja imali su samo Istra, Kvarner i splitsko-dalmatinska regija. Od početka godine do sredine rujna Istru je izabralo čak 4,3 milijuna turista, koji su ostvarili 27,5 milijuna noćenja.

Splitsko-dalmatinska rivijera ugostila ih je 3,2 milijuna (16,9 mil. noćenja), a Kvarner 2,8 milijuna (16.8 mil. noćenja). Ukupno je u Hrvatskoj za proteklih osam i pol mjeseci boravilo nešto više od 17,7 milijuna turista, što je osam posto više nego lani i, kao što rekosmo, izjednačeno s 2019. Noćenja su u tom razdoblju domaćini diljem zemlje registrirali 97,5 milijuna, 2,2 posto više nego lani i opet podjednako kao 2019.

POVEZANI ČLANCI:

Sveprisutna inflacija

Trenutačno u odnosu na 2019. najveći zaostatak imaju šibensko i dubrovačko područje. Šibenski su domaćini u dolascima u minusu od deset posto, a u noćenjima zaostatak prema rekordnoj 2019. iznosi 12 posto. Dubrovačko-neretvanska županija, koja uvelike ovisi o zračnom prijevozu koji se još nije posve oporavio, ugostila je 1,7 milijuna turista, koji su ostvarili 7,1 milijun noćenja. Gostiju je bilo devet, a noćenja šest posto manje nego 2019.

– U ovoj godini bilježimo vrlo dobre rezultate turističkog prometa, a posebice vesele procjene o očekivanim prihodima koji bi ove godine trebali premašiti 14 milijardi eura. Uspješnost Hrvatske dodatno potvrđuju i rezultati ostvareni u dosadašnjem dijelu devetog mjeseca u kojem smo ostvarili 1,9 milijuna dolazaka i gotovo 11 milijuna noćenja, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja rast od devet posto u dolascima i nešto više od jedan posto u noćenjima, dok navedeno u odnosu na isto razdoblje rujna rekordne 2019. godine predstavlja rast od sedam posto u dolascima i pet posto u noćenjima – ističe Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice i dodaje kako se do kraja godine očekuje nastavak pozitivnih trendova.

>> VIDEO Je li se prije živjelo bolje? Evo koliko su radnici u Jugoslaviji trebali raditi za osnovne namirnice

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije