Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO JEDEMO Zabrinjavajuća analiza HZJZ-a

U prodaji obilne količine alergena

uprodaji-txt.jpg
import
04.10.2008.
u 19:35

Jedemo li zaista ono što mislimo da jedemo? Ne. U namirnicama u kojima ih ne očekujemo leži višestruko opasna količina alergena, a da potrošači o tome nisu pošteno obaviješteni pokazala je nedavna analiza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tamne čokolade s visokim udjelom kakaa ne sadrže lješnjak ni mlijeko, pa su, uz dobra nutritivna svojstava, poželjne i alergičarima. No, analiza je pokazala da se na hrvatskom tržištu prodaju tamne čokolade sa strahovito visokim postotkom i lješnjaka i mlijeka. Čak 98 posto tamnih čokolada sadrži mlijeko, a 50 posto lješnjak!

Premliječne čokolade
U svjetlu činjenice da je, primjerice, u Velikoj Britaniji 45 posto ljudi osjetljivo, a dva posto alergično na neke sastojke u hrani, te da je godišnje pet do 15 smrtnih slučajeva uzrokovanih alergijama i nedovoljno dobro deklariranim proizvodima koji sadrže alergen, podaci su zabrinjavajući.

HZJZ je, u sklopu redovitih i učestalih monitoringa hrane za mjerodavna ministarstva (zdravstva te poljoprivrede) analizirao i prisustvo lješnjaka i mlijeka u tamnim čokoladama, gdje ih ne bi trebalo uopće biti. I došli su do veoma loših vijesti: od 61 uzorka, pola ih je sadržavalo lješnjak, a 98 posto, i mlijeko.

Uzorci su uzimani nasumce po trgovinama u pet županija, a osim domaćeg, bili su i belgijskog, njemačkog, rumunjskog, austrijskog, talijanskog i bosanskohercegovačkog podrijetla. Na većini je unutar deklaracije postojao navod da su mogući tragovi mlijeka i lješnjaka, međutim, nađene količine premašuju "tragove".
 
Nalazili smo po više od 25 miligrama alergena u jednom proizvodu, a već nekoliko miligrama može imati posljedice po ljudsko zdravlje  navodi Sanja Katalenić iz Odsjeka za kvalitetu hrane HZJZ-a.

Loša deklariranost
Primjer je to loše deklariranih proizvoda. Alergeni bi se trebali jasno navesti ispod sastojaka proizvoda ili unutar sastojaka boldanim slovima, da se vide. Navod da su "mogući tragovi" nedorečen je i neobavezan  dodaje S. Katalenić.

Kod tri uzorka nije bilo nikakvih upozorenja o lješnjaku, a kod 13 o mlijeku. Inače, objašnjava, lješnjak i mlijeko u tamnu čokoladu mogu stići tzv. križnom kontaminacijom u proizvodnji, kad proizvodna linija nije dobro očišćena od prethodne proizvodnje druge vrste čokolade, npr. mliječne s lješnjacima. Nađene količine ukazuju na to da nisu uopće čišćene i da se očito ne odvajaju sustavi za proizvodnju različitih vrsta proizvoda.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije