Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljudska prava

U prisilnom braku 10 milijuna djevojčica

turban
26.06.2011.
u 17:58

U srednjoj i istočnoj Europi svake se godine prije nego što postanu punoljetne uda oko 2,2 milijuna djevojčica i djevojaka

Svake godine deset milijuna djevojčica i djevojaka koje još nisu navršile 18 godina stupa u prisilni brak, i to uglavnom u Južnoj Americi, sjevernoj Africi, arapskom svijetu i dijelovima Azije. Prema proračunima, u tim dijelovima svijeta svake tri sekunde neka djevojčica stupa u brak.

Britanski dnevni list Guardian piše da je organizacija za zaštitu ljudskih prava Plan UK također objavila da se u srednjoj i istočnoj Europi svake godine prije 18. godina uda oko 2,2 milijuna djevojčica, najviše u Turskoj i Gruziji. U Francuskoj i Velikoj Britaniji deset posto adolescenata vjenčase prije nego što postanu punoljetni. Posebni SOS telefon koji je uspostavila britanska vlada samo tijekom prošle godine primio je 1700 poziva djevojaka kojima je prijetio prisilni brak.

Plan UK također ističe da je ovo globalni problem, pa poziva britansku vladu da se uključi u njegovo rješavanje. Također naglašavaju da dokumenti UN-a zabranjuju državama članicama da donose zakone koji omogućuju brak prije punoljetnosti. Navode također i podatke da su djeca koju rode maloljetnice 60 posto u većoj opasnosti da umru prije prvoga rođendana od djece majki starijih od 20 godina. Veliki broj maloljetničkih brakova povećava siromaštvo i zdravstvenu ugroženost zato štotako mladi ljudi uglavnom ne rade i nemaju od čega živjeti.

Najveći problem su zemlje u razvoju u kojima se u prisilne brakove tjeraju djevojčice mlađe od deset godina, što već spada pod kršenja prava djece. Te djevojčice često su u prisilnim brakovima s puno starijim muškarcima, a u pravilu se ne nastavljaju obrazovati. To pokreće lančanu reakciju jer takve majke obično svoje kćeri uopće ne upisuju u školu. Ono što najviše zabrinjava jest da se međunarodna zajednica uopće ne bavi ovim problemom.

 

Ključne riječi

Komentara 24

OB
-obrisani-
19:50 26.06.2011.

Muhamed je ozenio Aishu kad je imala 6 godina, a on uzor svim \'vjernicima\'

RI
Riznica
20:02 26.06.2011.

U Francuskoj i Velikoj Britaniji deset posto adolecenata vjenca se prije nego li postanu punoljetni...Neki dan je Vecernjak objavio vjencanje 53 glumca sa maloljetnom djevojcicom i nikakve osude, dok recimo ako se ipak neki musliman ozeni od 50 godina sa djevojkom maloljetnom u siromasnom Avganistanu ili Jemenu (da ne zavrse na ulici) , ta vijest dospijeva na sve naslovne strane, negativno naravno . Međutim kad nemusliman od 50 godina siluje djevojcicu od 6 godina, ta vijest se objavljuje unutar novina, u okviru \"kratkog pregleda vijesti\"! Svakog dana se u Americi pocini 2.713 silovanja, ali nista se od toga ne objavljuje u vijestima, posto je vec postalo americki nacin zivota! Nazalost, mediji su u rukama onih koji osim smisljanja dezinformacija, netacno citiraju islam, preuvelicavaju stvari kao i dogadaje, sve u cilju da generalizuje ruznu sliku bez sumlje najbolje religije ISLAMA ...

AG
Agramer198
18:49 26.06.2011.

Kakve veze Gruzija i Turska imaju s kontinentom Europa???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije