Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIV PRISTUP

U ovoj europskoj državi maske neće biti obvezne: 'Možete čak povećati rizik od prenošenja bolesti'

Koronavirus u Nizozemskoj
Foto: REUTERS
30.07.2020.
u 08:47

U mnogim europskim zemljama postoji obveza nošenja maski u trgovinama, javnom prijevozu kao i u drugim javnim prostorima.

Odluka nizozemke vlade, prema kojoj javnosti neće savjetovati nošenje maski kako bi se usporilo širenje koronavirusa te tvrde, pozivajući se na mišljenje tamošnjeg Nacionalnog instituta za zdravlje, da njihova učinkovitost nije dokazana, iznenadila je mnoge. 

Nizozemska ministrica zdravstva Tamara van Ark kazala je da će vlada od građana tražiti da se u što većoj mjeri pridržavaju socijalne distance

VIDEO: Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

– Budući da iz medicinske perspektive nema dokazane učinkovitosti maski, vlada je odlučila da neće postojati obveza njihova nošenja – kazala je van Ark, piše Reuters. 

U mnogim europskim zemljama postoji obveza nošenja maski u trgovinama, javnom prijevozu kao i u drugim javnim prostorima.

Razlog za tu odluku u Nizozemskoj dodatno je pojasnio šef Nacionalnog instituta za zdravlje Jaap van Dissel. On je kazao da su svjesni studija koje pokazuju da maske pomažu u usporavanju širenja ove bolesti, ali nije uvjeren da one mogu pomoći u suzbijanju koronavirusa u Nizozemskoj.

– Ako mislimo da ćete koristiti masku u javnosti, onda je morate znate i koristiti. 

Ustvrdio je da nepravilno nošenje maski s nepridržavanjem socijalne distance može zapravo povećati rizik od prenošenja bolesti.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Edgedancer
Edgedancer
09:34 30.07.2020.

To cijelo vrijeme i ja govorim. Maska ljude opusti. Većina ju ne nosi ispravno, stalno ju potežu, spuštaju, dižu, vrte po rukama prije nego ju stave. Zbog nje ne drže distancu, koja je najvažnija, a mnogi više ni ne dezinficiraju ruke! Maska ne štiti od virusa, kako lijepo piše na pakovanju, ali zato tukcima ulijeva lažnu sigurnost i potiče širenje zaraze!

SI
sisavac
09:42 30.07.2020.

ni maske ni distanca ne znače ništa kod ovakve bolesti. virus se štiti na sve moguće načine, ostane ti na ruci, odjeći, kosi, cipeli, kad zakašlješ eto ih! zar je tako teško prihvatiti činjenicu da ne možemo zaustaviti širenje virusa, još manje ga uništiti..? i tome se prilagoditi? stariji ljudi i kronični bolesnici nek paze, oni su ti koji moraju preuzeti odgovornost za svoje zdravlje, dok ostali moraju nastaviti živjeti kao prije. nemojmo dozvoliti da nam 'stručnjaci' uvedu obveze koje nemaju veze s pameću, ograničenja kao da smo stoka!! jer što dalje ide ova priča, više se nebuloze i ne mogu sakriti. virus se pobijediti ne može. totalno zatvaranje par mjeseci bude nas uništilo, i nećemo biti u stanju pružiti pomoć ni ovima koji su sad ugroženi. o tome se radi, a ne o tome da su stariji stvorili sve što sad imamo, i da je naša moralna obaveza ih sada zaštititi po svaku cijenu. kako nam neki moralisti s visoka dociraju. čuvajmo se sami, ni do sada nas nitko drugi nije čuvao.

JA
Jagica
21:35 30.07.2020.

Ovo sve što proživljavamo nije trebali nikako da se desi .....cijela ova situacija je kao neki glupi nonsens....u nikakvom pogledu nas nije povela u nešto bolje osim pažnje prema higjeni a sve ostale važne stvari ostale su na čekanju.....i mi dalje čekamo ......i sanjamo neki bolji život.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije