Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODIŠNJICA BLJESKA

Prvi dijalog branitelja iz Savske 66 i Milanovića

milanović
Foto: Vlada/Twitter
1/3
02.05.2015.
u 00:05

Znam da nitko nije želio napakostiti vama, gospodine Glogoški, Klemmu ili nekom drugom, kazao je premijer, a branitelji su predložili da ih pozove u Vladu

Mirno i dostojanstveno, bez zvižduka i incidenata, uz puno pijeteta prema onima kojih više nema, ali još više politike – kratki je rezime obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak u Okučanima. Svečanost je okupila cijeli državni i vojni vrh: stigli su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko, odašiljući sliku makar prividnog sklada u prigodi koja zaslužuje da bude iznad dnevnopolitičkih razmirica. Možda upravo stoga, nije se čuo nijedan zvižduk iz publike, koju su mahom činili hrvatski branitelji pristigli iz svih krajeva države.

Mjesto zahvalnosti

Svečanost je počela preletom dvaju zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je označio početak mimohoda svečanog postroja koji su predvodili pripadnici Počasno-zaštitne bojne. Ulicama grada prošle su zastave sudionice operacije Bljesak, a pljeskom su dočekani negdašnji pripadnici Gromova, Sokolova, Tigrova, Kuna i Specijalne policije. Dio veterana odjenuo je majice “Sto posto za Hrvatsku” u znak podrške prosvjednicima iz Savske. Iz svečane lože, premijer ih je mirno promatrao. Tada je malotko mogao znati što će učiniti nepunih sat vremena kasnije, nakon polaganja vijenaca ispod Središnjeg križa u Spomen-parku hrvatskim vitezovima gdje su tijekom komemoracije pročitana imena 51 poginulog pripadnika Oružanih snaga RH i policije (pročitao ih je sin poginulog hrvatskog branitelja).

Nakon izlaganja mons. Jurja Jezerinca koji je kazao da “ovo nije mjesto gdje bi se nekoga osuđivalo već mjesto zahvalnosti prema poginulim braniteljima”, premijer Milanović iznenada se uputio prema prosvjednicima iz Savske 66. Srdačno je pozdravio Đuru Glogoškog i Josipa Klemma. “Jedino Ministarstvu branitelja nije smanjivan proračun”, kazao je nekoliko puta. Prosvjednici su od njega zatražili termin sastanka za argumentiranu raspravu, a Milanović je odgovorio: “O. K., probat ćemo, ja sam htio da se to riješi odmah, ali nisam razumio gdje je problem. Provjerit ćemo neke stvari još jednom, ali ono što znam sigurno jest da nitko nije želio napakostiti vama, gospodine Glogoški, Klemmu ili nekom drugom”. Branitelji su potom optuživali Freda Matića, no Milanović se nije dao. Svog ministra branio je riječima: “Ne dam na čovjeka koji je bio u logoru za Hrvatsku.” Glogoški mu je na to uzvratio: “Sve je on to već čuo, što je napravio od tada? Šest mjeseci nije napravio ništa.” Branitelji su pritom Milanoviću sugerirali da ulica nije mjesto za razgovor pa predložili da ih službeno pozove na sastanak u Vladu, što su već više puta od njega tražili, bez uspjeha. “Razgovor s braniteljima, kada se dogodi, bit će bez kamera”, kazao je kasnije u Varaždinu premijer Milanović i dodao: “Nitko braniteljima nije htio nikakvo zlo, niti išta uzeti. Ako je došlo do nesporazuma, valjda ćemo ga izgladiti”.

Najjači politički sastav

Posebno emotivan u Okučanima bio je obilazak spomen-sobe 51 poginulog branitelja tijekom operacije Bljesak. “Upravo oni glavni su motiv što se suborci svake godine na ovaj dan iznova vraćaju u Okučane”, kaže umirovljeni Tigar Zoran Hržan koji i danas pamti dane kad je munjevitom operacijom oslobođena zapadna Slavonija.

Dvije najveće političke stranke u Okučane su stigle u najjačim sastavima: vrh HDZ-a predvodio je Tomislav Karamarko, a boje SDP-a “branili su” ministri Tihomir Jakovina, Ranko Ostojić i Siniša Varga. Umjesto ministra branitelja i ministra obrane, svečanosti su nazočile njihove zamjenice Vesna Nađ i Višnja Tafra. Izostali su generali Ante Gotovina i Mladen Markač, koji se inače rado odaziva obljetnicama iz Domovinskog rata. Razočaran je jer braniteljima nije dopušteno da se obrate govorom, što se u braniteljskoj populaciji tumači strahom vladajućih od kritičke riječi.

Komentara 9

LA
Laras
09:00 02.05.2015.

Pre jadan nastup premijera nakon svega što smo od čuli na temu branitelja iz Savske..

DU
Deleted user
04:32 02.05.2015.

Dobro jutro Hrvatska, na današnji dan prije 20.godina u 9.00 ušli smo iz Okučanskog Benkovca u Cage u 9.30 bili smo u Okučanima, sada je 4.00 sati i krećemo za Borovo selo.

BA
barbaizamerike
01:23 02.05.2015.

sta je daje nije od srca nego se nada a medu braniteljima nikada nije bio omiljen jer znaju da je tatin sin i da je izbjego rat to jest bojisnicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije