Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Izrael šalju diplomatkinju koja je lobirala za Gotovinu

Posljednji hrvatski veleposlanik u Izraelu bio je Pjer Šimunović, no on je razriješen nakon isteka mandata u proljeće 2016.
10. svibnja 2018. u 15:50 43 komentara 7790 prikaza
Vesela Mrđen Korać
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Nova hrvatska veleposlanica u Izraelu trebala bi postati Vesela Mrđen Korać, potvrđeno je Večernjem iz nekoliko izvora. Tako će se nakon dvije godine od odlaska zadnjeg hrvatskog veleposlanika iz Izraela popuniti upražnjeno mjesto u toj za Hrvatsku iznimno važnoj državi.

ambasada 'Slijepe' aukcije Hrvati iz veleposlanstva SAD-a žele aute, računala i namještaj

Lomila Nizozemce

O imenu su se usuglasili sukreatori vanjske politike, premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a sada predstoji i daljnja procedura imenovanja, što uključuje i dobivanje pozitivnog odgovora, agremana, od države primateljice. Posljednji hrvatski veleposlanik u Izraelu bio je Pjer Šimunović, no on je u proljeće 2016., nakon isteka mandata, redovno razriješen dužnosti, da bi lani bio imenovan veleposlanikom u Washingtonu. Vesela Mrđen Korać karijerna je diplomatkinja, dolazi iz kuće, odnosno Ministarstva vanjskih i europskih poslova, te slovi kao jedan od najsposobnijih i najvještijih diplomatskih kadrova. Dok je posao veleposlanika često nevidljiv u javnosti, ime Vesele Mrđen Korać isplivalo je kad je general Ante Gotovina, nakon oslobađajuće presude i povratka u Zagreb, javno zahvalio veleposlanstvu Hrvatske u Nizozemskoj, na čijem je čelu bila V. Mrđen Korać.

Veleposlanstvo u Den Haagu preuzela je 2011., u vrlo osjetljivom trenutku. Hrvatska je već godinama pregovarala o ulasku u Europsku uniju, a Nizozemska se postavljala tvrdo i negativno prema Zagrebu, velikim dijelom i zbog Haaškog suda. Tada se u kuloarima govorilo kako je V. Mrđen Korać oštro i izravno zastupala hrvatska stajališta te da se nije libila “pozvati na red” nizozemske dužnosnike. S druge strane, to je bio period neposredno nakon prvostupanjske i osuđujuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kada je počela druga faza, odnosno žalbeni proces koji je rezultirao oslobađajućim presudama. Veleposlanica je dočekala Markača i Gotovinu nakon izlaska iz pritvora, a i više ih je puta posjetila u pritvoru. Prija mandata u Nizozemskoj, Vesela Mrđen Korać obavljala je dužnost veleposlanice u Kanadi. Upravo u njezinu mandatu – od 2015. do 2010. – Kanada je ukinula vize hrvatskim državljanima, što se odrazilo i na brojnu dijasporu i članove njihovih obitelji u Hrvatskoj. Iz tog perioda datira i priča kako je veleposlaničin suprug slupao službeni auto veleposlanstva. Krenuo je u zračnu luku pokupiti članove Zagrebačkog kvarteta koji su nastupali na koncertu u organizaciji veleposlanstva u Ottawi. Policija je istražila slučaj i utvrdila da do nesreće nije došlo Koraćevom krivnjom pa je kanadska osiguravajuća kuća podmirila troškove popravka. Dogovor o imenu kandidatkinje za veleposlanstvo u Izraelu dio je velikog paketa prijedloga za nova imenovanja veleposlanika i konzula koji bi uskoro trebao ići u daljnju proceduru.

Veliki paket

Dogovor o većini imena je postignut. Hrvatska od 2016. ima prazna veleposlanstva u Turskoj, Švicarskoj, Belgiji. Čekaju se imenovanja i za veleposlanstva u Kuvajtu, Alžiru, Kataru, Argentini. Istekli su i četverogodišnji mandati hrvatskih veleposlanika u Sloveniji, Poljskoj, Kini, Španjolskoj, Češkoj, Indoneziji, Bugarskoj, Australiji, BiH, stalnom predstavništvu u EU, a nove konzule čekaju i konzulati u Münchenu, Hamburgu i Stuttgartu. Praksa je da se imenovanja obavljaju prije ljeta kako bi na novu dužnost veleposlanici mogli otići krajem ljeta, odnosno početkom školske godine.

08.03.2015., Zagreb - U dvorani Josipa Sokcevica obiljezen je Svjetski dan Roma. Zoran Milanovic, Kolinda Grabar Kitarovic, Josip Leko.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL novi veleposlanici Nizozemska i Rusija bit će test suradnje rotterdam HAAG Veleposlanica Mrđen Korać ugostila delegaciju Europskih sveučilišnih igara hrvatska zastava Makedonija Provalili u rezidenciju hrvatske veleposlanice u Skoplju

Karijerna diplomatkinja

Vesela Mrđen Korać u Ministarstvu vanjskih poslova radi od 1993. godine. Od 1994. do 1998. bila je prva hrvatska otpravnica poslova u veleposlanstvu u Kanadi, potom u Zagrebu zamjenica načelnika Odjela za Sjevernu Ameriku te načelnica Odjela za susjedne zemlje. Od 2000. do 2003. ministrica je savjetnica u veleposlanstvu u Mađarskoj, potom u veleposlanstvu RH za Belgiju i Luksemburg u Bruxellesu. Od 2005. do 2010. veleposlanica je u Kanadi, od 2011. do 2015. u Nizozemskoj, a sada je načelnica Sektora za europske države.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Deleted user:

    Prema svemu napisanome, ispada odlican izbor!

  • žuti:

    Da nije imenovanje ove štovane gospođe samo krinka, a da će po običaju u ostala veleposlanstva tzv. "karijerni" diplomati naslijeđeni iz jugoslavenskih kadroviranja kada su samo projugoslovenski orijentirani Hrvati mogli na "posao"?!? Živi bili, pa vidjeli!

  • bikica7:

    Konačno jedna stručna i obrazovana osoba na mjestu veleposlanika.