Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi veleposlanici

Nizozemska i Rusija bit će test suradnje

08.03.2015., Zagreb - U dvorani Josipa Sokcevica obiljezen je Svjetski dan Roma. Zoran Milanovic, Kolinda Grabar Kitarovic, Josip Leko.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
09.04.2015.
u 17:00


Imenovanja u Rusiji i Nizozemskoj bit će test za predsjednicu i premijera

Prvi konkretni test za odnose predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade prošao je bez trzavica – predsjednica je, kao sukreatorica vanjske politike, odobrila i potpisala sve prijedloge Ministarstva vanjskih poslova za razrješenje i imenovanje hrvatskih veleposlanika u Austriji, Irskoj, Nizozemskoj, Makedoniji te u UN-u u Ženevi.

Imali agremane

No treba napomenuti da je ova redovita rotacija veleposlanika počela još za mandata bivšeg predsjednika Ive Josipovića, koji je uskladio imena s MVP-om i Vladom, pa je procedura već toliko odmakla da su predloženi veleposlanici u međuvremenu i dobili agreman (potvrdu o prihvaćanju) od država primateljica.

Kako će se predsjednica i Vlada slagati, vidjet će se kada s premijerom Zoranom Milanovićem bude morala dogovoriti imena za pozicije koje su sada prazne. Takvo je mjesto u Nizozemskoj, gdje je potpisom predsjednice prestao mandat jednoj od najboljih i najuspješnijih hrvatskih diplomatkinja Veseli Mrđen Korać. Za njezina je mandata Kanada ukinula vize Hrvatskoj, da bi potom preuzela osjetljivu dužnost u Nizozemskoj u vrijeme kada je trebalo slomiti otpor prema primanju Hrvatske u EU, ali i logistički pomagati hrvatskim generalima u Haagu, što su oni i istaknuli nakon povratka u Hrvatsku. Također, u ljeto će se isprazniti važno mjesto, ono veleposlanika u Moskvi, jer je Ivan Pokaz još lani najavio da odlazi u privatne vode.

Nova križaljka

Prema novoj diplomatskoj križaljci, iz Austrije se na Zrinjevac vraća Gordan Bakota, a u Beč bi trebala otići Vesna Cvjetković Kurelec. Iznikla u političkom miljeu HSLS-a, 2000. postaje zamjenica ministra vanjskih poslova, da bi 2003. otišla na mandat u Njemačku, a 2008. u Grčku. Iz Skoplja se pak vraća Zlatko Kramarić, jedini nekarijerni diplomat u ovoj garnituri, čiji je nastavak karijere još nepoznat, a na njegovo mjesto ide Danijela Barišić, glasnogovornica MVP-a, bivša veleposlanica u Bugarskoj te savjetnica i glasnogovornica predsjednika Stjepana Mesića. Od kraja lipnja mandat u Irskoj završava Jasni Ognjanovac, a zamijenit će je Ivan Mašina, koji u biografiji bilježi mjesto ravnatelja Diplomatskog protokola u MVEP-u. Kao savjetnik predsjednika Vlade za diplomatski protokol pratio je premijera Milanovića, primjerice, na prošlogodišnjem putu po SAD-u.

Dužnost na čelu stalne misije Republike Hrvatske u Uredu UN-a u Ženevi preuzet će Vesna Batistić Kos, sadašnja pomoćnica ministrice Vesne Pusić, dok se u Zagreb s te pozicije vraća Vesna Vuković.

>> Predsjednica Grabar-Kitarović bila na ručku sa svim veleposlanicima EU

Komentara 4

KO
korisnik2
17:30 09.04.2015.

"Dužnost na čelu stalne misije Republike Hrvatske u Uredu UN-a u Ženevi preuzet će Vesna Batistić Kos, sadašnja pomoćnica ministrice Vesne Pusić" APAGE SATANAS!

Avatar mirica19
mirica19
22:08 09.04.2015.

Predsjednica je prije svega profesionalac i zna koliko je bitan njen posao. Ona neće izazazivati trzavice ukoliko na ova bitna mjesta idu pravi ljudi... Ukoliko su ti već odabrani od strane Milanovića, to će biti druga priča..

Avatar navijač
navijač
17:21 09.04.2015.

Sjasi Kurta da uzjasi Murta. Svi koji odlaze i dolaze su samo politicki podobni .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije