Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nizozemska i Rusija bit će test suradnje


Imenovanja u Rusiji i Nizozemskoj bit će test za predsjednicu i premijera
09. travnja 2015. u 17:00 4 komentara 1374 prikaza
08.03.2015., Zagreb - U dvorani Josipa Sokcevica obiljezen je Svjetski dan Roma. Zoran Milanovic, Kolinda Grabar Kitarovic, Josip Leko. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Prvi konkretni test za odnose predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade prošao je bez trzavica – predsjednica je, kao sukreatorica vanjske politike, odobrila i potpisala sve prijedloge Ministarstva vanjskih poslova za razrješenje i imenovanje hrvatskih veleposlanika u Austriji, Irskoj, Nizozemskoj, Makedoniji te u UN-u u Ženevi.

Imali agremane

No treba napomenuti da je ova redovita rotacija veleposlanika počela još za mandata bivšeg predsjednika Ive Josipovića, koji je uskladio imena s MVP-om i Vladom, pa je procedura već toliko odmakla da su predloženi veleposlanici u međuvremenu i dobili agreman (potvrdu o prihvaćanju) od država primateljica.

Kako će se predsjednica i Vlada slagati, vidjet će se kada s premijerom Zoranom Milanovićem bude morala dogovoriti imena za pozicije koje su sada prazne. Takvo je mjesto u Nizozemskoj, gdje je potpisom predsjednice prestao mandat jednoj od najboljih i najuspješnijih hrvatskih diplomatkinja Veseli Mrđen Korać. Za njezina je mandata Kanada ukinula vize Hrvatskoj, da bi potom preuzela osjetljivu dužnost u Nizozemskoj u vrijeme kada je trebalo slomiti otpor prema primanju Hrvatske u EU, ali i logistički pomagati hrvatskim generalima u Haagu, što su oni i istaknuli nakon povratka u Hrvatsku. Također, u ljeto će se isprazniti važno mjesto, ono veleposlanika u Moskvi, jer je Ivan Pokaz još lani najavio da odlazi u privatne vode.

Nova križaljka

Prema novoj diplomatskoj križaljci, iz Austrije se na Zrinjevac vraća Gordan Bakota, a u Beč bi trebala otići Vesna Cvjetković Kurelec. Iznikla u političkom miljeu HSLS-a, 2000. postaje zamjenica ministra vanjskih poslova, da bi 2003. otišla na mandat u Njemačku, a 2008. u Grčku. Iz Skoplja se pak vraća Zlatko Kramarić, jedini nekarijerni diplomat u ovoj garnituri, čiji je nastavak karijere još nepoznat, a na njegovo mjesto ide Danijela Barišić, glasnogovornica MVP-a, bivša veleposlanica u Bugarskoj te savjetnica i glasnogovornica predsjednika Stjepana Mesića. Od kraja lipnja mandat u Irskoj završava Jasni Ognjanovac, a zamijenit će je Ivan Mašina, koji u biografiji bilježi mjesto ravnatelja Diplomatskog protokola u MVEP-u. Kao savjetnik predsjednika Vlade za diplomatski protokol pratio je premijera Milanovića, primjerice, na prošlogodišnjem putu po SAD-u.

Dužnost na čelu stalne misije Republike Hrvatske u Uredu UN-a u Ženevi preuzet će Vesna Batistić Kos, sadašnja pomoćnica ministrice Vesne Pusić, dok se u Zagreb s te pozicije vraća Vesna Vuković.

>> Predsjednica Grabar-Kitarović bila na ručku sa svim veleposlanicima EU

Novi veleposlanici

Austrija

DOLAZI

Vesna Cvjetković Kurelec

ODLAZI

Gordan Bakota

Irska

DOLAZI

Ivan Mašina

ODLAZI

Jasna Ognjanovac

Makedonija

DOLAZI

Danijela Barišić

ODLAZI

Zlatko Kramarić

Stalna misija Hrvatske pri UN-u u Ženevi

DOLAZI

Vesna Batistić Kos

ODLAZI

Vesna Vuković

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • korisnik2:

  "Dužnost na čelu stalne misije Republike Hrvatske u Uredu UN-a u Ženevi preuzet će Vesna Batistić Kos, sadašnja pomoćnica ministrice Vesne Pusić" APAGE SATANAS!

 • Avatar mirica19
  mirica19:

  Predsjednica je prije svega profesionalac i zna koliko je bitan njen posao. Ona neće izazazivati trzavice ukoliko na ova bitna mjesta idu pravi ljudi... Ukoliko su ti već odabrani od strane Milanovića, to će biti druga priča..

 • Avatar navijač
  navijač:

  Sjasi Kurta da uzjasi Murta. Svi koji odlaze i dolaze su samo politicki podobni .