Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZIRALI FINANCIJE

U ime obitelji optužuje tjednik Novosti: 'Našim novcem vrijeđaju Hrvate'

u ime obitelji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
13.02.2017.
u 14:03

Džeba je usporedio i nekoliko naslovnica Novosti s naslovnicama časopisa koje izdaju udruge drugih nacionalnih manjina i zaključio kako svi manjinski časopisi promiču kulturu svoje manjine, a da se jedino Novosti bave politikantstvom.

Aktivisti udruge U ime obitelji optužili su danas tjednik Novosti Srpskog narodnog vijeća (SNV) da novac koji im je putem Savjeta za nacionalne manjine koriste protivno propisanim kriterijima te da, umjesto promicanja kulturnog identiteta srpske manjine, potiču netrpeljivost prema većinskom hrvatskom narodu.

Tjedniku Novosti za 2016. dodijeljeno je 3,2 milijuna kuna, a osnovni opći kriterij koji je za dodjelu tog novca propisao Savjet za nacionalne manjine je da se njime potiče kultura i jezični identitet manjina. Posebni kriterij kaže da će se udrugama i ustanovama nacionalnih manjina za koje se utvrdi da svojim radom i aktivnostima potječu netolerantnost unutar svoje manjine prema drugim nacionalnim manjinama ili većinskom narodu obustaviti daljnje financiranje te da će izgubiti pravo na prijavu programa za financiranje putem Savjeta za iduće tri godine – kazala je Željka Markić, na konferenciji za novinare pred zgradom Sabora.

Ivo Džeba naveo je primjere iz kolumni objavljenih u Novostima za koje smatra da vrijeđaju hrvatski narod i promiču netoleranciju. Citirao je, tako, Milorada Krstulovića, koji je u kolumni u siječnju napisao kako je hrvatska suverenost "atavizam, evolucijski ostatak za koji nije sigurno je li ikad imao svrhu" te Borisa Dežulovića, koji je u prosincu napisao kako "nema identitetski sluđenijeg i sjebanijeg naroda od Hrvata".

Džeba je usporedio i nekoliko naslovnica Novosti s naslovnicama časopisa koje izdaju udruge drugih nacionalnih manjina i zaključio kako svi manjinski časopisi promiču kulturu svoje manjine, a da se jedino Novosti bave politikantstvom.

I Krešimir Planinić tvrdi kako se kroz Novosti "našim novcem vrijeđaju Hrvati". Zastupnika srpske manjine i predsjednika SNV-a Milorada Pupovca prozvao je za sukob interesa, jer sudjeluje u odlučivanju o dodjeli novca putem Savjeta za nacionalne manjine svojoj udruzi, a istodobno kao saborski zastupnik nadzire trošenje tog novca.

Aktivisti su najavili da će analizu financiranja Novosti koju su načinili tijekom dana poslati premijeru Andreju Plenkoviću, a očekuju da se postupi po kriterijima koje je propisao sam Savjet za nacionalne manjine te da se Novostima uskrati financiranje kroz naredne tri godine.

>> "U ime obitelji" od suda zahtijeva reviziju komunističke presude Filipu Lukasu

Komentara 6

PV
prcko.vitamincic
15:27 13.02.2017.

Ajd neka probaju "hrvatske" novine iz srbije pisati protiv srbije, kaj je zapelo, nema ih uopće u srbiji. A pogledajte do kuda smo mi došli da nas u vlastitom dvorištu vrijeđaju i uništavaju, sramotno.

PO
pompa1
15:36 13.02.2017.

Objavili su oni cijeli izvještaj u kojem su nabrojali neke od uvreda koje pišu u tom časopisu. Čitajte samo ako imate dobre živce, jer je teško vjerovati što sve plaćamo javnim novcem.

Avatar oliver 7
oliver 7
14:43 13.02.2017.

Prvi put podrzavam Markićku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije