Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže šefa HNB-a

U HDZ-u još vijećaju tko će biti guverner, najizgledniji je Boris Vujčić

Boris Vujčić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
10.07.2018.
u 16:02

Iako se novi guverner bira u petak, u Vladi i HDZ-u jučer još nisu imali definirane kandidate niti su ih još predstavili partnerima

Ni jučer u Vladi, odnosno HDZ-u nisu imali definirane kandidate, odnosno glavnog kandidata za poziciju guvernera Hrvatske narodne banke nakon što je u nedjelju istekao mandat aktualnom guverneru Borisu Vujčiću.

Kao i većinu ključnih funkcija u državi (glavnog državnog odvjetnika, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa itd.), premijer Plenković predlaže u zadnji trenutak.

Formalno još nisu ni sazvani saborski odbori za financije te izbor i imenovanje (Sabor bira guvernera na prijedlog Odbora za izbor i imenovanje) premda se očekuje da će potonji odbor biti u srijedu, a o novom guverneru glasat će se u petak, 13. srpnja, zadnjeg dana uoči ljetne saborske stanke koja traje do 15. rujna.

I dalje kao najozbiljniji kandidat figurira Boris Vujčić, premda nije posve isključeno da bi premijer kroz HNB mogao rehabilitirati Martinu Dalić, bivšu ministricu gospodarstva i potpredsjednicu Vlade.

Više izvora iz Vlade i HDZ-a ipak je sklonije vjerovati da će izbor pasti na Vujčića. Tko su najizgledniji kandidati ne znaju ni u HNS-u, partnerskoj HDZ-ovoj stranci te napominju da su premijeru Plenkoviću već prigovarali zbog otezanja s donošenjem odluka. U HNS-u su već prije rekli za Večernji list da nisu zadovoljni Vujčićem, ali da neće raditi problem ako upravo on bude prijedlog HDZ-a za novog-starog guvernera. Jednako tako, rekli su tada u HNS-u, za guvernericu bi podržali i Martinu Dalić.

Do petka HNB vodi Relja Martić, Vujčićev zamjenik, jer je on izabran sedam dana nakon Vujčića pa je tako premošten period isteka guvernerova mandata. Osim Vujčića i Martine Dalić, kao kandidati spominjali su i Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, zatim Božo Prka, bivši predsjednik uprave PBZ-a pa čak i ministar energetike Tomislav Ćorić...

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

Boris Vujčić
1/6
Ključne riječi

Komentara 4

RI
rimac444
19:51 10.07.2018.

Mogu vratiti partijskog stvučnaka dvuga vohatinskog da nastavi posao svog šegrta uništavanje realnog sektora i izvoznika, da još pomognu pljački stranih banaka i uvoznog lobija.

SU
suvaja
16:52 10.07.2018.

zna se vec dvije godine da ce vujcic biti stari novi guverner....to vijecanje je mazanje ociju clanstvu hdz zna li se zna se.....

VJ
vjaceslav
08:02 11.07.2018.

pa guverner boris vujčić, koji je kunu, nacionalnu valutu o čijoj je vrijednosti i stabilnosti trebao brinuti, nazvao "egzotičnom" valutom, govorio je i brinuo samo o što skorijem uvođenju eura. - koja je hrvatska politička stranka u svome izbornom programuu imala uvođenje eura i ljudi joj poklonili svoje povjerenje? zar je euro, koji britanija nije nikada uvela niti je to namjeravala, spasio grčku? ne, euro ju je bacio na koljena, a ni italija se nikada nije oporavila od njegova uvođenja. ne treba žuriti s odbacivanjem kune jer ona nije ni bezvrijedni dinar ni tolar!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije