Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI IZAZOVI ZA TRUMPA

U gubitku tri bilijuna dolara: SAD ima najveći proračunski deficit u povijesti

U.S. President Trump announces Bahrain agreement at the White House in Washington
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
13.09.2020.
u 09:20

Izdašni paketi pomoći zbog pandemije gurnuli su američki proračun u deficit od 3 bilijuna

Američki je proračunski deficit dosegao rekordna tri bilijuna dolara u prvih 11 mjeseci proračunske godine, objavilo je tamošnje ministarstvo financija, a prenose agencije. Ulazak u debelo crveno procjenjuje se kao učinak vladinog masivnog trošenja kako bi se ublažio utjecaj recesije izazvane pandemijom koronavirusa zbog koje su ugašeni milijuni radnih mjesta. Deficit nakupljen od prošlog listopada do kraja kolovoza više je nego dvostruk u odnosu na 2009. godinu, a tada je nadmašen 11-mjesečni rekord, deficit je bio 1,27 bilijuna.

I tada je američka administracija trošila ogromne količine novca kako bi se izašlo iz velike recesije uzrokovane financijskom krizom iz 2008. godine. Ostao je još samo jedan mjesec do kraja proračunske godine 2020., bit će to 30. rujna, pa još ima vremena da deficit i dodatno naraste. Prognoza je kongresnog proračunskog ureda da bi mogao doseći 3,3 bilijuna, što je daleko više od prošlogodišnje 984 milijarde. No to doista jest rezultat izdašne pomoći koju je američka vlada pružila gospodarstvu pogođenom pandemijom. Tri su bilijuna bili vrijedni paketi pomoći koji su uključivali i 600 dolara tjedno za nezaposlene, do 1200 dolara subvencija pojedinačnih primanja te pomoć za male poduzetnike kako bi zadržali radna mjesta.

Međutim, ti su programi okončani početkom kolovoza, a u Kongresu se ne uspijevaju donijeti novi pa postoji bojazan da će novi rast američke ekonomije uvenuti jer je i dalje mnogo Amerikanaca bez posla, a brojne tvrtke teško ponovo pokreću svoje poslovanje. Spomenuti kongresni ured procjenjuje da će javni dug američke administracije biti 98 posto ukupne vrijednosti ekonomije, a sljedeće će godine premašiti 100 posto bruto domaćeg proizvoda.

Ovako nešto nije viđeno od Drugog svjetskog rata kada se dug nagomilavao kada je troškove izazvalo američko sudjelovanje u tom najvećem svjetskom sukobu. Krajem prošle godine američki javni dug iznosio je 79 posto BDP-a, a 2007. godine, dakle prije recesije, bio je na 35 posto. Jedna je pozitivna vijest što su manje kamate koje američka administracija plaća na taj dug, manje su u apsolutnom iznosu za deset posto, iznose 484 milijarde dolara. No prihodi od naplate poreza manji su za 1,3 posto pa je ubrano 3,05 bilijuna. Potrošnja je ipak veća, 6,05 bilijuna, gotovo dva bilijuna više nego u istom periodu lani kada je bila 4,16 bilijuna

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar Gordon
Gordon
11:37 13.09.2020.

Hajde nije to nista, napadnu dvije drzave kao po obicaju, opljackaju i sve ce biti po starome.

Avatar Navrdeda
Navrdeda
13:12 13.09.2020.

Američki farmeri koji su snabdevali Kinu ostali bez posla zbog ruskog manevra...Sporazumi između Moskve i Pekinga o isporuci ruskih poljoprivrednih proizvoda u NR Kinu doveli su do ogromnih gubitaka za proizvođače soje, kukuruza i žita u Sjedinjenim Državama. Ovo je navedeno u članku kineskog medija Sohu. Poslednjih godina Moskva i Peking aktivno razvijaju svoje strateško partnerstvo, a snabdevanje poljoprivrednim proizvodima dodatno će ojačati veze dve susedne države. Uzimajući u obzir da Ruska Federacija svake godine planira da poveća svoje prisustvo na tržištu hrane u NR Kini, Amerikanci će brzo izgubiti svoje pozicije.

ZA
Zapadnjak
11:20 13.09.2020.

Trump je nastavio visegodisnju pa i visedesetljetnu politiku deficita (zadnji put je federalni proracun bio u suficitu kad je clinton bio predsjednik) - cinjenica je da je dug kao postotak bdp-a za trumpa rastao sporije nego za vrijeme obame, cinjenica je i da je obama imao recesiju i opcenito nize stope rasta u odnosu na trumpa... mislim da kad se usporedi drugi obamin mandat (doba rasta) s trumpovim prije koronakrize, po kriteriju javnih financija su tu negdje, mozda je trump blago bolji sto bi bila posljedica viseg rasta vise nego nekakve fiskalne discipline... a sto se tice koronakrize, svi idu u deficit, neki manje neki vise, ali to nije svojstveno samo za SAD i trumpa pa bih rekao da je kritika neutemeljena... krucijalni korak, a kojeg nitko ne spominje je odgovorno ponasanje u dobrim vremenima kako bismo se mogli zaduzivati u kriznim... na primjeru SAD-a recimo, kriza 2008 je docekana sa cca dugom od 35 posto bdp-a sto je ok, obama je reagirao manje vise ocekivanim keynesijanskim politikama, dajle potrosnjom i deficitom, kriza je prebrodena u nekom trenutku i uslijedilo je 8 ili 9 godina rasta i u tih 8 ili 9 godina rasta je napravljena pogreska neodgovornih proracuna i umjesto odgovornog ponasanja nastavilo se trositi pa je sljedeca kriza, ova koronakriza docekana s dugom od 90 posto bdp-a... ako se SAD nastavi ovako ponasati, sljedecu krizu ce imati dug od 130 posto bdp-a itd itd sve do grckog scenarija... istog se treba paziti i Hrvatska, nase brojke su slicne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije