Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURD

U bolnicama više tehničkog osoblja nego liječnika!?

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
28.08.2017.
u 22:28

U 32 hrvatske bolnice ukupno rade 42.903 osobe od čega je zdravstvenih djelatnika s visokom stručnom spremom, odnosno liječnika 9106. Splitska bolnica, primjerice, ima ukupno 502 zaposlena više od riječkog KBC-a koji pak zapošljava tehničkih radnika niže stručne spreme više nego što ih ima najveća bolnica u zemlji, odnosno zagrebačko Rebro.

Europski konzultant

Konkretno, u KBC-u Rijeka radi 631 liječnik i 471 djelatnik tehničke niže spreme, a isto ih je toliko zaposleno i u Vinogradskoj. Kad se uzme u usporedbu najveće bolnice, izuzev Rebra, najviše je zaposlenih u Vinogradskoj gdje je u odnosu na bolnice istog ranga, odnosno KBC Osijek, Rijeku i Split, najviše administrativno-tehničkog osoblja.

U nizu, uvjetno rečeno, manjih bolnica broj tehničkog i administrativnog osoblja premašuje broj zaposlenih liječnika. Primjerice, u Sisku su 203 liječnika, a 278 zaposlenih u administrativno-tehničkoj službi. Sveukupno, prema obrazovnoj strukturi, u 32 analizirane bolnice u Hrvatskoj zdravstvenih djelatnika tri je puta više nego nezdravstvenog osoblja, ali u toj su klasifikaciji i medicinske sestre, tehničari i zdravstveni suradnici. Stoga, kad se ogoli stručna sprema, jasno je da u nizu bolnica ima više zaposlenih u popratnim službama – kojih je 9861 – nego samih liječnika. Slučaj je to u bolnici u Varaždinu, Slavonskom Brodu, Puli, Sisku...

Upravo reorganizacija i racionalizacija nezdravstvenih usluga u bolnicama jedna je od zacrtanih reformskih mjera, a procjenjuje se da bi mogla donijeti uštedu od 40 milijuna kuna. Zaštitarska služba, služba za pranje rublja, čišćenja, administrativne i tehničke službe po bolnicama u tom su reformskom planu navedene kao područje racionalizacije već za ovu godinu. U praksi bi to značilo da do kraja godine treba donijeti nacionalne standarde za čišćenje bolničkih prostora i pranje rublja te izraditi model reorganizacije nezdravstvenih djelatnosti u bolnicama.

U tom procesu angažirana je i Europska komisija čiji je konzultant još za mandata bivšeg ministra zdravstva dr. Darija Nakića izradio Plan racionalizacije i reorganizacije nezdravstvenih djelatnosti u bolnicama u javnom zdravstvenom sustavu RH. Koji su zaključci europskog konzultanta, iz Ministarstva zdravstva na naš upit nisu konkretno odgovorili, samo su poručili da je “u tijeku pregled dostavljenog plana od Glavnog koordinacijskog odbora za praćenje ispunjavanja ugovornih obveza i Europske komisije”. Hoće li se plan prihvatiti, moraju odlučiti do sredine rujna kada će Ministarstvo, dodali su, izdati suglasnost ili tražiti doradu plana.

U 55 dana 800 zaposlenih

To je samo jedna od nesumnjivo vrućih tema u zdravstvu koje čekaju ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića. Uostalom, kao kadar koji je karijeru napravio i proveo unutar jedne bolnice, Kujundžić bez sumnje zna realno stanje, a vremena za odgađanje nekih poteza više nema. Usto akciju čeka i Europska komisija.

Njegov prethodnik dr. Dario Nakić na svoj prvi ministarski dan 25. siječnja prošle godine ravnateljima svih bolnica u zemlji poslao je upit koliko je novozaposlenih od 8. studenog, odnosno ondašnjih parlamentarnih izbora. U tom razdoblju, u 55 radnih dana, zaposleno je više od 800 ljudi, a rekorder je bila Vinogradska bolnica sa 155 novozaposlenih na neodređeno vrijeme, odnosno troje ljudi dnevno. Nakić je tada uveo uredbu kojom je privremeno zabranio zapošljavanje, a s vremenom je preinačio u to da ravnatelji moraju tražiti suglasnost ministra o kadrovskim promjenama ako raste broj zaposlenih.

Aktualni ministar zdravstva takvu politiku nije nastavio, a iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kad smo zatražili podatke o administrativno-tehničkom osoblju, napomenuli su nam da se odnose samo na one zaposlene na neodređeno vrijeme, i to do zadnjeg dana prošle godine.    

Komentara 11

IB
iva.begovic
07:24 29.08.2017.

A tek kad bi liječnici znali: tko, s kakvim obrazovanjem i s kakvim poslovima, u Ministarstvu zdravstva, ima veću plaću od bolničog liječnika specijaliste, O kad bi to znali!!. Inače, i nije teško saznati, barem ne bi trebalo biti. Samoo treba tražiti popis službenika sa koeficijentom plaće većom od 2 uz navođenje njihovih kompetencija. Teško će biti iščitati jer je opis poslova trla baba lan, bez veze sa stvarnošću copypastanje po potrebi. A nakon iščitavanja, ako budu imali istinite podatke, što se tiče kvalifikacija i poslova - biti će im teško prihvatiti. U Ministarstvu nije ništa neobično da npr. sanitarni inženjer sa par godina radnog staža, ima veću plaću od bolničkog liječnika, specijaliste sa magisterijem znanosti. Da bi Ministarstvo zdravstva uvelo red u zdravstveni sustav prvo bi morali početi pred svojim pragom. Liječnici su žrtve hrvatskog birokratskog sustava, nije čudo što odlaze.

Avatar nekakav
nekakav
08:45 29.08.2017.

godinama se priča da će se sve nezdravstvene djelatnosti izdvojiti iz bolnice. znači, automehaničare, čistačice, pralje rublja, sve one bi išle u outsorcing. što bi značilo znatno manje plaće, ono, usklađivanje sa tržištem. ostalo bi samo čisto zdravstveno osoblje, i tu bi se još moralo zagrepsti. nema smisla da se 5% svih novaca za zdravstvo troši na pacijente, a 95% pojedu plaće! specijalist sa 10 god staža (od čega je velika većina specijalizacija i stažiranje), ima plaću skoro 2.000 eura neto! malo?! 20 godina staža, preko 17-000 čistog. 800 kuna po dežurstvu, dolazeća i nedolazeća pripravnost skupa 5.000 kuna! kakva pripravnost, dal radnik u tvornici obuće ima pripravnost plaćenu ili nema? gledajte, krajnje je vrijeme da se liječnički poziv gleda sa strahopoštovanjem, jer oni rade 'za nas, naše zdravlje'. to je posao kao i svaki drugi ,sa svojim specifičnostima. to su odabrali, radi velikog novca koji se tamo bere, uglavnom preko dežurstava i plaćanja pripravnosti. čemu to, dal policija ima pripravnost? nema. to je način, jako lukav, perfidan čak ,da se izmuze što više novca. zato ministar ne smije biti iz liječničke struke, već neki više inženjer, čak i komercijalist, da to sreže, jer se previše plaćaju te stvari koje ne služe ničemu. dežurstvo je ok, al kolko to platiti, ako nisi u 8 sati izveo niti jednu operaciju, niti si primio jednog pacijenta? ako i jesi, nisi ih 30 ko po danu. plaćanje po izvršenome, toga oni boje. i da, treba ih više. zato im i plaćamo studij.

DU
Deleted user
02:23 29.08.2017.

Pa naravno, za svakog lijecnika, strucnjaka, drzava mora zaposliti 3 uhljeba koji rade u "administraciji", kopaju nos i premjestaju papire po stolu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije