Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na temelju dokaza

Tužitelj koji je izdao nalog za Putinovo uhićenje: 'Ovakva vrsta zločina je nečuvena'

Russia's President Putin attends Prosecutor General collegium meeting in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
17.03.2023.
u 21:49

Tužitelj ICC-a Karim Ahmad Khan stoji iza naloga za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Tvrdi kako za ovu vrstu zločina nije potreban odvjetnik kako bi bilo jasno da je nečuvena i smatra da je Rusija mogla drugačije postupiti ukoliko joj je namjera bila pomoći djeci u ratnoj zoni

Karim Ahmad Khan je tužitelj Međunarodnog kaznenog suda iza odluke o donošenju naloga za uhićenje Vladimira Putina zbog zločina počinjenih tijekom rata u Ukrajini. Khan deportaciju ukrajinske djece na Ruski teritorij smatra nečovječnom te ističe kako je Rusija imala na raspolaganju druge mjere kojima je mogla zaštititi djecu unutar ratne zone ukoliko je to namjeravala. To je odgovor na tvrdnju Marije Lvove-Belove da je Rusija deportacije radila kako bi zaštitila djecu koja su se našla na ratom zahvaćenim područjima. 

"Ako je postojala opasnost u određenom području, trebalo ih je premjestiti u druge dijelove Ukrajine, gdje te opasnosti nije bilo. Ukoliko to nije bilo moguće, trebalo im je ponuditi preseljenje u treće zemlje", rekao je Khan za BBC. "Ovaj ubrzani proces, koji je Rusija implementirala dajući djeci strano državljanstvo, nešto je što je zahtijevalo pozornost, a to je također dalo dodatni poticaj istrazi", dodao je Khan. "Nije važno jeste li šef države, netko u vojsci, nekažnjavanje za ovakve stvari je nedopustivo. Pojedinci moraju odgovarati za svoje postupke", rekao je ističući kako ne počinju istragu ciljajući na određenu osobu, već se istraga usmjerava dokazima.

"Ovo je vrsta zločina kojoj ne treba odvjetnik da se kaže da je nečuvena", zaključio je Khan. "Oni koji smatraju da mogu danju počiniti zločin, a noću mirno spavati, možda bi se trebali osvrnuti u povijest", priča Khan pa za primjere navodi Slobodana Miloševića, Charlesa Taylora iz Liberije i Féliciena Kabugu iz Ruande.

VIDEO: Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje Putina!

Komentara 36

AN
angelstorm21
22:50 17.03.2023.

Štakor putler samo je igračka, pijun u rukama zločinačke organizacije i ruske zločinačke crkve

LE
LeonardoGoldman
00:54 18.03.2023.

Koja lakrdija, sad se Putin sigurno jako uznemiril. Jel to onaj isti sud kaj ga ne priznaje niti SAD niti Kina?

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
07:52 18.03.2023.

Tužitelj koji je izdao nalog za Putinovo uhićenje: 'Ovakva vrsta zločina je nečuvena i slići na balkansko bratsko klanje za vrijeme građanskog rata ss zlocinima u Vukovaru, Srebrenici, Bljesku i Oluji'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije