Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bečki odvjetnici Vladimira Zagorca novinarima:

Tuži državu zbog narušena ugleda

21.03.2007.
u 21:02

Zagorčevi odvjetnici Gabriel Lansky i Gerald Ganzger jučer su na konferenciji za novinare u Beču, na kojoj se Zagorec nije pojavio, najavili pokretanje tužbe protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava.

Poslovi čovjek
Obrazložili su to kršenjem Zagorčevih ljudskih prava zbog propusta u postupku i lažnih optužbi koje su narušile ugled njihova klijenta koji već sedam godina legalno živi s obitelji kao poslovni čovjek u Austriji. Istaknuli su da će se zauzeti da Zagorec ne bude izručen Hrvatskoj, ustvrdivši da su sve optužbe izrečene na Zagorčev račun "isključivo politički motivirane" te da Zagorec "ne može u Hrvatskoj, gdje je pravosuđe korumpirano i povezano s politikom, računati na pravedno suđenje".

- Od našeg klijenta žele napraviti "izborni slučaj 2007."  rekao je odvjetnik Lansky te dodao da za međunarodnu tjeralicu nije bilo osnove jer je Zagorec bio dostupan hrvatskom pravosuđu, a u siječnju je bio i na razgovoru u policiji. Zagorčevi odvjetnici izjavili su da policija protiv Zagorca ima samo iskaz osuđenog kriminalca i mafijaša te  proturječne izjave nekoliko svjedoka. Ladinsky je izrazio čuđenje da su hrvatski organi vlasti toliku pozornost poklonili izjavi Hrvoja Petrača "koji je iz pozadine vukao konce otmice Zagorčeva sina, te svjedokinje Snježane Šiprak, koja je bila Petračeva ljubavnica i koja je ovisna o Petraču jer joj je u središtu Zagreba kupio kuću i kafić".

Petračeva odvjetnika Nobila optužio je da je prekršio međunarodna odvjetnička pravila jer ima dvije punomoći o zastupanju: Hrvoja Petrača kao svjedoka optužbe i optuženog Vladimira Zagorca, koji ga je opunomoćio 2000. Na novinarsko pitanje Lansky je odgovorio da će procedura izručenja ovisiti o brzini hrvatskog pravosuđa.

Azil i državljanstvo
- Kad istražna sutkinja dobije potpunu dokumentaciju od hrvatskih pravosudnih organa, donijet će odluku o izručenju, najvjerojatnije potkraj travnja  rekao je. Na nagađanja da bi Zagorec od Austrije mogao zatražiti politički azil i državljanstvo, njegovi su odvjetnici rekli da nisu dobili takav nalog. Odvjetnik Ganzger rekao je da u ovoj fazi postupka nije uputno da Zagorec izravno komunicira s medijima te da će, čim to bude moguće, izići pred javnost.


Petrač je suvlasnik Nacionala

Lansky je kazao novinarima da Zagorec tvrdi da je Hrvoje Petrač 2005. financirao kampanju Stipe Mesića te da je suvlasnik Nacionala. – Kad sam čuo tu glupost, od srca sam se nasmijao. To je potez očajnika. Da je pošten, ne bi se skrivao u Beču, nego bi u Zagrebu odgovarao na optužbe – komentirao je Ivo Pukanić. Dodao je da se često spekuliralo o vlasnicima Nacionala, pa se spominjao i Zagorec. Sve je to, kaže, smiješno. (T. Bo.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije