Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTAJNA MOLITVA

Turska osudila "provokativan" posjet izraelskog ministra na Plato džamija

Israeli cabinet meeting in Jerusalem
Foto: POOL/REUTERS
1/2
05.01.2023.
u 04:00

Turska je sredinom studenog imenovala veleposlanika u Izraelu nakon četverogodišnjeg diplomatskog vakuuma, što je posljednja etapa u posvemašnjoj obnovi diplomatskih veza dviju zemalja najavljenoj u kolovozu.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu osudio je "provokativan" posjet novog izraelskog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben Gvira Platou džamija u utorak, u telefonskom razgovoru s izraelskim kolegom, priopćilo je u srijedu tursko ministarstvo.

"Cavusoglu je podsjetio Elija Cohena na očekivanja i na osjetljivost naše zemlje u vezi s palestinskim pitanjem te istaknuo da nam je neprihvatljiv jučerašnji provokativan čin izraelskog ministra za nacionalnu sigurnost na Platou džamija", navodi se u priopćenju ministarstva.

Cavusoglu je ujedno istaknuo da Turska očekuje da se izbjegne "svaka vrsta provokacije".

Ben Gvir, predstavnik izraelske krajnje desnice, bio je tijekom posjeta u pratnji pripadnika izraelske sigurnosne službe.

Plato džamija, treće sveto mjesto islama i najsvetije mjesto za židove koji ga zovu Brdo hrama, smješten je u jeruzalemskom Starom gradu, u palestinskom sektoru koji je Izrael okupirao i anektirao.

Na temelju statusa quo židovima je dopušten posjet, ali ne i molitva na Brdu hrama. No zadnjih godina sve veći broj židova, nerijetko nacionalista, ondje krišom moli, što Palestinci i neke bliskoistočne zemlje smatraju "provokacijom"

Turska je sredinom studenog imenovala veleposlanika u Izraelu nakon četverogodišnjeg diplomatskog vakuuma, što je posljednja etapa u posvemašnjoj obnovi diplomatskih veza dviju zemalja najavljenoj u kolovozu.

Veze dviju zemalja zategnule su se 2010. nakon krvavog napada izraelskih snaga na turski brod Mavi Marmara koji je prevozio pomoć u Gazu, palestinsku enklavu pod izraelskim embargom i pod kontrolom islamista Hamasa. Erdogan, gorljivi branitelj palestinske stvari, bio je u prošlosti kritičan prema izraelskoj politici koju su vlade Benjamina Netanyahua (1996.-1999. i 2009.-2021.) provodile prema Palestincima.

Vijeće sigurnosti UN-a raspravljat će o "palestinskom pitanju" u četvrtak, objavili su Ujedinjeni narodi u srijedu, dan nakon međunarodnog negodovanja izazvanog posjetom izraelskog ministra Platou džamija.

VIDEO: Rekordno visoke temperature diljem Europe, više od 10 stupnjeva iznad prosjeka

 

Komentara 6

AF
afer
05:29 05.01.2023.

Braniti molitvu? ja sam mislio da je to samo u Hrvatskoj!

HO
Homophob
09:04 05.01.2023.

Molitva Bogu, i to t a j n a molitva bez izvanjskih vidljivih znakova rituala molitve, biti provokacijom???? Tko god molitvu Svevisnjem naziva provokacijom a javno se deklarira vjernikom je Sotona!

V0
Vlaskoulicanec3.0
12:18 05.01.2023.

Kada Erdogn obilazi Europu i propagira islam, onda je to OK, ali ne dao Bog da netko tiho u sebi moli na jednom za tu osobu svetom mjestu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije