Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spriječili prevaru

Trebali uplatiti 20.000 da dobiju tetino nasljedstvo od 5 milijuna €

Prevara
Foto: Michael Palijan/VLM
1/4
01.10.2010.
u 15:10

Javio im se tobožnji odvjetnik Dejanove tete, predstavio se kao Michael de Bravo, te tražio da radi isplate nasljedstva uplate iznos u španjolsku banku

Dejana Čadešića samo je doza mudrosti spasila da ne bude žrtva prijevare oko navodnog tetina nasljedstva! Što biste učinili da dobijete e-mail odvjetnika iz Španjolske, koji vam javlja kako vam je preminula rođakinja oporučno ostavila 5,75 milijuna eura od prodaje tvrtke, a da zauzvrat morate dostaviti samo neke dokumente kako bi nasljedstvo iz bajke sjelo na vaš račun. Vjerojatno bi, kao i Velikogrđevčanin Dejan Čadešić, pošli tim tragom.

Išao istraživati

No, ako ste malo naivniji, što, na sreću on nije bio, nasjeli biste na prijevaru i izgubili 20.000 eura.

– Nakon što mi je prijateljica Danijela Oršić prevela s engleskog pismo mislio sam ga baciti u koš misleći da nemam rođaku. No, majka mi je rekla da negdje u Europi zaista imam tetku Mariju Čadešić. Odlučili smo dopisivati se s odvjetnikom, ali dok ne počne tražiti novac – priča Čadešić. Odvjetnik imena dr. Michael De Bravo (pl.) napomenuo je da ništa ne trebaju plaćati unaprijed, već kasnije ostavinskim novcem. Elektronskom poštom na adresu authorityfirms@consultant.com su mu odgovorili, a on odvratio transakcijski kod deponiranog novca i broj police osiguranja svote od 5.750.000 eura kod Bank Inter u Madridu.

– Prema njegovoj uputi s podacima smo se javili nekoj Palomi Juarez u banci na e-mail palomajuarez@bk-inter.com. Zatražila je odvjetnikovu punomoć, certifikat o smrti pokojnice od španjolskoga Ministarstva zdravstva i prijenos vlasništva depozita od Vrhovnog suda u Madridu. Sve nam je to odvjetnik dostavio drugi dan, a mi proslijedili u banku – priča D. Oršić. "Banka" je, pak, dostavila korisničko ime i zaporku za internetsko bankarstvo.

Odnio u veleposlanstvo

No, kada se dvojac prijavio na bančine internetske stranice klupko se počelo odmatati.

– Nismo mogli provoditi transakcije bez odobrenja banke. Dok banka ne odobri kod za aktiviranje računa, odnosno kad podmirimo odvjetničke troškovi u iznosu od 17.599,00 eura! Poručeno je da svakom od dvaju zaposlenika odvjetnika pošaljemo po 2400 eura na adresu Paseo de la Castellana 20 u Madridu – kažu Danijela i Dejan. No, kada su odgovorili da novca nemaju "odvjetnik" počinje zvati s broja telefona 0034634077623 i ljutito govori – "kako će pokojnica ustati iz groba kad čuje da njen nasljednik nema novca". Nije im bilo teško u španjolsko Veleposlanstvo u Zagrebu donijeti svu dokumentaciju. Tamošnja gđa Garcia nazvala je broj odvjetnika, ustvari broj španjolske mobilne mreže.

– Prvo se nije predstavila i raspitivala se o troškovima. Kad je odvjetnik počeo objašnjavati –predstavila se i zatražila da dokumentaciju pošalje u Veleposlanstvo. I tada je poklopio slušalicu. Nazvala je i navodnu Palomu Juarez. I njen je bio broj mobitela. Javio se muškarac i prekinuo vezu – kaže Danijela.

Samo što su izišli iz Veleposlanstva zazvonio joj je mobitel s broja iz hrvatske mobilne mreže 385923015475 i javlja se odvjetnik na lošem engleskom jeziku.

– Pita jesam li to ja. Odgovorila sam da, jesam, i da ćemo sada na sud u Hrvatskoj. No, znali smo da ne možemo jer osoba toga imena očito ne postoji, pa želimo da se oko ovog pobrinu nadležne institucije kako netko drugi, lakovjerniji ne bi ostao bez novca – zaključuju D. Oršić i D. Čadešić.

Sumnjaju da je prevarant netko iz njihove bliže okoline

Dejana je privukao podatak da mu je teta ostavila pozamašnu svotu, no on i prijateljica ipak nisu nasjeli. – Web stranica koju smo dobili od odvjetnika nije uopće autentična od banke koju je naveo, brojevi telefona su ustvari mobiteli, zvano je s mobitela iz hrvatske mreže, poslao je lažnu smrtovnicu, potvrdu o prijenosu vlasništva i punomoć…– kaže Danijela, dodajući da je navedena adresa kao posljednja boravka Dejanove tete – adresa restorana. Najveća enigma im je kako je "odvjetnik" doznao da je Čadešić imao tetu u inozemstvu pa sumnjaju da je to možda netko iz okolice. (mpn/VLM)

Policija će vrlo rado poduzeti sve radnje

Španjolsko Veleposlanstvo u Zagrebu poručilo nam je da je sve relevantne podatke proslijedilo španjolskim vlastima "koje će dalje postupati na način na koji budu smatrali prikladnim". Iz MUP-a, pak, poručuju da u ovome ima elemenata kaznenoga djela pokušaja prijevare, pa savjetuju dvojcu da slučaj prijave policiji koje će ga proslijediti odvjetništvu. – Imamo još jedan slučaj "nasljedstva", ali iz SAD-a, pa ćemo vrlo rado poduzeti sve izvide i radnje, kontaktirati i s drugim upravama kako bismo pokrenuli akciju da se takvim (ne)djelima stane na kraj – rekao je glasnogovornik PU bjelovarsko-bilogorske. (mpn/VLM)

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije