Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob institucija

Treba li mijenjati ovlasti premijera i predsjednice?

15.06.2018.
u 13:10

Sokol: Prije ili kasnije, hoćeš-nećeš, predsjednica i premijer moraju postići kompromis

Od kada smo polupredsjednički sustav izmjenama Ustava 2000. zamijenili parlamentarnim, s tim da su “fikus-predsjednicima” ipak ostavljene važne ovlasti, čak i u vrijeme nekonfliktnog Ive Josipovića bilo je sukoba na relaciji Pantovčak – Banski dvori. Kako ih onda ne bi bilo za mandata “kaktus-predsjednice”. I svaki put to bi dovelo do inicijativa za sužavanje ovlasti predsjednika države, u korist čistog parlamentarnog sustava u kojem bi se predsjednik birao u Saboru, dok bi njegova funkcija bila svedena na protokolarnog “manekena”.

Jesu li prijepori kojima svjedočimo loši ili dobri i treba li zbog toga ići u promjene? Svakako nije dobro da premijer i Vlada vode svaki svoju vanjsku politiku jer to ostavlja shizofren dojam. S druge strane, u okolnostima kad je oporba nikad slabašnija te je opterećena vlastitim egzistencijalnim brigama, nije li dobro što ipak postoji korektiv, s najjačim političkim legitimitetom, koji radi pritisak na Vladu oko ključnih pitanja važnih za budućnost države? Jesu li sukobi na vrhu posljedica sustava, osobnih karaktera, zajedničke stranačke prošlosti, a može se očekivati i budućnosti, ili spoj svega pomalo?

1/13

Ustav propisuje da Vlada vodi i vanjsku politiku, ali i da predsjednik Republike i Vlada surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike. Pa onda, što se tiče sudjelovanja u institucijama EU, da nas u “Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno svojim ustavnim ovlastima, Vlada i predsjednik RH”. Sukobi su, dakle, sistemski uračunati. Jesmo li zbog toga na gubitku i što bismo dobili time da su pojedine ovlasti koncentrirane u jednoj osobi, bilo predsjedniku države ili premijeru-kancelaru? Treba li mijenjati aktualni “četvrtpredsjednički” sustav “zaprljan” predsjedničkim ovlastima.

Četvrtpredsjednički sustav

SDP-ovac Peđa Grbin još je lani u studenome predložio da se – umjesto što se troše milijuni na izbore za državnu funkciju bez stvarnih ovlasti te stvara latentan sukob koji dodatno opterećuje funkcioniranje države – počne razgovarati o izboru predsjednika države u Saboru. Za Novi list je dodao: “Iza nas je 17 godina, isprobali smo sve političke kombinacije i – ne ide. Sada prvi put imamo i predsjednika i premijera iz HDZ-a i opet ne funkcionira”.

Saborskom odboru za Ustav još 2008. to je predložio Žarko Puhovski, ali je ustavnopravni autoritet Branko Smerdel u svom znanstvenom radu 2009. podsjetio da je prvi u veljači 2008. o tomu pisao profesor Smiljko Sokol u kolumni u Večernjem listu: “Četvrtpredsjednički ili parlamentarni sustav”. Sokol je predlagao sužavanje ovlasti predsjednika, zadržao bi poziciju vrhovnog zapovjednika te ovlasti u predstavljanju zemlje i u vanjskoj politici, ali uz supotpis predsjednika Vlade te bi mu uzeo nadzor i kadroviranje u sigurnosnoj službi. Ali, po Sokolu, predsjednika bi i dalje birali građani.

Bit problema “četvrtpredsjedničkog sustava” iz 2000. je u “osebujnoj kohabitaciji predsjednika Republike i Vlade” jer se od njih traži suglasje za sva pitanja međunarodnih odnosa i vanjske politike te državne sigurnosti. Ali Ustav ne daje rješenja kako postupiti u slučaju ako se predsjednik Republike i Vlade ne slože o pitanjima o kojima, prema Ustavu, moraju suodlučivati, piše Smerdel i dodaje kako Sokol priznaje da je sustav relativno glatko i uspješno godinama djelovao. Čemu onda profesorsko zanovijetanje, retorički se pitao i Sokol, odgovorivši kako to treba zahvaliti Stjepanu Mesiću “koji se vrlo obzirno i restriktivno, rekao bih i samoograničavajući se, koristi svojim velikim ustavnim ovlastima”.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zatim je anticipirao aktualnu situaciju: “Zamislimo, međutim, da za sedam godina, u današnjem ustavnom sustavu, moraju kohabitirati Sanader i Milanović (nebitno je pritom tko bi od njih bio predsjednik Republike, a tko predsjednik Vlade) što nije samo teoretska mogućnost. No neovisno o prethodnom primjeru postavlja se načelno pitanje – što ako se na ovim funkcijama sučele dvije snažne osobnosti, politički izrazito suprotstavljene. Hoće li tada doći do blokade izvršne vlasti i svojevrsne političko-ustavne krize?”, pitao je Sokol i optimistično odgovorio: “Mislim da vjerojatno neće jer bi hrvatska politička javnost u takvim situacijama djelovala pritiskom na ublažavanje suprotstavljenosti i oni bi morali shvatiti da im je potpuno politički nesvrhovito blokirati sustav. Prema tome, ipak bi prije ili kasnije, hoćeš-nećeš, morali postići određeni kompromis.”

Svijest o ograničenjima

Smerdel je na primjeru kohabitacije Mesića i Sanadera 2009. tumačio kako je važno da su akteri političkog procesa svjesni ustavnih ograničenja i nužnosti traženja kompromisa. “Za senzacionalističke novinare radilo se o porazima u ‘ratu institucija’, a za pristaše konstitucionalizma o djelovanju sustava kojim se čuva mirno djelovanje institucija, uz postavljanje prepreka prirodnim težnjama za monopolom pojedinih nositelja vlasti”, piše Smerdel i zaključuje kako je potrebno “dalje razvijati, a ne mijenjati relativno djelotvoran premda nesavršen sustav provjera i ravnoteža gdje konkurencija predsjednika Republike i predsjednika Vlade u pojedinim posebno osjetljivim područjima formuliranja politika i imenovanja dužnosnika u određenoj mjeri nadomješta gotovo potpuno odsustvo parlamentarnog nadzora. To je posebno važno u uvjetima kada predsjednik Vlade zahvaljujući discipliniranoj i oportunističkoj koalicijskoj parlamentarnoj većini obnaša gotovo potpuno neograničenu vlast, pa ponekad otvoreno preuzima i ulogu zakonodavca”, stav je prof. Smerdela koji danas vrijedi još više nego kad je pisan.

Mesić je 2000. skupio više glasova od Tuđmana 1997.:

1/7

Glavni problem našeg sustava nije Pantovčak

Parlamentarni je sustav dobar i ne treba ga mijenjati. Nije savršen i treba doradu, posebno mehanizama suradnje Vlade i predsjednika u područjima u kojima postoji zajednička nadležnost. Protiv sam razvlašćivanja predsjednika što neki zagovaraju u kontekstu sukoba predsjednice i Vlade. Stavljanje sve političke i institucionalne moći u ruke jedne osobe, bio to premijer u tzv. čistom parlamentarnom sustavu, ili predsjednika u predsjedničkom, u našoj bi političkoj kulturi bio ozbiljan promašaj i korak prema autoritarnoj vlasti. Nitko u državi ne smije imati svu i nekontroliranu vlast. Međusobna kontrola i podjela vlasti, pa i u sustavu u kojem predsjednica s većim legitimitetom ima manje ovlasti od premijera, temelj su demokracije. Zagovaratelji izbora predsjednika u parlamentu zaboravljaju da i u državama koje to imaju predsjednici imaju puno veće ovlasti nego naš. Glavni problemi našeg političkog sustava nisu na Pantovčaku, nego u strankama, posljedično u Vladi i parlamentu, rekao je Ivo Josipović.

Šef Sabora koristi se kao glasnogovornik Vlade

Parlamentarni sustav koji imamo dobar je i ne treba ga mijenjati. Ono što je loše jest to da taj sustav parlamentarne demokracije političari uglavnom ignoriraju. Vlada se po Ustavu bira u Hrvatskom saboru i odgovara Saboru, a vidimo posljednjih dana da se prva osoba Sabora koristi kao neka vrsta glasnogovornika Vlade.

Tu bi trebalo neke stvari iskristalizirati kao što bi trebalo jasnije definirati ovlasti predsjednika države i Vlade u članku Ustava 144. oko predstavljanja države u europskim institucijama. U drugim odredbama Ustav je sasvim jasan, drugi je problem što ga neki nedovoljno poznaju i ignoriraju.

To je vidljivo kod svih predsjednika države otkako je promijenjen polupredsjednički sustav kojim žele diktirati Vladi tempo, sudjelovati u smjenjivanju ministara u kreiranju politika, a za to nemaju uporišta. To je posebno vidljivo u mandatu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, i to za vrijeme premijera Plenkovića. Sad je izraženije nego dok su morali kohabitirati Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, komentirala je Jadranka Kosor.

Ovlasti predsjednika i premijera nisu jasne

Polupredsjednički sustav koji smo imali do 2000. dobro je funkcionirao u ratu kada smo trebali vodstvo da donosi brze i dobre odluke. Kasnije smo ušli u parlamentarni sustav koji dobro funkcionira, ali ima mjesta za doradu. Nisu dobro razgraničene ovlasti između predsjednika države i Vlade. To treba precizirati kako bi se i odgovornost mogla adresirati. Mislim prije svega na područje vanjske politike, ali i kod ovlasti u pogledu obrane, a posebice nacionalne sigurnosti, rekao je Luka Bebić. (Petra Maretić Žonja)

Komentara 23

KS
Ksantipa
13:59 15.06.2018.

Nije sukob institucija, nego osoba nabildanog ega, međosobno nerazmjernog znanja , sposobnosti, umijeća upravljanjaPametniji popušta, što se vidi svaki dan. On nije ovan na brvi.

RE
reborn
12:58 15.06.2018.

Predsjednica se prema referendumskim inicijativama postavila onako kako i dolikuje: neutralno. Nije ih favorizirala niti ih je osporavala, već na njih gleda kao na legitimnu volju onog tko ima istinsku moć odlučivanja - naroda. Sa takvim stavom je pokupila simpatije mnogih građana, ali i navukla bijes parlamentarne većine. Naravno da joj sada upravo ti parlamentarci "rade o glavi" propitujući ulogu predsjednika države. Usporedbe radi, kada je krenula inicijativa "Narod odlučuje" o promjeni izbornog zakona krenuli su i spinovi kako će se u Saboru naći bolje i pravednije rješenje za izbor zastupnika... Završetkom skupljanja potpisa o toj inicijativi Vlade i Sabora - niti riječi! Gromki muk! Tu sada dolazi na red uloga Predsjednice: ona ima moć i ovlasti natjerati Sabor da raspiše referendum, ili može raspustiti Sabor ako će se isti opirati referendumu. Posljedično (ili preventivno) - Sabor razmišlja o tome kako maknuti Predsjednika države čim je prije moguće, jer "referenduma neće i ne smije biti!" To je prava podloga i ove medijske hajke na ulogu predsjednika države.

SJ
Sve je uzalud
22:55 15.06.2018.

....izvanredno stanje....dovesti kineze sa usisavacima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije