Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3 godine od rođendana

Predsjednica uopće nije bila prisluškivana u akciji Mamić?

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
13.06.2018.
u 10:23

Predsjednica nije “upala” u mjere prisluškivanja niti postoje takve snimke. Da postoje, već bi bile objavljene u medijima, tvrde eksperti

Ta proslava njezina 47. rođendana, održana prije više od tri godine u velebnoj vili Zdravka Mamića na zagrebačkom Tuškancu, sigurno je već sto puta prisjela predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović. Godinama poslije nikako se ne može osloboditi te teme koja je u međuvremenu, poput scenarija za špijunski film, nadrasla obični rođendanski tulum sve do razine, kako neki kažu, “ugrožavanja nacionalne sigurnosti”.

Lozančić rehabilitiran

I sada opet, jer nakon presude Mamiću i njegova strateškog bijega u BiH kako do pravomoćnosti presude ne bi čamio u hrvatskom zatvoru bilo je pitanje trenutka kada će se opet “iskopati” taj događaj kada je naša, još “friška” predsjednica Mamića smatrala poznanikom vrijednim druženja. Ni godinu dana nakon te proslave priča o Grabar-Kitarović i Mamiću u središtu je skandala oko smjene ravnatelja tajne službe, SOA-e, Dragana Lozančića. Predsjednica ga je odlučila smijeniti jer da u njega nema više povjerenja.

Kolinda Grabar-Kitarović
1/11

Odluka je došla naprasno, iznenadila je i tadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića, a javnost nije mogla doznati razlog za hitnu smjenu šefa tajne službe. U nedostatku pravih informacija svi su se služili nagađanjima. Prema najpopularnijem nagađanju predsjednica je “puknula” kada je doznala da je “upala” u mjere prisluškivanja kojima je tada bio izložen Mamić, nad kojim je bila provođena istraga. Navodno su tako službe snimale i nju, što nisu smjele, a Lozančić je bio kriv jer je o tome nije obavijestio.

Drugo nagađanje govorilo je o tome da je Lozančić s višetjednim zakašnjenjem obavijestio predsjednicu da je Mamić pod mjerama, no da, što se nje tiče, ona nije bila zahvaćena tim mjerama. Sada se ova teza još produbljuje jer se među ekspertima govori kako predsjednica uopće i nije bila “upala” u mjere prisluškivanja niti postoje takve snimke.

– Da postoje, već bi bile objavljene u medijima, toliko je interesenata koji bi to učinili – kaže jedan od tih stručnjaka.

Prisjetite se najvećih ispada Zdravka Mamića:

Kolinda Grabar-Kitarović
1/15

Istina, priča da je Lozančić bio zatajio da je predsjednica prisluškivana poslužila je kako bi se pokušalo objasniti smjenu, što se tada još “posolilo” tezom da je Lozančić radio u korist premijera Zorana Milanovića te da je opstruirao njezinu predsjedničku kampanju.

Sada prilično utemeljeno zvuči teza da su predsjednici osobe iz njezina kruga uspjele “napuniti” glavu tvrdnjama o Lozančiću i prisluškivanju kako bi postigle primarni cilj – da se aktivira njegova smjena.

Smjena Lozančića bila je glavni interes HDZ-a i tadašnjeg predsjednika Tomislava Karamarka, koji je u SOA-u, pa postupno u cijeli sigurnosno-obavještajni aparat želio vratiti i postaviti svoje kadrove. No akcija nije uspjela jer je Orešković odugovlačio supotpisivanje smjene Lozančića, a Božo Petrov, kao partner u Vladi, stao je na stranu Lozančića.

Naposljetku, Lozančić jest maknut, no na njegovo mjesto nije došao Karamarkov čovjek, nego Daniel Markić, koji je bio osoba kontinuiteta. Lozančić je ispao najveća žrtva, a rehabilitirao ga je tek 2017. Andrej Plenković i stavio ga na čelo Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DZUS). I time, zapravo, potvrdio da Lozančić nije “antidržavni element”.

Lozančić je smijenjen, ali na njegovo mjesto nije došao Karamarkov čovjek, nego Daniel Markić, koji je bio osoba kontinuiteta. Lozančić je ispao najveća žrtva, a rehabilitirao ga je tek 2017. Andrej Plenković postavivši ga na čelo Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DZUS)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Kao u Hollywoodu

Sada je priča o rođendanu reaktivirana, a dio medija gradi još opasniju priču da je predsjednica gotovo upropastila tajnu operaciju protiv Mamića i njegove “hobotnice”. Čini se preuzetnim zaključkom s obzirom na to da je Mamić netom nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora. I dok se predsjednica usredotočila da u javnost lansira mjere demografske obnove, mediji je opet uvlače u odnos s Mamićem. Pa je primorana vidno ljutita u intervjuu na RTL-u izreći: “Otkud vam ta ideja s ‘mojim prijateljem’, tri se godine nismo čuli”.

Premda joj je ta epizoda s rođendanom vrlo neugodna, predsjednica ne treba pokušavati negirati da je bila u prijateljskim odnosima s Mamićem i prije proslave svog rođendana 25. travnja 2015.

Upoznali su se još dok je bila u Bruxellesu, poslije se on pojavljuje i kao njezin donator u kampanji, te naposljetku kao organizator nekih njezinih slavlja. Nakon afere sa smjenom ravnatelja SOA-e te spoznaje da je Mamić “pod mjerama”, on više i nije smio biti njezin prijatelj.

Pitanje je pak hoće li se ona ikada uspjeti otarasiti te epizode ili će se ta epizoda i dalje razvijati kao u špijunskoj seriji dostojnoj Hollywooda.

Komentara 45

RI
rightside
13:52 13.06.2018.

to ne mjenja stvar za one koji su ju vrijedali po medijima,,no bas sad to objavit znaci da se dogodilo "nesto drugo" sta ce pokazat sasvim neke druge detalje,,pa pogledajmo,,))))po meni, jos je previse kojekakvih "lozancica" postavljenih od strane zokinepartije,,tu bagru svako treba izolirat iz sustava,bez toga nista!!!

DU
Deleted user
10:44 13.06.2018.

Ovi novinari i sdepeovci uhvatili se predsjednice ko pijani plota.Za sdpeovce su idoli Mesić i YUsupović jer njima je najvažnije da se govori protiv Tuđmana,Šuška, branitelja.Sdpeovcima život ima smisla samo ako mrze sve hrvatsko.

Avatar Keep_calm
Keep_calm
11:58 13.06.2018.

Pazi, eksperti tvrde da predsjednica nije bila prisluškivana s obzirom da snimke nisu objavljene... Koji to"ekspert" donosi takve zaključke? Možemo li mi čitatelji zaključiti da su ti "eksperti" novinari sami? Jadno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije