Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Predsjednica ima veliko iskustvo i nevjerojatno je da ne razumije Ustav'

‘Ostavljam predsjedniku Vlade sav posao oko EU, ali želim dati svoj doprinos u kreiranju predsjedanja jer je riječ o zajedničkim ovlastima’
14. lipnja 2018. u 06:40 114 komentara 19520 prikaza
Jedina je dilema priprema li se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović samo za novi mandat ili joj je pravi cilj u budućnosti preuzeti HDZ, pa možda i postati premijerka
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Nevjerojatno je da netko s takvim iskustvom ne razumije da ne može voditi posao predsjedanja Vijećem EU ako nema podršku ministarstava koja u tome sudjeluju, a to je prostor premijera, nikako predsjednice RH. Prema Ustavu, Vlada vodi unutarnju i vanjsku politiku. Izlišno je pitanje iritira li predsjednica svojim izjavama premijera ili vodstvo HDZ-a, riječ je o iritaciji Ustava koji definira politički sustav zemlje, a predsjedničine izjave su u kontradikciji s Ustavom”. Odgovor je to izvora iz vodstva HDZ-a na najnoviju izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je u Bruxellesu izrazila želju da sudjeluje u predsjedanju Vijećem EU 2020. godine.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila prijedloge mjera populacijske politike Predsjednica o Mamiću: 'Otkud vam ta ideja da mi je prijatelj, tri godine se nismo čuli?'

Sukob ne jenjava

Tom je izjavom predsjednica samo dodatno podgrijala napetost pa i otvoreni sukob na relaciji Pantovčak – Banski dvori koji posljednjih mjeseci ne jenjava. Poseban čin sukoba državnog vrha odigrao se prekjučer na Danu poduzetnika i 25. rođendanu Hrvatske udruge poslodavaca kada je predsjednica s govornice kritizirala Vladu i premijera Plenkovića, koji je istovremeno sjedio u publici. Prije toga svadili su se oko njezina zahtjeva da sazove zajedničku sjednicu Vlade na temu demografije i blokiranih, što je premijer Plenković odbio. Jedina je dilema; priprema li se predsjednica samo za novi mandat ili joj je pravi cilj u budućnosti preuzeti HDZ, pa možda i postati premijerkom.

Jedina je dilema priprema li se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović samo za novi mandat ili joj je pravi cilj u budućnosti preuzeti HDZ, pa možda i postati premijerka
1 / 13
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila prijedloge mjera populacijske politike

– Najveća korist od članstva u Europskoj uniji je to što sjedimo za stolom za kojim se donose odluke, a najveći minus je iseljavanje koje demografski slabi zemlju – poručila je predsjednica Grabar-Kitarović u Bruxellesu, govoreći o iskustvima petogodišnjeg članstva Hrvatske u EU. Ali, možda i zbog toga što ona osobno kao predsjednica Republike ne sjedi za tim stolom, nego na mjestu od kojeg Hrvatska ima najviše koristi sjedi premijer, predsjednica Grabar-Kitarović u Bruxellesu je, u razgovoru s novinarima, iskazala i ambiciju da više sudjeluje u događanjima za tim stolom, posebno kako se približava hrvatsko predsjedanje Vijećem EU 2020. godine.

Kolinda Grabar-Kitarović stigao odgovor Vlada: Izjava predsjednice o slobodi kretanja je neuobičajena

– Ako pogledate hrvatski Ustav, on kaže da Hrvatsku u Europskom vijeću predstavlja predsjednik RH i Vlada RH. Primarno ostavljam predsjedniku Vlade sav ovaj posao oko EU jer je velikim dijelom riječ o problematici u koju je on dnevno uključen. Ali želim dati svoj doprinos u kreiranju predsjedanja jer je riječ o zajedničkim ovlastima. Posebno u pitanjima nacionalne sigurnosti, kao što su teme migracija i sličnog, te vanjske politike – rekla je nakon susreta s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Iako prije predsjedanja Unijom dolaze još predsjednički izbori, pa je njezin angažman tijekom predsjedanja uvjetovan i time hoće li biti predsjednica Republike u prvoj polovici 2020., moguće je da se na temi priprema za predsjedanje Hrvatske Vijećem EU stvara nova fronta u onome što sve više izgleda kao hladni rat predsjednice i premijera Andreja Plenkovića. Jer, iz Vlade i iz nadležnog ministarstva neslužbeno su se čula objašnjenja da institucija predsjednice Republike nema nikakvu sadržajnu ulogu oko predsjedanja Unijom, osim da primi na domjenak europske povjerenike kad čitav kolegij Komisije dođe na otvaranje hrvatskog predsjedavanja početkom siječnja 2020. u Zagreb.

Kolinda Grabar Kitarović PORUČILA IZ BRUXELLESA Predsjednica: Želim dati svoj doprinos u kreiranju predsjedanja Vijećem EU

Ipak će je podržati

Članovi Predsjedništva HDZ-a s kojima smo razgovarali smatraju da je predsjednica u kampanji za drugi mandat, a unatoč njezinim kritikama drže da su šanse da je HDZ ne podrži na predsjedničkim izborima gotovo nikakve.

– Plenković treba moliti Boga da ona pobijedi na tim izborima jer ako ih izgubi, eto nje u HDZ-u kao protukandidatkinje Plenkoviću – smatra jedan član Predsjedništva HDZ-a. Izvori bliski Plenkoviću ranije su za Večernji list govorili da predsjednica mora pripaziti na svoje kritike jer bi HDZ mogao razmisliti i o nekom drugom kandidatu. Bivša premijerka Jadranka Kosor komentirala je pak da su ovi sukobi već viđeni u domaćoj politici i da je ona jednako prolazila s tadašnjim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Kolinda Grabar-Kitarović 3 godine od rođendana Predsjednica uopće nije bila prisluškivana u akciji Mamić?

– Međutim, Josipović i ja smo se i u najtežim trenucima prijepora nalazili i razgovarali. Moj je dojam da Plenković i Grabar-Kitarović uopće ne razgovaraju. Predsjednica je zauzela gard i više nema natrag, ali uvjerena sam da će se situacija stišati uoči predsjedničkih izbora i da će ona i HDZ idilično izaći na te izbore. Niti ona može bez HDZ-a, niti Plenković može bez nje – poručila je J. Kosor.

Predsjedničin radni posjet Bruxellesu nastavlja se danas susretom s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. A jučer je, nakon sastanka s Tuskom, o iskustvima Hrvatske kao najmlađe članice Unije govorila na predavanju u Centru za europsku politiku.

Kolinda Grabar-Kitarović Predsjednica o Vladi: 'Žalim zbog bilo kakvih teških riječi, komunikacija ne smije biti takva'

– EU kao cjelina imala je koristi od pristupanja Hrvatske, ali Hrvatska nije još imala tolike koristi – rekla je Grabar-Kitarović, govoreći o odljevu mozgova koji se događa kad građani Hrvatske koriste slobodu kretanja radnika po EU. Govorila je i o inicijativi Tri mora, naglasivši da je riječ isključivo o boljem infrastrukturnom povezivanju zemalja od Baltika do Jadrana i Crnog mora.

– Hrvatska vrlo jasno podržava europske vrijednosti, ali istina je da pozivamo na više reda i solidarnosti u migrantskoj i politici azila. Stvari ne smiju izmaknuti kontroli – rekla je predsjednica.

Kronologija sukoba Pantovčaka i Banskih dvora

1. Predsjednica je zatražila zajedničku sjednicu Vlade, premijer ju je odbio

2. Otvoreno je kritizirala premijera i Vladu na HUP-u dok je on sjedio u publici

3. Govor u Osijeku, kamo je bila izmjestila Ured, bio je poseban udar na Vladu     

'Bodrit ću naše u Rusiji'

Predsjednica je novinarima otkrila da ima i želju bodriti hrvatsku nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji koje počinje sutra. Novinari su je o tome pitali zbog toga što među članovima Europskog vijeća, koji su se nedavno solidarizirali s Britancima protiv Rusije nakon incidenta s trovanjem dvostrukog rusko-britanskog špijuna u Salisburyju, postoji razmišljanje da nitko iz Europske unije možda ne bi trebao ići na utakmice Rusiju i tako davati na važnosti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

– Sport zbližava ljude. Političke i druge podjele ne bi trebalo prelijevati u sport. Hrvatska državna vrsta očekuje da ću ih u jednom trenutku doći podržati i to ću i učiniti. Ne sada u prvom krugu, jer to ne stignem zbog obveza, ali nadam se da ću doći. Isključivo zbog sporta, zbog naših i ruskih navijača i prijateljstva među ljudima. I zbog toga da ostvarimo uspjeh – rekla je predsjednica Republike koja nastavlja radni posjet Bruxellesu.

U Tuđmanovo doba HDZ je stalno padao, a onda se ukazao Sanader:

Jedina je dilema priprema li se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović samo za novi mandat ili joj je pravi cilj u budućnosti preuzeti HDZ, pa možda i postati premijerka
1 / 10
HDZ je najviše zastupnika u Saboru imao 1992. godine, a nakon toga slijedi pad podrške, dok su dno dotakli u sazivu od 2000. do 2003. godine s 33 zastupnika. Ovo je pregled broja zastupnika HDZ-a u svim sazivima Sabora...
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila prijedloge mjera populacijske politike Što predlaže Ovo su demografske mjere predsjednice u 5 ključnih točaka Marin Strmota Marin Strmota: 'Vrlo sam zadovoljan predsjedničinim mjerama, ne znam čega se plašimo'
Celebrity
ZVIJEZDE
Najpoznatiji slučajevi osiguranja celebrityja – od dlaka na prsima do cijelog tijela

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Cinco
  Cinco:

  Naslov člančića odmah sugerira tko su autorčići.

 • peronja:

  samo još fali Pofuk (Toma je otišla) pa da ekipa komunjarskih novinara, uz Krasneca i Šego, bude kompletna. No, to što oni prate HDZ-e je normalno, ipak je ova udarna ekipa HDZea njihova.

 • Deleted user:

  Po zakonu o informiranju iznad naslova ovakvih tekstova mora stajati: "plačeni članak"