Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europsko vijeće

Vlada odbacila inicijativu predsjednice, Plenković: Hrvatsku predstavlja premijer

Andrej Plenković
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Autori: Hina, Vecernji list
13.06.2018.
u 19:54

"Vlada priprema program predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovici 2020., a doprinos predsjednice u izradi programa je dobrodošao"

Hrvatska vlada je danas u priopćenju za Hinu odbacila inicijativu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da sudjeluje u hrvatskom predsjedanju Europskim vijećem rekavši da Hrvatsku u vijeću predstavlja premijer, ali je pozdravila eventualni doprinos predsjednice u izradi programa predsjedanja. 

Grabar-Kitarović je u srijedu tijekom posjeta Bruxellesu rekla da želi "dati svoj doprinos posebno u kreiranju predsjedanja jer je riječ o zajedničkim ovlastima, posebno kad je riječ o pitanjima nacionalne sigurnosti, imigracije i svih ostalih pitanja vanjske politike". 

Andrej Plenković
1/13

"Vlada ima kapacitete i znanja da primarno vodi taj proces u smislu tehničkih detalja i politika, u to se neću miješati i to ću poštovati", dodala je predsjednica. 

"Kao što je sama predsjednica rekla u svojoj izjavi, predsjednik vlade predstavlja Hrvatsku na Europskom vijeću. Prema ustavu vlada vodi vanjsku politiku, a predsjednica i vlada surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike", priopćeno je u srijedu za Hinu iz vlade. 

"Vlada priprema program predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovici 2020., a  doprinos predsjednice u izradi programa je dobrodošao", zaključuje se u priopćenju. 

Premijer Andrej Plenković također je komentirao predsjedničinu inicijativu.

- Što se tiče predstavljanja Republike Hrvatske u Europskom vijeću, uobičajeno je da RH na sastancima predstavlja predsjednik Vlade. To ćemo nastaviti i dalje, za vrijeme našeg predsjedanja. Imamo sporazum institucija prema kojemu predsjednica zastupa Hrvatsku na summitima NATO-a. Što se tiče priprema za predsjedanje, komuniciramo, razgovaramo - rekao je Plenković u Virovitici, gdje HDZ danas održava sjednicu Kluba zastupnika, prenosi N1.

Hrvatska će Vijećem predsjedati nakon Finske i prije Njemačke. Tim tijelom trenutno predsjeda Bugarska, a početkom srpnja na red stupa Austrija. 

Ključne riječi

Komentara 19

DU
Deleted user
19:58 13.06.2018.

Hrvati su kratkog pamćenja. Tko još priča o mega hadezeovim lopovima tipa kutle ,vidoševič,kalmeta,žužul, Sanader, i tak ,....

Avatar 123456
123456
20:26 13.06.2018.

Plenković: Hrvatsku predstavlja premijer ------------------------------------- jel ova spodoba pri zdravoj pameti? Čini se kak anemija dela svoje! --------------------------------------- USTAV RH – TOČKA 2. PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE Članak 93.  Predsjednik Republike Hrvatske predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemljiji i inozemstvu.  Predsjednik Republike brine se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti.  Predsjednik Republike odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
23:04 13.06.2018.

Zakon je protiv Plenkovića,jer tamo piše da i Predsjednica predstavlja Hrvatsku uz Premijera. Ovoje samovolja Plenkovića, koja bi trebala biti sankcionirana. Nije Hrvatska ničija privatna prćija, pa niti njegova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije