Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada odbacila inicijativu predsjednice, Plenković: Hrvatsku predstavlja premijer

"Vlada priprema program predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovici 2020., a doprinos predsjednice u izradi programa je dobrodošao"
13. lipnja 2018. u 19:54 20 komentara 1475 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Hrvatska vlada je danas u priopćenju za Hinu odbacila inicijativu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da sudjeluje u hrvatskom predsjedanju Europskim vijećem rekavši da Hrvatsku u vijeću predstavlja premijer, ali je pozdravila eventualni doprinos predsjednice u izradi programa predsjedanja. 

Kolinda Grabar Kitarović PORUČILA IZ BRUXELLESA Predsjednica: Želim dati svoj doprinos u kreiranju predsjedanja Vijećem EU

Grabar-Kitarović je u srijedu tijekom posjeta Bruxellesu rekla da želi "dati svoj doprinos posebno u kreiranju predsjedanja jer je riječ o zajedničkim ovlastima, posebno kad je riječ o pitanjima nacionalne sigurnosti, imigracije i svih ostalih pitanja vanjske politike". 

Andrej Plenković
1 / 13
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila prijedloge mjera populacijske politike

"Vlada ima kapacitete i znanja da primarno vodi taj proces u smislu tehničkih detalja i politika, u to se neću miješati i to ću poštovati", dodala je predsjednica. 

"Kao što je sama predsjednica rekla u svojoj izjavi, predsjednik vlade predstavlja Hrvatsku na Europskom vijeću. Prema ustavu vlada vodi vanjsku politiku, a predsjednica i vlada surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike", priopćeno je u srijedu za Hinu iz vlade. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila prijedloge mjera populacijske politike Predsjednica o Mamiću: 'Otkud vam ta ideja da mi je prijatelj, tri godine se nismo čuli?'

"Vlada priprema program predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovici 2020., a  doprinos predsjednice u izradi programa je dobrodošao", zaključuje se u priopćenju. 

Premijer Andrej Plenković također je komentirao predsjedničinu inicijativu.

- Što se tiče predstavljanja Republike Hrvatske u Europskom vijeću, uobičajeno je da RH na sastancima predstavlja predsjednik Vlade. To ćemo nastaviti i dalje, za vrijeme našeg predsjedanja. Imamo sporazum institucija prema kojemu predsjednica zastupa Hrvatsku na summitima NATO-a. Što se tiče priprema za predsjedanje, komuniciramo, razgovaramo - rekao je Plenković u Virovitici, gdje HDZ danas održava sjednicu Kluba zastupnika, prenosi N1.

Hrvatska će Vijećem predsjedati nakon Finske i prije Njemačke. Tim tijelom trenutno predsjeda Bugarska, a početkom srpnja na red stupa Austrija. 

Kolinda Grabar-Kitarović 3 godine od rođendana Predsjednica uopće nije bila prisluškivana u akciji Mamić?
Celebrity
ZVIJEZDE
Najpoznatiji slučajevi osiguranja celebrityja – od dlaka na prsima do cijelog tijela

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar pop košić
  pop košić:

  Hrvati su kratkog pamćenja. Tko još priča o mega hadezeovim lopovima tipa kutle ,vidoševič,kalmeta,žužul, Sanader, i tak ,....

 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  Zakon je protiv Plenkovića,jer tamo piše da i Predsjednica predstavlja Hrvatsku uz Premijera. Ovoje samovolja Plenkovića, koja bi trebala biti sankcionirana. Nije Hrvatska ničija privatna prćija, pa niti njegova.

 • Avatar 123456
  123456:

  Plenković: Hrvatsku predstavlja premijer ------------------------------------- jel ova spodoba pri zdravoj pameti? Čini se kak anemija dela svoje! --------------------------------------- USTAV RH – TOČKA 2. PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE Članak 93.  Predsjednik Republike Hrvatske predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemljiji i ... prikaži još! inozemstvu.  Predsjednik Republike brine se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti.  Predsjednik Republike odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.