Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Sutkinja upozorila Todorića zbog ponašanja: 'Ja s odvjetnikom neću surađivati'

Sutkinji Maji Štampar Stipić Todorić je kazao da mu postavi koga hoće, ali da on s njim neće surađivati
05. ožujka 2020. u 19:29 18 komentara 7886 prikaza
Ivica Todorić na izlasku iz sudnice dao izjavu za medije
Foto: /PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

– Ovo je nula. Ovo je sramota. Znate da u zadnje tri godine otkad mi se ovo događa nikada nisam komentirao tužiteljstvo i sud. Nije problem ako tužiteljstvo ne razumije materiju, nego kada tu nebulozu prihvati sud. A to se sada dogodilo. Danas smo ovdje zbog jedne privatne transakcije na kojoj smo svi zaradili. Tu optužnicu nisam pročitao. I neću. Ne zanima me. Ja sam čist da čistiji ne mogu biti – rekao je Ivica Todorić u svom “obračunu” sa svima, koji je u četvrtak počeo koju minutu poslije devet sati u jednoj od sudnica zagrebačkog Županijskog suda.

Prvi postupak

Bivši vlasnik Agrokora i nekada najmoćniji čovjek u državi na sud je došao da bi sjeo na optuženičku klupu u prvom postupku u kojem mu suđenje počinje. Riječ je o postupku u kojem ga tužiteljstvo tereti da je s Antom Huljevom, Piruškom Canjugom i švicarskom državljankom Nicole de Rossi oštetio Agrokor za 1,2 milijuna eura.

Juričan i Bandić MOŽEŠ MIRNO SPAVATI Juričan ima poruku: Milane, samo nemoj kukati završit ćeš kao Todorić

Prema optužnici, toliki je iznos izvučen iz Agrokora te je završio na računu švicarske tvrtke Sigman Invest AG. Konkretnije, Agrokor je Švicarcima ispostavio račun za savjetodavne usluge, no tužiteljstvo tvrdi da te usluge nisu obavljene. Todorić niječe krivnju, a rasprava je jučer od početka krenula u pomalo krivom smjeru. Naime, Todorić je na sud došao bez odvjetnika, jer su njegovi dosadašnji odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović 25. veljače sudu poslali dopis u kojem su naveli da su obostrano prekinuli suradnju. No kako je riječ o optužbama za koje se prema zakonu mora imati odvjetnik, sutkinja Maja Štampar Stipić upitala je Todorića hoće li angažirati novog odvjetnika.

– Neću, a razloga za to je više – kazao je vrlo rezolutno Todorić.
– Onda će vam sud postaviti odvjetnika po službenoj dužnosti – kazala je sutkinja.
– Možete vi meni postaviti koga hoćete, no ja s njim neću surađivati – odgovorio joj je Todorić.
– Ne možete tako razgovarati u sudnici. Odvjetnika morate imati jer je to po zakonu. Kako kažete da ne želite sami izabrati odvjetnika, sud će vam postaviti nekoga po službenoj dužnosti i to će biti prva slobodna osoba s liste – replicirala mu je sutkinja.

No Todorić je pri svojim navodima da ne želi nikakvog odvjetnika ostao i nakon što je rasprava odgođena, samo je sada svoje argumente objašnjavao novinarima, a ne sutkinji.

– Ne želim odvjetnika, branit ću se sam. A kako Plenković u ovoj zemlji sa svime dirigira, možda bi mi on trebao postaviti nekog odvjetnika. Šavorića recimo? (Boris Šavorić spominjao se u aferi vezanoj za Borg grupu, op. a.) – pokušao je ironičan biti Todorić.

Na bezbrojna novinarska pitanja zašto ne želi imati odvjetnika, Todorić je odgovarao neodređeno da bi potom rekao:

– Nisam kriv i nemam se od čega braniti. Pa što vi mislite da bi se netko odrekao odvjetnika poput Jadranke Sloković i Čede Prodanovića, najboljih odvjetnika u ovom djelu Europe, da je kriv? Nisam kriv i meni odvjetnik ne treba.

Rješenje za iseljavanje

Bivši vlasnik Agrokora potom je pomalo nepovezano govorio o svemu i svačemu, a najviše o svojoj svojevrsnoj “nemezi”, premijeru Andreju Plenkoviću. Plenkovića je ponovno optužio da mu je oteo tvrtku “koja nije bila ni u kakvim problemima”, a dotaknuo se i svojih političkih ambicija te općenito političke situacije u zemlji.

– Ova je optužnica podignuta prije zadnjih izbora, a suđenje počinje prije novih izbora. Plenković me stalno stavlja pred zid i hoće me prljati. Zašto? Pa da bi pokrili svoje prljave radnje i štetu koju rade hrvatskom narodu. Ozbiljno razmišljam da se uključim u politiku, i to već na ovim izborima, jer nam je ova zločinačka organizacija uništila državu i moralno i društveno i ekonomski – kazao je Todorić.

Ivica Todorić sa svojim odvjetnicima BIVŠI VLASNIK AGROKORA Sloković i Prodanović više neće braniti Ivicu Todorića

Osim političkih poruka, Todorić je premijeru ponudio i jedno “rješenje” koje bi trebalo, kako tvrdi, spriječiti iseljavanje iz zemlje.

– Stalno hoda okolo umjesto da ode na autobusni kolodvor i pogleda sve te mlade ljude koji odlaze. Može probušiti gume na autobusima kojima odlaze i to spriječiti – kazao je Todorić.

Suđenje bi se trebalo nastaviti koncem travnja do kada će se znati i tko je Todorićev odvjetnik po službenoj dužnosti. Do tada možda bude okončana i istraga za aferu Agrokor, u kojoj ga se tereti za štetu od 1,1 milijardu kuna.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar southman
  southman:

  Što će mu odvjetnik kada će mu sudski proces trajati duže od Sanaderovog !

 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Optuženika ne zanima optužba! Nije je niti pročitao. Osim što je to ludost, to je i javno nepoštivanje i suda i tužilaštva. Obitelj bi trebala razumno pomoći svom članu kako da se u ovom slučaju ponaša, jer očito da se ... prikaži još! izgubio u negiranju teških činjenica kojih mu se stavljaju na teret.

 • damascus:

  A kojih gluposti. Vlasnik pola industrijskih kapaciteta RH a optužen za utaju 1,25 mil. Eur-a. Nešto ne valja u tome sustavu. Pa njemu je to moglo biti za gablec u odnosu na mogučnostii kao vlasnika, a nikako za optužbu.Sprdamo se ... prikaži još!mo se od države. Kao da to Tedesci ne radi, jer može ali i svi drugi vlasnici privatnih firmi. Problem ove države je korupcija a ne knjigovodstveno snalaženje poslodavaca.