Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANKE

Tko izaziva krizu u HDZ-u?

09.10.2002.
u 00:00

* Pavo Gagulić, predsjednik GO HDZ-a: Za izbornu skupštinu zagrebačke mladeži stranke saznao sam s televizije

Na preksinoćnju izbornu skupštinu Mladeži zagrebačkog HDZ-a predsjednik GO HDZ-a Pavo Gagulić ne samo da nije bio pozvan nego za nju nije ni znao! O skupštini, na kojoj je došlo do fizičkog razračunavanja, doznao je preko televizije kasno navečer.

- Osim što kao predsjednik zagrebačkog HDZ-a nisam znao za izbornu skupštinu, neobično je i to što se ona održavala u središnjici HDZ-a, a ne u gradskoj organizaciji. Protiv sam političkog nasilja i mislio sam da je sa 7. saborom zaključena epizoda sa zaštitarima - zabrinuto je ustvrdio Pavo Gagulić, nekoć i sam tajnik Mladeži zagrebačkog HDZ-a.

Cijeli je događaj više nego znakovit u svjetlu predviđanja raspuštanja zagrebačkog vodstva HDZ-a jer se uklapa u mogući scenarij na koji upozoravaju i dijelovi HDZ-a neopredijeljeni između Pašalića i Sanadera, koji sebe u šali nazivaju "nesvrstanima", odnosno osnivačima iz 1989. godine iz zagrebačke Dubrave.

- Rušenje zagrebačkog vodstva HDZ-a vrh stranke planira, ali previše je da se u mjesec dana sruše tri velike organizacije, pa se čeka smirivanje situacije u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Izvršitelji se okupljaju oko Đure Perice, koji će nakon završetku tog zadatka napokon stati na čelo izmišljenom društvu "Dr. Franjo Tuđman", koje, iako uklopljeno u Statut HDZ-a, nije u dvije godine imalo svoju izbornu skupštinu. Tu su i oni koji su 1994. godine prešli u HND, a zauzvrat će ih HDZ primiti natrag premda je to mimo Statuta stranke. Nakon raspuštanja Gagulićeva predsjedništva, mjesta bi zauzeli Kostović, Hebrang, Đuro Perica, Jure Ivančić, Leon Sulić i još neki - govori naš sugovornik iz Dubrave.

Procjena da bi Ivica Kostović trebao stati na čelo zagrebačkog HDZ-a - o čemu se kalkulira u stranačkim kuloarima - temelji se na pretpostavci da bi u nekom oporbenom dogovoru HDZ ustupio HSLS-u jedno od dva potpredsjednička mjesta u Saboru. Kostoviću bi to stranka kompenzirala položajem predsjednika najjače stranačke organizacije.

Premda se dalo zaključiti kako mu sve te priče nisu nepoznate, Pavo Gagulić nije se htio upuštati u kalkulacije. Ponavljao je svoj službeni stav da za raspuštanje njegova predsjedništva nema nikakvih elemenata te da je uvjeren kako odgovorne dužnosti u HDZ-u obnašaju demokrati, a da bi članstvo osudilo rušenje legalno izabranog vodstva. Ipak, podsjetivši da je predsjednikom GO HDZ-a postao sa 90 posto glasova, ustvrdio je: bude li netko umjetno stvarao krizu, sam će postati njezinom žrtvom!

Romana Kovačević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije